Política 19/06/2014

Exteriors rebaixa a simple "esborrany" un informe seu crític amb la independència

El govern espanyol treu importància al text, filtrat el gener del 2013, en una resposta al diputat d'Amaiur Jon Iñarritu

Ara
1 min

MadridEl gener del 2013, el diari 'El Mundo' va filtrar un informe encarregat pel ministeri d'Afers Exteriors en què carregava contra una eventual declaració unilateral d'independència. Ara, 17 mesos després, el govern espanyol hi treu importància i assegura que és un "document intern amb caràcter d'esborrany" que va demanar el gabinet del ministre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així consta en una resposta parlamentària que, amb gran retard, ha fet arribar al diputat d'Amaiur Joan Iñarritu i a la qual ha tingut accés l'ARA. Ell va demanar explicacions sobre la filtració el 24 de gener de l'any passat.

En la breu resposta, però, Exteriors admet l'existència del document, que José Manuel García-Margallo va demanar a l'Assessoria Jurídica Internacional (AJI). Segons va publicar aleshores la premsa, l'informe es va demanar el mateix dia que el president Artur Mas prenia possessió, el desembre del 2012. En aquest text s'assegura que un procés d'independència no acordat aniria contra la legalitat internacional i que el dret a l'autodeterminació "no és aplicable" a Catalunya.

stats