Exdirigents de Tsunami preparen accions imminents per reactivar el carrer

Acció per la Independència, amb la implicació dels CDR i sense partits ni entitats al darrere, advoca per actes de desobediència

El Tsunami duu a terme el tall a la Jonquera en el marc de la seva acció "més amiciosa"
27/04/2021
3 min

Amb l'objectiu de reactivar l'independentisme al carrer, excoordinadors de Tsunami Democràtic estan organitzant accions imminents sustentades en la desobediència i que tinguin com a objectiu posar a prova el control del territori. Integrants de base d'aquesta organització clandestina expliquen a l'ARA que han decidit passar a l'acció amb una "presència constant al carrer" per esperonar les mobilitzacions després que les protestes per la sentència del Procés s'aturessin en sec i la pandèmia acabés de refredar el moviment. Segons les mateixes fonts, la primera acció arribarà les properes setmanes. Formen part del col·lectiu Acció per la Independència, que sota l'estol dels CDR es va donar a conèixer aquest Sant Jordi amb un comunicat i una penjada massiva de pancartes arreu del territori organitzada per una vintena de grups, totes amb el mateix lema: "Desobediència. El camí de la independència".

Es tracta del sector de Tsunami més combatiu, el que advocava per mantenir el bloqueig a l'Aeroport del Prat i a l'AP-7 i que ja no va participar a l'acció del Clàssic al Camp Nou en desacord amb la línia que estava adoptant la plataforma amb el "Sit and talk" i que va desembocar posteriorment en la taula de diàleg entre governs. "El control polític el va ensorrar, al Tsunami el va matar la política", denuncien els impulsors del moviment, que critiquen que gent pròxima a partits i entitats desactivessin aleshores les protestes. "Sit and talk", per què? Amb quina finalitat?", es pregunten.

De fet, Acció per la Independència es comença a gestar per l'enuig de molts dels participants en el tall del Pertús, quan la direcció va fer una crida a marxar cap a casa. Els ànims ja estaven encesos en aquest sector perquè la cúpula havia adoptat aquesta mateixa consigna a l'aeroport malgrat que els milers de manifestants que s'hi van congregar van obligar a cancel·lar més d'un centenar de vols. "Hem hagut de passar un procés de dol i tornar-nos a posar d'acord en allò que de veritat és transcendent, però el Tsunami també va despertar la consciència de milers de persones i aquestes encara hi són. És el nostre capital", remarquen les mateixes fonts, que tenen com a intenció tornar a revifar el carrer.

Aquesta nova organització, que té com a objectiu aixecar la suspensió de la DUI, es constitueix al febrer en una trobada als voltants de Perpinyà amb la presència de mig centenar de participants, la majoria dels quals estan vinculats als CDR, que també per Sant Jordi van anunciar que han creat un nou nucli sota la marca de CDR-Acció Directa, en un moviment paral·lel però coincident. Són vasos comunicants. La preparació de la trobada arrenca just després de l'estiu i no es concreta fins ara per la pandèmia i pel context repressiu, amb més de 200 persones citades en dues causes instruïdes als jutjats de Girona i Figueres pels talls de l'AP7 del novembre del 2019. "La repressió ens obliga a prendre precaucions", informen els coordinadors d'aquesta nova plataforma.

A la reunió no hi assisteixen ni representants dels partits ni de les entitats independentistes. Escarmentats amb el rumb que va agafar Tsunami Democràtic, els seus promotors no van voler que hi fossin presents, tot i que sí que hi va assistir algun regidor a títol individual. "Els partits són benvinguts si entenen que són tan útils i necessaris com la gent que representen i es comporten com un actor més", assenyalen. De fet, després de l'acció de Sant Jordi hi ha hagut "contactes informals" a través d'intermediaris amb formacions i entitats, que segons els portaveus del moviment han reaccionat de forma diferent. "Uns ho veuen millor que d'altres", admeten.

"Qui no ha fallat és el carrer"

Sigui com sigui, el diagnòstic que van fer els presents en la reunió al Rosselló és compartit: consideren que partits, entitats i repressió han desmobilitzat el moviment independentista i que governi qui governi després de les eleccions l'escenari difícilment canviarà. Per aquest motiu, advoquen per prendre la iniciativa i recuperar el pols al carrer amb accions centralitzades i descentralitzades. "El control del territori és una peça important i estem capacitats per fer-ho", asseguren abans de sentenciar: "Qui no ha fallat és el carrer". L'altra pota de les seves futures accions és la insubmissió. "La desobediència comença quan t'atreveixes a dir no, portem massa temps acotant el cap i complint unes lleis que no són les nostres", afegeixen mentre deixen entreveure que la seva estrena anirà en aquesta línia: "La lluita simbòlica també és important". Amb l'experiència de les lluites anteriors i després de mesos de preparació, Acció per la Independència confia en revertir el desànim de les bases. La primera acció, adverteixen, "no trigarà".

stats