La destitució del cònsol honorari de Finlàndia a Barcelona, Albert Ginjaume, hauria de comportar, segons el diputat finlandès Mikko Kärnä, que Hèlsinki demani la dimissió de l'ambaixador espanyol al país nòrdic, Manuel de la Cámara. Així ho ha defensat aquest dijous en un comunicat el membre del Partit de Centre, que ha assegurat estar "en xoc" per la petició d'Espanya a Finlàndia perquè cessés Ginjaume per la seva actitud "inapropiada". "El senyor Ginjaume ha servit Finlàndia d'una manera exemplar durant 19 anys", ha defensat. Segons recull el comunicat, la tardor passada Karna va rebre un correu electrònic de l'ambaixador Manuel de la Cámara en el qual amenaçava Finlàndia amb "afers de seguretat a la UE" després que el diputat defensés el dret dels catalans de decidir sobre la independència. "Insto de manera urgent al nostre ministeri d'Exteriors a considerar que l'ambaixador espanyol ha perdut la seva credibilitat i que, per tant, hauríem de considerar-lo 'persona non grata' i posar fi a les seves funcions dins de la missió espanyola", conclou.
El cos consular de Barcelona defensa Albert Ginjaume davant l'ambaixada de Finlàndia
Només un terç dels cònsols a Barcelona assisteixen al seu comiat "per por"
BarcelonaA partir d'avui, Albert Ginjaume ja no és el cònsol de Finlàndia a Barcelona, després de 9 anys al càrrec. De fet, des d'avui a la seu del consolat hi ha un cartell penjat que diu que les oficines restaran tancades.
El cessament de Ginjaume va agafar per sorpresa el cos consolar de Barcelona, que va enviar una carta a l'ambaixadora de Finlàndia a Madrid, Tiina Jortikka-Laitinen, per defensar la tasca del seu anterior secretari general –ho era des de feia 11 mesos. La carta la va escriure Lau Andersen, cònsol honorari de Dinamarca i cap de relacions institucionals del comitè executiu del cos consular, però la va llegir davant dels deu membres del comitè i la va enviar en nom de tots ja que cap d'ells va oposar-s'hi. El text deia que Ginjaume és una persona "honesta" i que mai havien apreciat ingerències en la seva tasca relacionades amb l'independentisme. La carta també explicava que el dinar amb Mercè Conesa, alcaldessa de Sant Cugat dels Vallès i presidenta de la Diputació de Barcelona, l'argument que va fer servir Finlàndia per justificar la seva decisió, va ser una decisió de tot el comitè executiu i que la van convidar perquè els cònsols sudamericans estaven especialment interessats en conèixer els projectes de cooperació que la Diputació té en els seus països.
En la mateixa línia, la degana del cos consular, Franca Deza -cònsol del Perú-, també va enviar una carta a l'ambaixadora finlandesa a títol personal amb un contingut similar a la d'Andersen.
El mateix Ginjaume ha explicat avui a l'ACN que ha rebut el suport de bona part dels finlandesos residents a Catalunya així com de nombrosos treballadors de l'ambaixada finlandesa i del ministeri d'exteriors del país escandinau, i que cap d'ells entén la seva destitució després de tants anys.
Un comiat amb poca assistència
Albert Ginjaume es va voler acomiadar ahir dels 94 cònsols de la ciutat, als quals ell representava com a secretari general del cos consular, però només una trentena van respondre a la seva invitació. El dia que Ginjaume va enviar una carta als seus col·legues per anunciar-los que Finlàndia el cessava com a cònsol, el 23 de febrer, aprofitava per convidar-los a una copa de cava en un hotel de Barcelona el 28 de febrer. La trobada va tenir lloc ahir, i només un terç van acceptar la invitació. Segons explica un dels presents a l'ARA, els que no hi van anar no va ser perquè no donin suport al ja excònsol de Finlàndia, sinó per por: "Estan espantats".
El cos consular de Barcelona té el dia 21 de març un cita important ja que hi haurà una assemblea que haurà d'escollir el nou secretari general que substitueixi Ginjaume. De moment, els dos cònsols que podrien competir pel càrrec són Juli Bárcena, cònsol de Croàcia i el cònsol de Costa d’Ivori, Andrés Carasso.
ERC vol que Alfonso Dastis en doni explicacions
ERC ha registrat aquest dijous al Congrés dels Diputats una petició de compareixença en comissió del ministre d'Exteriors, Alfonso Dastis, perquè doni explicacions sobre les pressions del govern espanyol al cos consular a Barcelona després de la destitució de Ginjaume. Per al portaveu d'ERC al Congrés, Joan Tardà, "es tracta d'una ingerència evident en la política exterior d'un tercer estat com Finlàndia que posa en relleu, una vegada més, el nerviosisme de l'estat espanyol en relació al procés d'independència català".