JxCat confia que Puigdemont l’impulsi també als ajuntaments
L’expresident reclama el vot per tenir tres eurodiputats exiliats
Sant Cugat del VallèsDues urnes, una única papereta. Aquest és el missatge que JxCat repeteix per activa i per passiva per aconseguir que el que anomenen “efecte Puigdemont” es traslladi també als ajuntaments. L’expresident, que lidera la candidatura a les eleccions europees amb Toni Comín i Clara Ponsatí, està ben situat a les enquestes per guanyar i, des de JxCat, confien que aquest impuls es tradueixi també en més suport a les eleccions municipals, que són el mateix dia 26 de maig. Aquest diumenge, la número dos a Barcelona, Elsa Artadi, ja va parlar de l’“efecte remuntada” i de “l’efecte Puigdemont” en una connexió des de Waterloo al míting central de campanya a Sant Cugat, una ciutat on CDC ha governat 32 anys. Segons fonts de la candidatura, l’embranzida de les eleccions europees ja els dona força als grans municipis, amb el repte que s’encomani a Barcelona. De fet, Artadi va viatjar diumenge a Brussel·les per abordar amb l’expresident el tram final de la campanya, en què volen atraure vots dels indecisos a la capital catalana -on, segons els sondejos, ERC i els comuns es disputen la victòria.
Joaquim Forn, des la presó de Soto del Real i flanquejat per Jordi Turull i Josep Rull en una connexió per videoconferència, va assenyalar el mateix camí. “Us demano la màxima mobilització, a Barcelona està molt fragmentat”, va reclamar. A parer de l’exconseller d’Interior, JxCat serà “decisiu” tant si guanya com si treu un resultat “digne”, ja que amb uns resultats tan ajustats com els que s’albiren pot tenir influència al pròxim govern municipal. Tanmateix, Turull hi va afegir l’ingredient més emotiu quan, des del costat del seu company de files, va demanar que Forn sigui el més votat a les urnes per despertar-lo l’endemà picant a la seva cel·la per anar al judici amb un “Bon dia, alcalde!”
Entre l’expresident i Borrell
Malgrat haver començat la campanya electoral amb enquestes que no els donaven representació a Europa, ara la demoscòpia bufa a favor de l’expresident. Segons un sondeig intern a què ha tingut accés l’ARA, Puigdemont lideraria l’estimació de vot amb una forquilla d’entre el 23% i el 24%, seguit d’un PSC encapçalat pel ministre d’Exteriors Josep Borrell (amb una estimació de vot del 22%-23%). En aquesta enquesta, feta amb 1.266 entrevistes, Esquerra se situaria en tercera posició amb una intenció del 20%. JxCat recolliria fins al 25% dels votants del partit d’Oriol Junqueras en les eleccions generals, retenint el 84% que van optar pel tàndem de Jordi Sànchez i Laura Borràs en els mateixos comicis. ¿A què es deu aquesta diferència d’opcions en un marge tan escàs de temps? L’estudi analitza els motius que portarien els electors a triar ara JxCat: Puigdemont és percebut com el “vot útil” per enviar un missatge de conflicte obert amb l’Estat i “internacionalitzar” el Procés. Pel que fa a la resta de partits, Ciutadans es mantindria al voltant del 12% en intenció de vot a Catalunya, igual que els comuns, i el PP no sortiria de la crisi electoral situant-se en un 4% d’estimació de vot -sempre segons aquesta enquesta interna de JxCat.
Davant d’aquesta pujada demoscòpica -que d’acord amb els càlculs dels de JxCat els podria situar en dos eurodiputats (en funció de la participació)-, Puigdemont va demanar un últim esforç diumenge a Sant Cugat per arribar als tres escons. L’expresident va insistir que, d’aquesta manera, els tres exiliats -ell, Toni Comín i Clara Ponsatí- podrien ser membres de la cambra europea. “Espero entrar al Parlament Europeu i dir: «Hola, som els de l’1 d’Octubre»”, va dir l’expresident, citant una frase ja habitual en els seus mítings. El president de la Generalitat, Quim Torra, que ha fet un circuit propi d’actes en aquesta campanya, hi va afegir que d’aquesta manera l’independentisme podria superar per primer cop també el 50% dels vots en uns comicis. Fita que encara no ha assolit malgrat els intents de validar el Procés a les urnes.
La caravana de JxCat també va aterrar aquest diumenge a Madrid amb la voluntat d’esgarrapar vots a la resta de l’Estat -les europees són per circumscripció única i no s’hi presenten en coalició amb cap partit-. L’advocat Gonzalo Boye i l’exassessora del PSOE Bea Talegón -que també va ser a Sant Cugat- són els perfils per apel·lar a aquest votant. La idea és que optar per Carles Puigdemont és una manera de censurar l’actitud de l’Estat amb el Procés.