Política16/12/2016

Europa mira el cas Forcadell amb preocupació

Molts polítics de diferents països de la UE i de diferents ideologies donen suport a la presidenta del Parlament i alguns demanen que el seu Estat es queixi formalment

Ara
i Ara

BarcelonaNo només a Catalunya i a part d'Espanya es mirem amb preocupació el cas de Carme Forcadell. Molts polítics de diferents països de la Unió Europea, i de diferent espectre ideològic, s'ha expressat públicament aquesta setmana a favor de la presidenta del Parlament de Catalunya, i en contra de judicialització del debat català.

Gal·les

L'homòloga de Forcadell se solidaritza amb ella

La presidenta de l'Assemblea Nacional de Gal·les, Elin Jones, ha expressat el seu suport a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, a través d'una piulada en català al seu perfil de Twitter. "Mostro la meva solidaritat amb la col·lega Carme Forcadell, processada per haver permès un debat democràtic en el Parlament que presideix", ha dit Jones, membre del partit independentista gal·lès Plaid Cymru.

Cargando
No hay anuncios

Suïssa

15 diputats volen que el seu país es queixi a Espanya

En una pregunta parlamentària, un grup de 15 diputats suïssos demanen al consell federal si “està disposat a expressar la seva preocupació al govern espanyol arran de l’obertura d’un procés penal contra la presidenta del Parlament català i de l’escalada judicial que semblaria voler obstaculitzar un procés democràtic i pacífic”. La interpel·lació està signada per tres diputats del Partit Socialista Suís, un del Partit dels Verds, un del Partit dels Verds Liberals, dos del Partit Liberal Radical, tres del Partit Democratacristià i cinc de la Unió Democràtica de Centre.

Cargando
No hay anuncios

Regne Unit

21 diputats denuncien la judicialització de la política catalana

El cas Forcadell ha arribat també a la cambra de Westminster. El diputat al parlament britànic del Partit Nacionalista Escocès (SNP) George Kerevan va presentar dimecres al migdia una moció de suport —anomenada tècnicament 'Early Day Motion'— que denúncia el "processament de la presidenta del Parlament de Catalunya" per part del Tribunal Superior de Justícia (TSJC) i, en última instància, per part del govern espanyol. El text de la moció intenta fer notar als membres dels Comuns "la preocupació" amb què s'observa la judicialització de la política catalana arran del procés sobiranista. A hores d'ara, la moció ja l'han subscrita 20 parlamentaris més de quatre grups diferents: Partit Laborista, SNP, el Social Democratic i Labour Party d'Irlanda del Nord i el Plaid Cymru, de Gal·les.

Cargando
No hay anuncios

Alemanya

Les cartes d'un diputat regional a autoritats alemanyes

El socialdemòcrata alemany Bernhard von Grünberg, diputat al Parlament del Rin del Nord-Westfàlia, ha denunciat la judicialització del procés català enviant una carta a importants dirigents polítics d’Alemanya, com el ministre federal de Justícia, Heiko Maas, i els presidents del Bundestag i de l’Eurocambra, Norbert Lammert i Martin Schulz, entre d’altres. Von Grünberg els adverteix que “el govern espanyol és cada vegada més antidemocràtic” i “combat el procés democràtic de forma sistemàtica, rebutjant qualsevol diàleg”. El diputat els informa que els “casos recents” de Carme Forcadell i Santiago Vidal “exemplifiquen la intransigència i l’augment de l’agressió deliberada per part del govern espanyol”.

Cargando
No hay anuncios

Itàlia

Diputats italians demanen garantir el debat democràtic a Catalunya

El vicepresident de la comissió de polítiques públiques de la UE del parlament italià, Paolo Trancredi, ha defensat el paper de Forcadell i ha mostrat "preocupació" per les "limitacions en el debat intern" al Parlament de Catalunya. "Com a país fundador de la Unió Europea no podem fer altre que mostrar la nostra perplexitat pel que esta succeint a Espanya", ha dit. A més, consideren que qualsevol sanció sobre Forcadell serà una "violació de drets universals de llibertats".

Cargando
No hay anuncios

"La condemna de Forcadell comportaria la destitució de la seva funció públic i, conseqüentment, un cop dur als drets democràtics sobre els quals es funden la Unió Europea i les democràcies dels seus estats membres", diu.

Dinamarca

Un diputat demana que el seu Estat es queixi

El diputat danès Nikolaj Villumsen ha demanat aquest dijous al ministre d'Afers Exteriors del país, Anders Samuelsen, que es posicioni respecte del judici contra Forcadell. Vol que el Parlament dictamini, en el període d'una setmana, si el processament de la presidenta va contra la resolució que va aprovar fa mesos el Parlament de Dinamarca, en què es reclamava un diàleg pacífic i democràtic entre Catalunya i Espanya.

Cargando
No hay anuncios

Escòcia

Alex Salmond diu que no s'ha de tenir por als debats polítics

L’exprimer ministre escocès i diputat de l’SNP a Westminster, Alex Salmond, va assegurar dimecres que el cas contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, “està generant una gran preocupació a la Cambra dels Comuns i sens dubte a altres llocs arreu d’Europa”. Tot i que va dir que no li correspon “opinar sobre processos judicials”, ha remarcat que “no s’ha de tenir por” dels debats sobre qüestions constitucionals com la independència “quan es condueixen en un fòrum democràtic i de manera democràtica”. “Al contrari, s’hauria de valorar. Vivim en un món en què l’habilitat de dur a terme les coses de manera pacífica, ordenada, democràtica i representativa és escassa i valuosa”, ha dit.

Cargando
No hay anuncios

Irlanda

Gerry Adams diu que estan en risc els "estàndards democràtics"

El president del Sinn Féin, Gerry Adams, i el portaveu d'Afers Exteriors del partit, Seán Crowe, també han demanat al Parlament irlandès que elevi el cas Forcadell al Consell Europeu que se celebra la setmana vinent. Adams lamenta que Forcadell hagi de comparèixer davant del TSJC perquè ha estat processada "per permetre un debat parlamentari i la votació sobre la independència catalana". "L'estat espanyol considera que aquesta figura pública és culpable d'un crim per haver facilitat un debat públic sobre un tema de gran importància per als catalans i els ciutadans espanyols". Finalment, adverteix "que està posant en risc els estàndards democràtics que la gent de tot el món tant valora".

Cargando
No hay anuncios

Eslovènia

Un eurodiputat posa en dubte la reputació democràtica espanyola

“És preocupant i perjudicial per la reputació de la democràcia espanyola que la presidenta del Parlament de Catalunya, la senyora Carme Forcadell, sigui portada als tribunals per utilitzar la seva autoritat i permetre un debat democràtic al parlament escollit pel poble de Catalunya”, ha assegurat, per la seva banda, l’eurodiputat eslovè Ivo Vajgl, que va ser ministre d’Exteriors del govern d’Anton Rop el 2014. “Tota Espanya i Catalunya estan en un debat molt seriós sobre el seu futur que s’hauria de fer utilitzant les normes universals i la llengua de la democràcia”, ha remarcat.