PAÍS VALENCIÀ
Política24/08/2019

La falta de govern a Madrid marceix el pacte del Botànic

El Consell enfronta un hivern de retallades per la inestabilitat

Lourdes García
i Lourdes García

ValènciaEls fracassos a l’hora d’aprovar els pressupostos, primer, i d’investir Pedro Sánchez, després, han provocat una situació d’inestabilitat que comença a ofegar econòmicament les autonomies. En el cas valencià això es tradueix, segons la conselleria d’Hisenda, en la pèrdua directa de més de 700 milions d’euros: 450 de les bestretes a compte i 280 de les partides de liquidació de l’IVA. Un greuge que es multiplica si s’hi sumen altres reivindicacions històriques al País Valencià: la reforma del sistema de finançament, la condonació del deute històric i l’abonament del 50% de la llei de dependència. “Aquestes qüestions, però, depenen de la voluntat política”, matisen des de la conselleria.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Sense resoldre aquestes qüestions, Compromís ja ha dit que Sánchez s’haurà de conformar amb la seva abstenció al Congrés. Ara, fonts del partit valencianista sospiten que el PSOE pugui estar emprant aquesta congelació financera com una arma de negociació partidista per aconseguir tirar endavant la investidura, bé sigui amb un acord de progrés o amb l’abstenció de les forces de dreta.

Cargando
No hay anuncios

La possibilitat o no d’abonar les bestretes a compte i la liquidació de l’IVA han sigut el primer conflicte entre els socis del Botànic II. El PSPV avala la tesi del PSOE que no és possible fer-ho mentre el govern estigui en funcions, emparant-se en un informe de l’Advocacia de l’Estat que així ho acredita. Mentrestant, Compromís i Podem-Esquerra Unida asseguren que es tracta d’una qüestió “purament tècnica que entra dins de la funció ordinària que pot portar endavant l’executiu en funcions”. “Aquests més de 700 milions d’euros ja podrien estar disponibles”, expliquen fonts dels dos partits.

Aquest enfrontament soterrat derivat de la falta d’acord a l’Estat amenaça amb evidenciar-se en unes retallades per part de la Generalitat Valenciana que, com explica el diari Las Provincias, arribarien gairebé als 500 milions d’euros. Segons denuncien fonts de Compromís, la mesura es va preparar de manera unilateral des del PSPV, que ostenta la Conselleria d’Hisenda. Al setembre, Hisenda haurà de portar una proposta de retallades ferma al Consell i els tres partits intentaran arribar a un acord global. Les tres forces del Botànic esperen que aquest acord no comporti cap retallada en serveis socials.

Cargando
No hay anuncios

Amb tot, les tibantors continuen, perquè mentre els socialistes valencians afronten els pressupostos com un problema de despesa, els seus socis ho fan com un d’ingressos. “S’ha de retallar quan gastes molt o quan ingresses poc; en el nostre cas sempre hem gastat per sota de la mitjana, fins a l’any 2018, en què hi vam arribar. Aleshores, el problema és d’ingressos”, justifiquen fonts del partit valencianista. Per la seva banda, una veu influent a Compromís considera que “no es poden modificar uns pressupostos aprovats pels tres socis perquè un d’aquests socis té dificultats per formar govern a Madrid”, i insisteix: “No podem acceptar-ho”. Ara bé, demana prudència i recorda que el conseller Vicent Soler encara no ha fet cap proposta ferma de retallades al Consell.

Negociació amb Sánchez

El president valencià, Ximo Puig, està en una situació complicada, perquè ha de reivindicar aquests diners al secretari general del seu partit. Compromís i Podem-IU reconeixen que “el President s’ha mantingut ferm en les reivindicacions però que ha rebaixat el to des que el PSOE és al govern espanyol” i recorden que “el que valia per a Montoro val per a Montero”. Veus més crítiques reivindiquen el País Valencià com “el govern autonòmic més potent que té el PSOE” i reclamen una consideració econòmica equivalent al seu pes polític.

Cargando
No hay anuncios

L’anunci del govern català de recórrer a la via judicial per exigir aquests diners ja va ser rebutjada per Puig. Compromís i Podem coincideixen en dir que es tracta d’una reivindicació política que només es podrà resoldre “amb un govern central amb voluntat de reformar el sistema de finançament”, però entenen que els governs autonòmics “se’n fartin” i recorrin a la justícia.

L’últim xoc que ha fet empipar el partit lila ha sigut el canvi “de manera unilateral” de 250.000 euros en una partida de Presidència destinada a la promoció sociocultural valenciana que pot atorgar a dit, segons Eldiario.es. “No ens sembla bé que s’anunciïn retallades mentre es fan aquests moviments”, lamenta la síndica de Podem, Naiara Davó. Les pluges en forma d’acord a Espanya que puguin arribar aquesta tardor seran clau per evitar que el BotànicII es marceixi.