Política29/01/2014

La FAES elabora un argumentari contra el projecte "populista" de la independència

Dóna per feta una caiguda del PIB català quatre vegades superior a la que s'ha produït amb la crisi econòmica

Acn
i Acn

MadridLa FAES ha elaborat un argumentari contra el projecte "populista" de la independència sota el títol '20 preguntes amb resposta sobre la secessió de Catalunya'. L'estudi de la fundació vinculada al PP defensa que el procés català és il·legal i inconstitucional, nega que hi hagi motius històrics o greuges entre Espanya i Catalunya i alerta dels perills que suposaria una hipotètica independència resumint-ho en tres conceptes: "debilitat institucional, empobriment sever i aïllament internacional". De fet, pronostica una caiguda d'entre el 19 i el 24% del PIB en els principals sectors, més de quatre vegades més del que ha baixat el PIB espanyol durant la crisi. "Fallida econòmica i social", constata. En el pròleg de l'estudi, el secretari general de la FAES, Javier Zarzalejos, ja constata que el procés català, que vol presentar-se com la màxima expressió d'exercici democràtic, "suspèn tots els criteris que defineixen el que la democràcia implica en una societat avançada: Estat de dret, institucions representatives i pluralitat".

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Zarzalejos sosté que "s'està furtant a l'opinió pública els elements d'un debat realment democràtic i plural", ja que es combina "el menyspreu a la legalitat amb l'ocultació deliberada de tot allò que contradiu les expressions secessionistes". És especialment dur contra l'argument que enfronta la voluntat popular a la llei, quan "les llibertats i l'autogovern són possibles per la Constitució, i no a pesar d'ella", defensa.

Cargando
No hay anuncios

En aquest sentit, conclou que els nacionalismes "acaben sent els agents més profundament divisius de la societat". "Tant a Catalunya com al País Basc, el secessionisme nacionalista ha protagonitzat i està protagonitzant els processos més traumàtics de divisió política i social que s'han produït en el període democràtic que s'obre des de la transició", assegura.

L'argumentari de la FAES es divideix en quatre blocs de preguntes sobre la secessió: per què, com, a quin preu i per a què. En el primer apartat nega que hi hagi motius per parlar d'una Espanya contra Catalunya, reivindica que els catalans van voler la transició i van votar la Constitució. També defensa la sentència del TC sobre l'Estatut i parla del major grau d'autogovern per part de Catalunya. La fundació vinculada al PP arriba a la conclusió que "la secessió és un procés sense raons que es suporta en la invenció d'un greuge inexistent".

Cargando
No hay anuncios

"Ja sabem, per l'experiència del segle XX, el que un projecte populista pot arribar a significar"

En el com, l'estudi defineix la via de la secessió com "un projecte ideològic radical i populista". "I ja sabem, per l'experiència del segle XX, el que això pot arribar a significar". En aquest sentit, insisteix que la consulta és inconstitucional i il·legal, i que només es podria produir si primer hi ha un canvi de la Constitució. Ni l'Estat pot convocar la consulta, ni pot delegar la competència per fer-ho.

Cargando
No hay anuncios

La FAES subratlla que només la Constitució d'Etiòpia reconeix un procés de secessió de part del seu territori i nega l'existència d'un dret a decidir al marge de la carta magna i del dret. Segons la fundació vinculada al PP, és un expressió nacionalista creada pel lehendakari Juan José Ibarretxe.

També afirma que el dret a l'autodeterminació no és aplicable a Catalunya perquè es limita a processos de descolonització i de règims no democràtics i que no respecten l'estat de dret.

Cargando
No hay anuncios

Caiguda del PIB, fallida econòmica i social

En aquest tercer capítol de preguntes amb resposta, la FAES rebutja que Espanya hagi "robat a Catalunya" en el passat ni tampoc en el present, i avisa de la sortida immediata de la UE en cas d'independència.

Cargando
No hay anuncios

Catalunya, continua l'estudi, seria més pobra, hauria de pagar aranzels, no participaria en els fons europeus, hauria de reorientar el seu comerç exterior i perdria inversions. Així, segons aquest argumentari, els efectes de la secessió serien "devastadors". En matèria d'exportació, Catalunya pagaria aranzels, el que faria que els preus s'incrementessin, el que faria perdre competitivitat als productes catalans. Això implicaria acomiadaments massius o baixada de sous per poder continuar venent. Amb l'increment de l'atur, les pensions es veurien perjudicades.

En conclusió, una caiguda d'entre el 19 i el 24% del PIB en els principals sectors, segons el professor Clemente Polo, més de quatre vegades més a la que ha patit el PIB espanyol en aquesta crisi. "Un procés per a la fallida econòmica i social", diu la FAES.

Cargando
No hay anuncios

Sortida de tots els organismes

En l'apartat de 'per a què', l'estudi assegura que Catalunya sortiria de tots els organismes i hauria de tornar a firmar tots els tractats, sent "irrellevant en el plànol internacional".