Cas Pegasus
Política24/10/2022

Una eurodiputada alemanya viatja a Espanya per investigar el Catalangate

Cornelia Ernst, del grup The Left al Parlament Europeu, es reuneix amb el Govern i amb víctimes de Pegasus a Madrid i Barcelona

Madrid“Estem particularment interessats en les maquinacions dels serveis secrets espanyols amb Pegasus. Ja és evident que l’espionatge s’ha utilitzat per a la persecució política”. Amb aquestes intencions ha aterrat aquest dilluns a Madrid l’eurodiputada del grup The Left al Parlament Europeu Cornelia Ernst, del partit Die Linke alemany, per reunir-se amb polítics, advocats, entitats i periodistes i obtenir informació sobre el Catalangate. Pedro Sánchez va destituir l'aleshores directora del CNI Paz Esteban, que va reconèixer la investigació amb autorització judicial d’una vintena de persones vinculades a l’independentisme, però el govern espanyol no té interès en saber què passa amb la quarantena restant que Citizen Lab va detectar que també havien tingut el telèfon punxat amb Pegasus. Tampoc el comitè de l'Eurocambra que investiga l'ús de Pegasus a diversos estats membres té previst enviar una missió a Espanya.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Davant d'aquesta situació, Ernst ha decidit desplaçar-se a l'estat espanyol per reunir-se aquest dimarts a Madrid amb representants de Podem i d'Esquerra Unida; amb Gonzalo Boye, advocat de Carles Puigdemont, i amb Amnistia Internacional. Dimecres, ja a Barcelona, es veurà amb la consellera d’Exteriors, Meritxell Serret; amb diversos membres d’ERC, amb l’ANC i Òmnium Cultural, i dijous amb Elies Campo, investigador de Citizen Lab. Si l'eurodiputada alemanya no té cita amb cap membre del govern espanyol no és perquè no hagi volgut. Segons explica, els ministres Félix Bolaños i Fernando Grande-Marlaska han declinat trobar-se amb ella. “És particularment flagrant. Un menyspreu grotesc a la nostra legislatura europea afegeix una altra dimensió a l’espionatge massiu il·legal amb Pegasus: l’arrogància de l’estat espanyol contra el control democràtic”, critica Ernst. 

Cargando
No hay anuncios

El comitè no visita Espanya

La denúncia d’Ernst és a nom de The Left, el grup al Parlament Europeu que integren partits com Esquerra Unida, Podem –els comuns són amb els Verds, com ERC–, EHBildu, la França Insubmisa, el Partit Comunista Portuguès i Syriza, entre d’altres. No viatja, però, en representació de la comissió del Parlament Europeu que investiga l’ús de Pegasus a Espanya, Grècia, Polònia i Hongria. El Parlament Europeu va aprovar que es constituís aquesta comissió, el juliol va iniciar els treballs i va decidir posar en marxa missions sobre el terreny a tots els països excepte a Espanya. Un dels que va treballar perquè fos així és el coordinador dels conservadors a la comissió, l'exministre del PP Juan Ignacio Zoido.

Cargando
No hay anuncios

Segons denuncia Ernst, la resposta de l’executiu espanyol a la seva petició és que “ja s’ha dit tot” sobre aquesta qüestió. Fa mesos que la Moncloa va donar per tancat aquest cas amb la compareixença d’Esteban a la comissió de secrets oficials del Congrés i l’informe del Defensor del Poble, en el qual ratificava la investigació interna del CNI. En paral·lel, va aparèixer el cas de l’espionatge al president espanyol, Pedro Sánchez, a la ministra de Defensa, Margarita Robles, i a Grande-Marlaska. Aquesta vegada sí, l’executiu de l’Estat va promoure accions legals per esclarir l’origen i l’Audiència Nacional ho està investigant, però ignora els altres independentistes que el CNI no admet haver perseguit. A més, ha promès reformar el control judicial del CNI, en la línia amb el que es discuteix a Brussel·les.

“Un mínim de 65 polítics catalans de l’oposició, advocats i periodistes van ser espiats per l’estat espanyol amb Pegasus, i aquesta xifra increïble és possiblement la punta de l'iceberg. El Catalangate no té precedents”, subratlla l’eurodiputada de The Left.