Exteriors prescindeix de dos delegats de l'etapa d'ERC a la conselleria

El departament exposarà avui el seu pla per obrir noves delegacions a l'estranger

La consellera d'Acció Exterior, Victòria Alsina, a Londres, amb el parlament de Westminster de fons

Barcelona / LondresEl departament d'Exteriors és, probablement, un dels més castigats arran del Procés, ja sigui per l'aplicació de l'article 155 –quan es van cessar tots els delegats–, l'extinció del Diplocat o la causa del Tribunal de Comptes, que considera malbaratats bona part dels diners públics dedicats a l'acció exterior entre el 2011 i el 2017. La nova titular, Victòria Alsina (JxCat), té el repte de reconstruir l'activitat a fora, però no ho farà amb la mateixa gent que ho havia fet fins ara. L'exemple més clar són les últimes decisions que ha pres en relació a la delegació de l'Argentina i del Regne Unit i Irlanda, dos delegats vinculats a Esquerra dels quals prescindirà a partir d'ara.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Dimarts el consell executiu va cessar David Poudevida, establert a Buenos Aires i aterrat en aquesta delegació durant el mandat d'Alfred Bosch, i té previst també, segons confirmen des de la mateixa conselleria, posar punt final a la tasca de l'actual delegat a Londres, Sergi Marcén, nomenat quan Raül Romeva era titular del departament. Algunes veus argumenten que el cessament es deu al fet que estiguin vinculats a ERC i parlen de purga, però el departament ho nega i ho atribueix a la seva actitud: fonts d'Exteriors afirmen que la decisió sobre Poudevida i Marcén s'ha pres perquè el seu perfil "no es correspon al model de professionalitat i excel·lència" del departament actual. Consultat per aquest diari, el delegat Marcén s'ha limitat a assegurar que dona per "conclosa una etapa" marcada primer per l'1-O i després per la pandèmia amb pràcticament vint mesos continuats de teletreball. Després que el departament el convidés a marxar, ell mateix va enviar una carta de renúncia, a la qual ha tingut accés l'ARA, que deia que deixaria de prestar els serveis el 15 d'abril.

La conselleria preveu mantenir els altres delegats provinents de l'etapa republicana, tot i que segons diverses fonts consultades sí que es podria produir un altre cessament als Estats Units, malgrat que el departament nega que s'hagi pres ja cap decisió. Aquesta delegació està ocupada per Isidre Sala, que era un dels directors generals del departament quan Alfred Bosch era conseller i expresident de la sectorial d'internacional d'ERC. Alsina no és aliena a aquesta delegació, ja que en va ser la titular el 2018 després d'accedir-hi a través d'un concurs públic en l'etapa d'Ernest Maragall com a conseller. Professora també de la Universitat de Nova York, va desenvolupar la seva tasca només un any, ja que el setembre del 2019 va deixar el càrrec. Alsina no mantenia una bona interlocució amb el successor d'Ernest Maragall, Alfred Bosch, que va acabar dimitint després que l'ARA destapés el presumpte assetjament sexual del seu cap de gabinet. La situació va obligar el conseller que el va rellevar, Bernat Solé (ERC), a refer l'ambient de treball a dins la conselleria –els fets van tensionar molt el personal del departament–. Una tasca que ara també continua Alsina. 

Nous delegats per concurs 

Després d'aquests cessaments, els nous delegats s'escolliran per concurs públic, tal com s'ha fet recentment amb el nou titular de la delegació a França, Josep Maria Galí. Aquest dilluns la consellera d'Exteriors, Victòria Alsina, té previst explicar l'estratègia per expandir la xarxa de delegacions exteriors, així com el rumb que vol imprimir en l'activitat exterior al Govern, que té com a principal objectiu recuperar la interlocució amb la Unió Europea –recentment hi va haver el primer contacte amb una comissària des del 2017, en un fòrum multilateral. 

Fins ara ha fet alguns canvis: a banda de reobrir delegacions pendents des del 155 –com Portugal i Europa Central–, també ha decidit unir les delegacions dels països nòrdics i els bàltics, a través d'un acord de govern del 30 de novembre, per "maximitzar recursos", de la qual està pendent encara nomenar delegat perquè es va cessar a petició pròpia Francesca Guardiola el març del 2021 com a delegada a Estocolm.

stats