PSOE
Després que Ángel Hernández complís amb la voluntat de la seva parella, María José Carrasco, i assumís els riscos que això encara comporta a Espanya, el president espanyol, Pedro Sánchez, va afirmar que li havia “caigut una llàgrima”. “El bon morir ha d’estar reconegut al nostre país”, va reiterar. Sota el lema “Fem legal l’últim dret”, els socialistes defensen la despenalització de l’eutanàsia i la llibertat de poder escollir “fins a l’últim minut de la vida”.
PP
Els de Pablo Casado són l’únic partit al Congrés que es nega a despenalitzar l’eutanàsia. “El veritable progrés és ajudar qui pateix, i això no té res a veure amb allargar artificialment la vida. El més raonable són les cures pal·liatives”, reflexionava el número dos per Madrid, Alfonso Suárez Illana. Els populars, doncs, persegueixen l’extensió de les cures pal·liatives a partir de la promoció de l’atenció domiciliària i l’equitat en l’accés.
CIUTADANS
Tot i que la formació encara no ha fet públic el seu programa electoral i davant la incertesa dels últims dies entorn el seu posicionament, els d’Albert Rivera asseguren que no tenen “por” de participar en el debat sobre l’eutanàsia i es mostren partidaris de regular-la. Ara bé, prioritzen recuperar la llei presentada per Ciutadans i que apostava per impulsar una xarxa forta de cures pal·liatives.
PODEM
“Tota persona que experimenti un patiment irreversible ha de tenir el dret i la llibertat de posar-hi fi”. Aquesta és la premissa que mantenen els de Pablo Iglesias des del naixement de la formació, l’any 2014. Podem ha enregistrat fins a dues propostes al Congrés de Diputats per despenalitzar l’eutanàsia, però van topar amb el veto del PSOE el 2017 i la majoria del PP i Cs a la mesa el 2018.
JUNTS PER CATALUNYA
El Govern va prometre dimecres al Parlament impulsar una proposició de llei orgànica per despenalitzar l’eutanàsia, i aquest és el camí que persegueix la llista encapçalada per Jordi Sànchez, també, per a les corts espanyoles. En qualsevol cas, per fer qualsevol canvi legislatiu a Catalunya es necessita que el Congrés espanyol retiri l’eutanàsia del Codi Penal.
ERC
El debat de l’eutanàsia va entrar per primer cop al Congrés l’any 1994 de la mà de l’aleshores diputada republicana Pilar Rahola. ERC instava la cambra a garantir la mort digna amb la despenalització de l’eutanàsia. Rahola apel·lava al cas de Ramón Sampedro i avui, 25 anys després i a l’espera de la pena que caurà sobre Ángel Hernández, el partit insisteix en la necessitat de regular el suïcidi assistit.