LA NOVA ESQUERRA
Política29/02/2016

Iglesias oferirà a Fachin un pacte per evitar una esquerda al partit

El líder estatal entrarà en campanya si finalment no hi ha acord

Sara González
i Sara González

BarcelonaEl diputat i aspirant a liderar Podem Albano Dante Fachin llançava dimecres passat una advertència a Pablo Iglesias: tot allò que faci el partit s’ha de “decidir des de Catalunya”. L’avís va ser només un gest més per acabar d’encendre les alarmes a la direcció estatal de Podem, que, tot i avalar la fusió en el nou partit que ha posat sobre la taula Ada Colau, no vol que la seva branca catalana sigui incontrolable. Iglesias ja va entendre després del 27-S que, per tenir èxit a Catalunya, la formació ha de tenir una lògica pròpia amb poques ingerències, però davant el risc que el partit implosioni per una divisió interna ha decidit intervenir per evitar que Fachin, proper a dirigents de l’organització de Colau, sigui el nou secretari general de Podem.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Ara per ara, la situació aboca a la presentació d’una candidatura que rivalitzi amb la del diputat de Catalunya Sí que es Pot, que ja fa temps que intenta mobilitzar els cercles. La direcció estatal vol fer un últim intent per fer-lo “entrar en raó” i configurar una llista de confluència per a les primàries. En aquests moments, Fachin no té una comunicació fluida amb Iglesias, però un cop passi el moment àlgid de les negociacions per formar govern a Espanya, el líder de Podem sí que prendrà la iniciativa per oferir al dirigent català que accepti anar en una candidatura encapçalada per algú altre, però amb la garantia de tenir un paper rellevant com a portaveu. L’entorn d’Iglesias empeny Jéssica Albiach, també diputada al Parlament, a ser la candidata a secretària general, però ella no ha pres encara una decisió.

Cargando
No hay anuncios

Qui sí que va posicionar-se ahir va ser el diputat d’En Comú Podem al Congrés Raimundo Viejo, molt proper a Iglesias, que va admetre al seu Facebook que “no descarta” fer un pas endavant “sempre que el primer sigui el projecte col·lectiu i no els noms”. De fet, Viejo va disparar un dard contra Fachin en afirmar que “els lideratges unipersonals no formen part del canvi” que vol impulsar el partit, i va emplaçar els dirigents de la formació a “debatre sobre projectes i no sobre persones”.

Una llista per garantir la cohesió

Cargando
No hay anuncios

En tot cas, la presentació d’una sola llista a l’assemblea que se celebrarà abans de l’estiu és la garantia per construir una cohesió interna que pot ser clau a l’hora de seure a negociar amb solidesa la creació del nou partit. Si Fachin no cedeix i vol continuar amb el seu pla, dos són els escenaris que es poden dibuixar. El primer, que el diputat no tingui competència i acabi sent ell el secretari general. L’entorn d’Iglesias no li augura un mandat llarg perquè considera que està “enganyant” els cercles quan promet garantir la personalitat de Podem Catalunya mentre negocia ja amb Colau la fusió en el nou partit. Entenen que les bases acabarien demanant una nova assemblea per destituir-lo i rellevar-lo.

L’altre escenari seria la presentació d’una llista alternativa encapçalada per Albiach o algú altre disposat a assumir el repte. Això implicaria, però, un enfrontament que inevitablement tindria conseqüències sobre el grup parlamentari de Catalunya Sí que es Pot, una marca que Colau veu com un llast per al seu projecte. De fet, Barcelona en Comú té com a gran assignatura pendent ser influent al Parlament, una oportunitat electoral que va perdre amb el pacte in extremis que va evitar que se celebressin unes noves eleccions al març a Catalunya. Si Fachin guanyés, quedaria debilitada la part de Podem més propera a la direcció estatal. Si, per contra, ell perdés, guanyaria pes l’estratègia d’Iglesias d’enfortir la formació abans d’encarar la negociació del nou partit amb Colau, la plataforma de la qual, Barcelona en Comú, ja ha deixat clar que vol liderar el procés. De fet, aquesta és la mateixa fórmula que vol seguir ICV, tenint en compte la posició de força que l’alcaldessa ha tingut a l’hora de fixar les quotes en les confluències electorals.

Cargando
No hay anuncios

El precedent de BComú

I és que el sector de Podem més proper a Iglesias alerta que no es pot seguir a nivell de Catalunya “el mateix procediment” que amb Barcelona en Comú perquè la realitat social i associativa de la resta del territori és molt diferent de la de la capital catalana. Reivindiquen, a més, que el pes del nou subjecte polític no pot pivotar només en el lideratge de Colau. Reconeixen que ella és la cara “visible” però defensen que és la marca Podem la que li garanteix un matalàs de suports.