1-O

El fabricant de la causa de l'1-O que ara lidera la Guàrdia Civil a Barcelona

El coronel Baena, conegut a Twitter com a Tácito, va fomentar les causes contra el Procés i la trama russa

Madrid / BarcelonaNo és estrany veure el coronel de la Guàrdia Civil Daniel Baena en actes institucionals al costat de les principals autoritats de Catalunya. L'últim, al pregó de les Festes de la Mercè a Barcelona. Potser el seu rostre no és tan conegut –Manuel Marchena va permetre que declarés al judici del Procés sense que se li veiés la cara– i al públic li sona més el pseudònim de Tácito, el nom del compte de Twitter des del qual desqualificava polítics independentistes mentre els investigava com a cap de la unitat de policia judicial de l'institut armat. Baena, un dels principals impulsors de la judicialització de l'1-O, ocupa des de finals de juny de manera interina el càrrec de cap de la comandància de la Guàrdia Civil de Barcelona.

Inscriu-te a la newsletter En què queda l'1-O després del Procés?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Altres noms importants a nivell policial vinculats a l'1-O ja no es deixen veure a Catalunya. Els excaps de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil Sebastián Trapote i Ángel Gozalo estan jubilats, mentre que el coronel Diego Pérez de los Cobos és el cap de la comandància de l'institut armat a Madrid. En el seu cas, ha tingut un enfrontament obert amb el ministeri de l'Interior capitanejat per Fernando Grande-Marlaska, però per qüestions que no tenen a veure amb el Procés. Per la seva banda, Baena ha estat ascendit. Cal retrocedir al maig del 2021 per remuntar-se al moment en què Baena va deixar el lideratge de les investigacions judicials de la Guàrdia Civil a Catalunya. Llavors va guanyar la plaça de cap d'operacions de la comandància de Barcelona, és a dir, número 2 de qui n'era el cap, Pedro Pizarro. Ara Pizarro ha ascendit a general de brigada, se li ha assignat la zona de Catalunya de la Guàrdia Civil i, per tant, Baena ocupa el seu lloc.

Cargando
No hay anuncios

Diverses fonts consultades per l'ARA neguen que respongui a cap premi ni a un càstig disfressat a conseqüència de la seva tasca contra l'independentisme. "No em consta en absolut que hi hagués cap problema ni cap queixa", assegura l'exdelegada del govern espanyol a Catalunya Teresa Cunillera. Un comandament de la Guàrdia Civil que també ha tingut càrrecs de responsabilitat a la policia judicial no veu com un càstig aquell primer moviment, més aviat al contrari. En declaracions a l'ARA, el secretari general de l'Associació Unificada de Guàrdies Civils a Barcelona, Alfonso Merino, assegura que la impressió que hi ha al cos respecte de Baena és bona i que l'ascens va ser "natural" i per "mèrits", no pas per cap premi relacionat amb l'1-O.

Judici a Trapero i trama russa

Mesos abans del primer canvi, es van produir dues decisions judicials relacionades amb Tácito que no són menors. L'octubre del 2020 l'Audiència Nacional va absoldre el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, en el judici a la cúpula del cos pel referèndum. En la sentència, el jutge Ramón Sáez desacreditava el testimoni de Baena, que havia intentat incriminar a l'actual director general de la policia catalana. "Aquestes tres dades no es corresponen amb la realitat", deia el magistrat sobre algunes afirmacions que havia dit el llavors tinent coronel en la seva declaració.

Cargando
No hay anuncios

Més enllà d'això, aquell octubre del 2020 es van produir les detencions a diverses persones relacionades amb l'independentisme en el marc de la causa Volhov. Ordenades pel polèmic jutge Joaquín Aguirre, les va liderar Baena. La causa sobre la trama russa del Procés va passar una època de travessia pel desert coincidint amb la sortida de Tácito de la unitat de policia judicial, i d'aquesta manera ho lamentava el magistrat Aguirre. "Menys de sis mesos després d'haver-se realitzat aquests escorcolls de l'octubre del 2020, l'oficial responsable de la investigació va ser traslladat a una altra destinació de caràcter més burocràtic, per la qual cosa l'impuls policial de la investigació de la ingerència russa va decaure notablement", descrivia el jutge en la interlocutòria del passat mes de juny en la qual reobria el cas.

Tibantors amb els Mossos

Com a cap de la comandància de Barcelona, Baena és un dels representants que sovint acudeixen als actes o a les reunions en nom del cos. Això ha generat "sorpresa", segons fonts dels Mossos, en algunes situacions. Per exemple, fa anys que acudeix a les Juntes de Seguretat de Barcelona. La relació en aquestes trobades és "formal", tot i que el seu perfil també és "criticat internament" entre els comandaments dels Mossos. Amb tot, apunten que Baena sol mantenir "un perfil baix". Les relacions amb el coronel Baena i els Mossos, però, no passen pel millor moment, ja que ell ha sigut un dels negociadors del dispositiu de la Copa Amèrica i va haver-hi diverses "tibantors" per determinar fins on podria arribar el cos català en la competència marítima. Aquest, de fet, ha sigut el tema de la discòrdia amb Baena els últims mesos: la Guàrdia Civil vol continuar tenint l'exclusivitat del mar i els Mossos cada vegada intenten entrar-hi més. La tensió del passat entre els Mossos i Baena s'ha traslladat, per altres motius, al present.