El jutge imputa els exconsellers Jané, Puig, Rigau i Macias pel 'cas 3%'

Els cita a declarar per haver facilitat presumptament el blanqueig de comissions il·lícites

Jordi Jané, nou conseller d'Interior. / PACO CAMPOS / EFE
Efe
22/04/2020
3 min

MadridEl jutge de l'Audiència Nacional que instrueix el cas 3% ha citat a declarar com a investigats els exconsellers de CDC Jordi Jané, Felip Puig, Irene Rigau i Pere Macias, acusats de facilitar el blanqueig de comissions il·lícites pagades per empresaris a l'extinta formació. Des del principi de la instrucció del cas, els investigadors han intentat demostrar que part de les donacions rebudes pel partit eren en realitat comissions a canvi de l'adjudicació d'obra pública. Ara s'hi afegeix una altra tesi que havia plantejat la Fiscalia Anticorrupció i que es fa seva el jutge: sospita que algunes de les "rellevants" donacions podrien amagar unes operacions de blanqueig de capitals dels mateixos donants (en aquest cas els exconsellers) o del partit mateix.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una resolució a la qual ha tingut accés Efe, el titular del jutjat d'instrucció número 5 de l'Audiència Nacional, José de la Mata, acorda obrir una peça separada, amb el nom de Donacions blanqueig, per investigar aquests quatre exconsellers, juntament amb vuit antics càrrecs de la formació convergent.

El jutge considera que hi ha indicis que les donacions que els investigats van fer al partit, entre els anys 2009 i 2010, van ser "actes d'aflorament de diners procedents d'un delicte realitzat per persones pròximes a CDC seguint el pla superior traçat pels jerarques del partit", la qual cosa podria constituir blanqueig de diners. D'aquesta manera, el magistrat situa aquests dotze investigats en la trama presumptament duta a terme per CDC per finançar-se amb comissions il·legals pagades per empresaris a canvi de garantir-los l'adjudicació d'obres.

A més dels quatre exconsellers, el jutge ha imputat l'exalcalde de Lloret de Mar (Selva) Xavier Crespo, condemnat ja a una pena d'inhabilitació per un altre cas, així com també l'alcaldessa de Calella (Maresme) i membre de la direcció del PDECat Montserrat Candini. Alhora, el magistrat imputa Eduard Freixedes, director dels serveis territorials del departament d'Interior a la Catalunya Central, l'exalcalde de Sallent (Bages) Jordi Moltó, i els exdiputats de la formació Glòria Renom i Víctor Vila. Declararan així mateix com a investigats pel 3% els exdirigents de CDC Marc Guerrero i Carles Flamerich.

Candini s'ha defensat a Twitter asseverant: "Aniré on calgui perquè sigui evident que m'acusen sense fonament. No tenen aturador".

Donacions sospitoses

Les sospites de la presumpta participació d'aquests càrrecs de CDC en el blanqueig de diners deriven d'una sèrie de donacions que van fer al partit entre l'octubre del 2009 i el desembre del 2010, d'una "sorprenent homogeneïtat", segons el magistrat. La interlocutòria sosté que aquestes donacions "no són aparentment quotes d'afiliats", ja que el seu import és "sens dubte excessiu per a aquest concepte", ni pagaments o aportacions al partit fets pels seus càrrecs electes. Tampoc creu que corresponguin a una campanya de donacions impulsada per CDC per sol·licitar "un esforç extra als seus militants i càrrecs públics", sosté el magistrat, que veu sospitós que els imports investigats s'abonessin en dates "extraordinàriament pròximes".

En l'escrit previ que va fer Anticorrupció dirigit al jutge De la Mata, el fiscal José Grinda considerava que un dels motius que podria "justificar el que ha passat" en les aportacions de particulars és que obeeixi a "algun tipus d'actuació a través de la qual el partit ingressa i justifica fons d'origen desconegut a l'empara de donacions realitzades per particulars". Segons Grinda, podria haver-hi dues opcions: "La primera, que cadascun dels donants hagi decidit fer aflorar diners en efectiu, no declarats. La segona, que els diners en efectiu, no declarats, procedeixin del mateix partit polític", apuntava el fiscal del cas.

La investigació del cas 3% va iniciar-se als jutjats del Vendrell ara fa cinc anys, però va acabar saltant a l'Audiència Nacional. El jutge De la Mata, aquest mateix mes de febrer, va prorrogar la instrucció sobre el presumpte cobrament de comissions il·lícites per part de Convergència: té un any més per esclarir una investigació que ja és a la fase final.

stats