Política27/01/2015

Jordi Pujol reitera davant la jutge que la fortuna no prové de la corrupció ni de l'erari públic

L'expresident de la Generalitat insisteix que els diners són una herència del seu pare, però no aporta cap documentació, i revela el nom de la persona que es va encarregar de gestionar els diners: Delfín Mateu

Laura Díaz-roig
i Laura Díaz-roig

BarcelonaL'expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha reiterat aquest dimarts davant la jutge que la fortuna que durant 30 anys va mantenir a l'estranger no provenia de la corrupció ni de l'erari públic i ha insistit que era una herència que el seu pare, Florenci Pujol, va deixar a la seva dona i els seus fills.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pujol ha declarat durant poc més de dues hores davant a mantingut la mateixa versió que a la carta de confessió i que en la seva compareixença en el Parlament. Ha insistit que l'origen de la herència van ser els negocis de divises, "il·legals" però tolerats, del seu pare i que els diners ja estaven a Andorra l'any 1992, gestionada per una persona, de nom Delfí Mateu, que va morir. Ha explicat que no els va regularitzar per por a embrutar la seva imatge i per la situació del país.

Cargando
No hay anuncios

En diverses ocasions s'ha referit a un document manuscrit on el seu pare hauria deixat escrita la seva voluntat sobre com s'havien de gestionar els diners, tot i que la defensa no l'ha aportat. No ha sabut donar cap explicació sobre per què no han incorporat aquest document a la causa.

Tampoc ha aportat cap documentació sobre les gestions que es va fer amb la fortuna perquè, durant els 30 anys que va estar oculta a Andorra, augmentés de forma exponencial, passant dels 140 milions de pessetes inicials als més de 540 milions actuals. Ha explicat que els diners es van invertir en productes financers d'Andorra però no ha oferit més detalls sobre les operacions ni ha presentat documentació sobre les gestions.

Cargando
No hay anuncios

Durant la primera part de l'interrogatori, Pujol ha parlat en català i un interpret ha traduït les seves paraules al fiscal Anticorrupció, Alejandro Luzón, que ha vingut de Madrid. Després, però, ha passat al castellà.

La seva dona, Marta Ferrusola, s'ha acollit al seu dret a no declarar. Els tres fills imputats en aquest cas Marta, Mireia i Pere Pujol Ferrusola,sí han contestat les preguntes de la jutge i el fiscal i han reafirmat la versió del pare. Els cinc estan imputats per delictes contra la hisenda pública i de blanqueig de capitals.

Cargando
No hay anuncios

El matrimoni Pujol Ferrusola ha arribat a les 9.30 a la Ciutat de la Justícia. L'expresident ha començat a declarar a les 10.20 i s'ha allargat fins a les 12.20. Es desconeix encara com ha anat la declaració, que s'ha fet a porta tancada. A hores d'ara, l'expresident ja ha marxat de la Ciutat de la Justícia amb la seva dona, que s'ha acollit al seu dret de no declarar.

A primera hora, els Mossos han muntat dispositius de seguretat a les dues portes d'accés a la Ciutat de la Justícia. Durant uns minuts hi ha hagut confusió entre periodistes i alguns funcionaris de justícia que el volien escridassar. Finalment, el matrimoni ha entrat per la porta de la Gran Via, tot i que el seu advocat, Cristóbal Martell, havia sortit per l'altra. Mentre Jordi Pujol i Marta Ferrusola entraven als jutjats, un grup reduït ha cridat "xoriço" i "lladre" i els ha llançat un feix de bitllets de 500 euros falsos amb el rostre de l'expresident de la Generalitat.

Cargando
No hay anuncios

El cas es va obrir arran de la confessió, al juliol, de l'expresident, que va demanar perdó per haver mantingut una fortuna a l'estranger durant 30 anys.

Cargando
No hay anuncios

La jutge veu "sospitós" que la fortuna provingui "d'una herència de més de trenta anys enrere sobre la qual no s'aporta cap documentació". De fet, aquests membres de la família Pujol són els que van regularitzar, el juliol del 2014, els seus fons procedents d'Andorra a través del Banc de Madrid. També imputa l'expresident, ja que se'n va fer públicament responsable.

Segons la jutge, "l'ocultació d'un patrimoni a l'estranger" pot suposar un delicte de frau, fet que obliga a comprovar si la regularització es va fer correctament. També podria tractar-se d'un delicte de blanqueig si no es pot arribar a "aclarir" l'origen dels fons.

Cargando
No hay anuncios

Tot i així, la magistrada va considerar que en aquest moment de la investigació no es pot vincular aquesta fortuna amb el cobrament de comissions il·legals per l'adjudicació d'obres públiques, tal com plantejaven algunes de les querelles presentades.

La defensa dels Pujol va recórrer la imputació, però divendres passat la jutge va acordar mantenir els interrogatoris al·legant que, encara que de moment no s'ha de presumir que l'origen dels fons sigui il·lícit, no es pot "acceptar a cegues", sense més comprovacions, el que l'expresident va assegurar en el seu comunicat i, posteriorment, al Parlament.

Cargando
No hay anuncios

En la seva compareixença al Parlament el mes de setembre, l'expresident va explicar que el seu pare va decidir deixar-los una fortuna a l'estranger que, amb el temps, va augmentar “significativament” per la inflació i a causa de les devaluacions de la pesseta.

Les denúncies també anaven en contra dels altres quatre fills del matrimoni, Jordi, Josep, Oleguer i Oriol Pujol, però de moment la jutge no els ha imputat per aquest cas. Tanmateix, Jordi i Oleguer estan imputats a l'Audiència Nacional per delictes de blanqueig i Oriol Pujol per suborn i tràfic d'influències en el cas de les ITV.