Política22/12/2014

L'exfiscal Mena afirma que Pujol va buidar fons patrimonials de Banca Catalana

"Va haver-hi distracció dels diners, però no hi havia precisió de si havia anat a parar a la butxaca dels querellats", ha dit a la comissió sobre frau fiscal

Efe
i Efe

BarcelonaL'exfiscal del cas Banca Catalana José María Mena ha afirmat aquest dilluns que la Fiscalia tenia en la dècada dels anys 80 proves suficients per sostenir que l'expresident Jordi Pujol va ser un dels 22 imputats que va procedir a buidar fons patrimonials de l'entitat, encara que l'Audiència de Barcelona va arxivar l'assumpte.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Mena, que ha comparegut davant la comissió parlamentària d'investigació del 'cas Pujol', va ser un dels dos fiscals del cas Banca Catalana, que va tenir lloc en la dècada dels anys 80, quan es van imputar als consellers d'aquesta entitat bancària delictes com els d'apropiació indeguda i falsedat documental, entre els quals figurava l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol.

Cargando
No hay anuncios

El cas Banca Catalana va esclatar després que la Fiscalia apreciés indicis que els consellers d'aquesta entitat financera havien comès diversos delictes. El Banc d'Espanya va haver de nomenar tres administradors el novembre de 1982 que van detectar un fort "desequilibri patrimonial" i que van promoure la reducció del capital i una forta ampliació posterior per revitalitzar l'entitat amb recursos del Fons de Garantia de Dipòsits.

José María Mena ha assegurat davant la comissió d'investigació que no se'n recordava "dels detalls" del sumari, però sí de les circumstàncies que van envoltar el cas i dels arguments que tenia la fiscalia per considerar que s'havien comès delictes.

Cargando
No hay anuncios

Segons l'exfiscal, encara que l'Audiència de Barcelona el mes de març del 1990 va declarar l'arxivament de la causa oberta contra els consellers de Banca Catalana en no trobar suficients indicis de delicte, sí que va apreciar "una gestió imprudent" i, a més, ha recalcat, "va reconèixer els fets que exposava la Fiscalia".

Mena ha subratllat, en aquest sentit, que la Fiscalia havia reunit suficients proves que els consellers, i entre ells Jordi Pujol, van procedir a "un buidatge patrimonial de forma dolosa", fet que va provocar "una situació desastrosa" per a Banca Catalana.

Cargando
No hay anuncios

"Va haver-hi distracció dels diners, però no hi havia precisió de si havia anat a parar a la butxaca dels querellats", ha matisat, encara que sí que hi havia indicis suficients com per dir que "van ser pagats recursos de forma irregular procedents de la 'caixa b', que es va produir una cancel·lació precipitada de dipòsits, una alienació d'accions, complements de sou injustificats, i absència de veracitat de la documentació oficial".

L'exfiscal Mena ha indicat que, en fer-se càrrec de la investigació del cas Banca Catalana, va patir durant molts anys "un assetjament i una situació molt incòmoda", motiu pel qual va tractar després de desfer-se de tots els records relacionats amb aquesta etapa de la seva vida.

Cargando
No hay anuncios

"La querella va ser percebuda com un atac a Catalunya, amb la qual cosa és raonable que des de Catalunya es reaccionés contra els fiscals pensant que érem uns enemics del poble català, i van haver de transcórrer bastants anys fins que molta gent comencés a veure que en realitat havíem estat uns lleials servidors del poble de Catalunya", ha assenyalat Mena.

Preguntat sobre si creia que els fiscals i els magistrats van patir o pateixen pressions polítiques, Mena ha indicat que, si n'hi hagués, els pressionats sempre estan en condicions de rebutjar-les i mantenir els seus criteris. "Hi ha més rendició incondicional, covardia i falta d'ètica que no influències i pressions", ha afegit.

Cargando
No hay anuncios

Mena ha afirmat també que no té prou informació com per pronunciar-se sobre si una part de la fortuna de la família Pujol procedeix de fons de Banca Catalana.