L'exalcaldessa de Santpedor Laura Vilagrà serà la número dos d'ERC a la llista del 14-F
Així ho ha proposat aquest dilluns l'executiva del partit i farà tàndem amb Aragonès
BarcelonaL'última gran incògnita que quedava sobre les llistes d'ERC de cara a les eleccions del 14-F s'ha resolt aquest dilluns. L'exalcaldessa de Santpedor (2003-2015) i exdiputada del Parlament (2006-2011) Laura Vilagrà serà la número dos de la candidatura republicana a les eleccions catalanes del 14 de febrer. Serà en un lloc privilegiat de la llista, just darrere del coordinador nacional del partit i vicepresident del Govern, Pere Aragonès. L'executiva del partit ho ha proposat avui i la decisió s'haurà de validar al consell nacional el 12 de desembre.
Vilagrà (Santpedor, 1976) és llicenciada en ciències polítiques i de l'administració per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i té un màster en direcció pública per Esade. A part de la seva trajectòria com a alcaldessa i diputada, també va ser delegada del Govern a la Catalunya Central entre el 2016 i finals d'octubre del 2017, quan es va aplicar l'article 155. A partir de llavors va assumir la gerència de la Fundació Tutelar Santa Maria de Comabella (Ampans), una entitat del tercer sector en l'àmbit de la discapacitat. També ha treballat com a formadora de l'Associació Catalana de Municipis i Comarques i actualment és la gerent del Consell Comarcal del Bages. "És un honor per a mi que se'm proposi ser la número dos a la candidatura d'ERC. Sempre a punt per treballar per la llibertat, la justícia social i la república catalana", ha reaccionat Vilagrà a través de Twitter.
Una tria inesperada
La tria de Vilagrà genera sorpresa si es parteix de la base que ERC, en l'etapa d'Oriol Junqueras, sempre ha buscat impactar en les seves llistes a través de figures independents. En canvi, l'exalcaldesa és persona de carnet i gens mediàtica. A la direcció d'ERC admeten que no és un perfil conegut i que un dels reptes serà donar-la a conèixer, però defensen la seva "experiència" en el sector públic i el "lideratge en la gestió d'equips". Fonts republicanes asseguren que ha sigut una tria consensuada a tres bandes entre Lledoners –Oriol Junqueras–, Ginebra –Marta Rovira– i el carrer Calàbria –Pere Aragonès–. Si ERC fa bons els pronòstics i repeteix com a partit de govern, ja pensen en Vilagrà com a membre del proper executiu exercint de mà dreta d'Aragonès. "Caldrà un perfil com el seu per a un govern que s'haurà d'enfrontar a una situació complicada per la pandèmia i la crisi", resolen. "I és de perfil clarament independentista", assenyala una altra veu del partit.
Com Aragonès, Vilagrà prové de les joventuts del partit i considera l'exconseller Josep Huguet el seu mentor polític. De fet, una de les seves primeres feines va ser com a estudiant en pràctiques al grup d'ERC al Parlament al costat de l'exconseller. Allà, per la seva vàlua, li va proposar fer el salt a política municipal, on va estar un primer mandat a l'oposició i tres al capdavant del consistori. "És una molt bona gestora, amb caràcter i autoritat", explica l'exconseller en conversa amb l'ARA. Una exdiputada que també va compartir amb ella el grup parlamentari la recorda com una persona "treballadora, dialogant i de bon tracte".
Amb la decisió de situar Vilagrà com a número dos, ERC culmina una renovació en els llocs capdavanters de la seva candidatura respecte a les eleccions catalanes del 2017. No repetiran cap dels quatre caps de llista –Oriol Junqueras i Dolors Bassa obligats per la sentència de l'1-O– ni tampoc la número dos de fa tres anys, que va ser Marta Rovira. La secretària general fa unes setmanes ja va anunciar que no tornaria a ser candidata per donar pas a gent que pugui estar "sobre el terreny". L'escollida ha sigut Vilagrà.