Cartells falsos, fotografies confoses i frases inexistents: falsedats a les xarxes
Cartells electorals manipulats, tuits de candidats difosos des de perfils falsos i propostes inexistents. Des que va començar la campanya, l’ARA i altres mitjans han rebatut les mentides que els candidats han propagat en mítings i debats. Però les fake news també han circulat per les xarxes socials amb falsedats contra de tots els partits, sense excepció.
El PSOE va haver de desmentir una imatge publicada a Twitter en què es veia un cartell del partit a Bilbao amb el seu eslògan, la cara d’Arnaldo Otegi i la paraula “soci”. El tuitaire que va difondre la foto va reconèixer que era un muntatge i se’n va atribuir l’autoria.
També circulava per les xarxes una frase de Pablo Casado sobre el salari mínim: “Cadascú cobra el que es mereix, i els que cobren l’SMI és perquè treballen el mínim”. La frase és falsa, i l’embolic de Casado per l’SMI era per la promesa que va fer d’abaixar-lo.
Pel que fa a Ciutadans, ha tornat a circular en campanya una imatge publicada i desmentida ja el 2017 i en què s’insinuava que Albert Rivera feia la salutació nazi. També una imatge ha posat en entredit la figura d’Irene Montero, número dos de Podem, que suposadament apareixia amb Otegi i Joan Tardà. No era Montero sinó Marta Vilalta, portaveu d’ERC.
Tots aquests rumors falsos han passat pel filtre de la plataforma Comprobado, impulsada per l’agència EFE amb la col·laboració de mitjans com l’ARA.