Procés sobiranista
Política 16/10/2023

Aragonès convocarà els partits per abordar un referèndum acordat

Els experts del Govern confien en un canvi de posició del nou TC que avali la consulta

4 min
El comitè d'experts que ha elaborat l'Acord de Claredat aquest matí reunits amb Pere Aragonès a la Generalitat

BarcelonaEl govern espanyol, sigui liderat pel PP o pel PSOE, s'ha negat reiteradament a cedir terreny pel que fa a l'autodeterminació i ha rebutjat del tot un referèndum. Però continua sent la reclamació fonamental de l'independentisme, que aquest dilluns suma formalment una nova proposta: l'informe del comitè d'experts sobre l'acord de claredat que el president de la Generalitat vol debatre a la taula de diàleg. Els politòlegs han posat per escrit fins a cinc sortides per "avançar de manera acordada en la resolució del conflicte", que van des d'un referèndum per una reforma constitucional fins a una consulta sobre un acord polític entre Catalunya i l'Estat. Davant d'aquest escenari, el Govern manté la seva primera opció: un referèndum acordat sobre la independència a Catalunya. I això és el que Pere Aragonès plantejarà als partits catalans en la reunió que convocarà un cop s'acabin les negociacions per a la investidura de Pedro Sánchez. El president de la Generalitat traslladarà als partits les conclusions de l'informe i també la posició del Govern.

Aragonès va encarregar a principis d'aquest any a un grup de politòlegs que elaboressin una proposta d'acord de claredat per buscar una sortida pactada al conflicte català. El comitè d'experts, liderat pel politòleg Marc Sanjaume, va acabar la feina ja fa uns quants dies i aquest dilluns ha lliurat oficialment l'informe, de 64 pàgines, al president. "La conclusió és clara: un referèndum a Catalunya en què voti la ciutadania de Catalunya sobre la independència és possible, viable, legal i pot ser una solució compartida per resoldre el conflicte polític amb l'Estat", ha afirmat Aragonès en una roda de premsa des del Palau de la Generalitat després de reunir-se amb el comitè d'experts i amb els consellers de l'executiu.

El president de la Generalitat encarregarà ara un informe a l'Institut d'Estudis d'Autogovern perquè estableixi els "instruments jurídics" que concretin les sortides dibuixades en el document elaborat pels acadèmics, però especialment la d'un referèndum acordat amb l'Estat. En paral·lel, a banda de convocar els partits per arribar a un "acord" el Govern també manté que obrirà el procés de debat a la ciutadania.

La presentació de l'informe i el posicionament d'Aragonès arriben en plenes negociacions per a la investidura del líder del PSOE, Pedro Sánchez, però el president del Govern ha volgut desvincular una cosa de l'altra. "Aquest informe va més enllà de la investidura del president espanyol. Ha de servir de base per resoldre el conflicte polític amb l'Estat", ha subratllat Aragonès. Sí que ha afegit que "depèn de com es desenvolupi el debat d'investidura", hi pot haver una "oportunitat immediata per aprofitar l'informe com a base" per a un referèndum. La portaveu d'ERC, Marta Vilalta, ha afegit unes hores més tard en roda de premsa que el text dels acadèmics també pot "ajudar i acompanyar" la taula de diàleg -que ara mateix està inactiva-.

El paper del TC

El document elaborat pels acadèmics planteja cinc sortides: un referèndum a la ciutadania de Catalunya sobre una reforma constitucional que podria incloure la independència o un nou encaix amb l’Estat; una consulta de ratificació, també a Catalunya, sobre un acord polític amb l’Estat (sigui per a la independència o un nou Estatut); un referèndum a tot l’Estat sobre si el govern espanyol ha d’autoritzar una consulta a Catalunya sobre la independència; un referèndum a tot l’Estat sobre els termes de la independència o d’un nou encaix constitucional; i l'última proposta inclou una combinació de les anteriors vies amb un referèndum doble a Catalunya i Espanya.

De totes les vies proposades, els experts admeten que hi ha un actor que pot continuar tenint-hi un paper primordial: el Tribunal Constitucional (TC). El portaveu del comitè d'experts, Marc Sanjaume, ha admès que l'actual doctrina del TC "obstaculitza" qualsevol referèndum, però ha subratllat que "en altres aspectes l'hem vist canviar". La renovació de l'alt tribunal, ara amb majoria progressista a diferència de quan es va fixar la doctrina sobre el referèndum, suggereix un millor escenari. Sempre, esclar, que abans s'hagi convençut el govern de l'Estat. "Allò fonamental és la voluntat d'acord o no", ha afegit Aragonès.

El politòleg Marc Sanjaume, que ha liderat l'informe del grup d'experts sobre l'Acord de Claredat

En la roda de premsa posterior a la reunió amb Aragonès, Sanjaume ha explicat que l'enfocament de l'informe permet una visió "més àmplia i oberta" que la del TC. Per al politòleg, l'alt tribunal exerceix un paper fonamental "d'àrbitre" que és determinant, perquè fins ara la seva jurisprudència no permetia celebrar referèndums de cap mena a Catalunya. Ara bé, també ha recordat diverses sentències del TC en què es refereix a l'acord de claredat del Canadà i a una solució dialogada. "N'és coneixedor", ha afirmat.

"L'objectiu era mirar endavant i bastir un mapa de possibilitats i no marcar una sola via o direcció concreta al Govern", ha explicat Sanjaume. L'acadèmic ha defensat que qualsevol acord hauria de tenir sempre en compte els "interessos legítims" de la ciutadania catalana, però també de la resta de l'Estat, i hauria de contemplar totes les opcions de l'estatus polític: des de l'autonomia fins a la independència. Els experts defensen el referèndum com la via "idònia" per solucionar el conflicte, però també adverteixen dels riscos en cas que fos percebut com un "instrument de part". Sanjaume ha plantejat també la possibilitat d'una mediació en el conflicte, però ha admès que no ho veuen una possibilitat "indispensable".

Crítiques de la CUP, el PSC i Cs

La CUP ha estat l'únic partit independentista que ha valorat la proposta dels acadèmics i també del president de la Generalitat. El diputat Carles Riera ha qualificat "d'error" que Aragonès posi el referèndum "en mans de l'Estat". "La resolució del conflicte passarà per un referèndum d'independència amb reconeixement internacional", ha dit en un missatge a X.

Per la seva banda, la portaveu del PSC, Èlia Tortolero, ha rebutjat un referèndum com a via per resoldre el conflicte català perquè "divideix la societat". En roda de premsa, Tortolero ha confirmat que han rebut l'informe dels acadèmics i que l'estudiaran. El líder de Ciutadans, Carlos Carrizosa, ha insistit en què el referèndum "enfronta els catalans" i "no soluciona els problemes".

stats