Política02/04/2017

Un exministre britànic amenaça de portar a l'ONU la independència de Catalunya

En el conflicte de Gibraltar no hi ha lloc per a "subtileses democràtiques", explica Norman Tebbit en un article al 'Sunday Telegraph'

Ara
i Ara

BarcelonaLa pugna entre Espanya i el Regne Unit per la sobirania de Gibraltar està tenint dos protagonistes inesperats: Escòcia i Catalunya. El cas escocès l'ha fet sortir el ministre d'Afers Exteriors espanyol, Alfonso Dastis, reconeixent aquest diumenge en declaracions a diversos mitjans europeus que el govern espanyol no vetaria l'accés a la Unió Europea d'una Escòcia independent. I el cas català arriba des del Regne Unit.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En un article al 'Sunday Telegraph', Norman Tebbit, exministre conservador durant l'època de Margaret Thatcher al número 10 de Downing Street, recomana a la primera ministra britànica, Theresa May, que faci servir l'independentisme català per amenaçar Mariano Rajoy. "Si jo fos primer ministre faria que a Madrid sabessin que estic pensant a convidar a Londres els líders independentistes catalans o que m'estic plantejant portar el seu cas a les Nacions Unides", apunta. "El govern espanyol ha de saber que està jugant amb foc", afegeix.

Cargando
No hay anuncios

Segons ell, "els catalans són diferents dels espanyols". "Són gent oberta a l'exterior que ja negociava amb Cornualla i Gales fa un miler d'anys". Airejar l'independentisme català seria una manera de carregar internacionalment contra Espanya en un moment en què "no hi ha lloc per a les subtileses democràtiques". De fet, Tebbit recorda que Alemanya està interessada a mantenir una àrea segura de comerç amb el Regne Unit i que hauria de ser la mateixa cancellera alemanya, Angela Merkel, la que pressionés el president espanyol, Mariano Rajoy, perquè entengués que "això és més important que una batalla que els espanyols van perdre ara fa 300 anys".

L'exministre britànic subratlla que el Regne Unit "pot viure sense un altre conflicte de llarga durada com el de les Malvines, però no pot deixar caure la gent de Gibraltar ni sacrificar un lloc d'interès estratègic".