Eulàlia Reguant: “El país no es mereix unes noves eleccions. Si algú les vol, que ho expliqui”
La diputada i portaveu de la CUP al Parlament, Eulàlia Reguant, lamenta la decisió de JxCat de no avalar la investidura de Pere Aragonès i considera que no està justificada.
Com definiria el que va passar divendres al Parlament?
— Com una oportunitat perduda perquè l’independentisme assolís un acord de governabilitat, però sobretot també per virar cap a polítiques d’esquerres.
¿Una oportunitat perduda per culpa de Junts?
— Una oportunitat perduda per culpa de Junts, i també dels comuns, que no han volgut apostar per aquest viratge a l’esquerra. Però sí, JxCat ha actuat com qui perd un partit, agafa la pilota i se la queda perquè ningú més pugui jugar.
Batet va dir en el debat que trobava estrany que es negociés el programa abans amb la CUP que amb el soci de govern.
— Abans havia dit que l’ordre dels factors no altera el producte. Quin és el problema, llavors? Després de les eleccions vam obrir converses tant amb Junts com amb Esquerra com amb els comuns, però vam assolir un acord amb ERC. Un acord de mínims que no és un programa de govern, sinó unes línies bàsiques en els grans reptes del país.
¿Però Junts sabia que estaven tancant un preacord?
— Des d’abans de la constitució del Parlament no ens hi hem tornat a reunir. Abans els vam dir que l’estratègia independentista era important però que hi ha més reptes que cal abordar i els vam enviar un document, però no n’hem parlat més. Junts ha prioritzat parlar d’estratègia només amb ERC.
¿Estava justificada l’abstenció de Junts?
— És la seva decisió i no entrarem a valorar-la. N’hauran d’explicar els motius, perquè divendres no ho van fer prou o no ho vam entendre. Però no entrarem en una escalada de retrets com fan ells sempre.
Entenen per què no hi ha acord?
— No ho entenem, perquè porten anys governant junts. Han tingut diferències evidents, però han tingut molt temps per abordar-les.
Quin impacte pot tenir en el preacord que no s’investeixi Aragonès?
— Aquest ja era un acord de mínims que la militància va avalar però dient que és insuficient i cal treballar-lo i concretar-lo. Tant si dimarts hi ha investidura com si no, hem de treballar per enfortir aquest acord.
Refusen unes noves eleccions?
— El país no s’ho mereix. Si algú vol anar a eleccions, que ho expliqui.
Què li semblen les paraules de Puigdemont dient que la seva tasca a l’exili ha incomodat alguns sectors de l’independentisme?
— El president Puigdemont ha contribuït a la internacionalització del conflicte. Cal posar-ho en valor i blindar el seu paper.
Va arribar a dir que el volien veure a la presó.
— Hi ha un problema que s’arrossega de fa molt temps. ERC i JxCat no han estat capaços de seure a parlar i segueixen mirant-se de reüll en la batalla per l’hegemonia. M’agradaria pensar que no és cert, perquè no hi ha represaliats de primera i represaliats de segona, i hem de consensuar una estratègia antirepressiva.
¿El Consell per la República és necessari?
— És una eina que té un potencial a explotar, però que no compleix perquè és partidista i amb una governança poc transparent i que barreja funcions. Ha de tenir un paper clar d’internacionalització i pot acompanyar els nous embats amb l’Estat. És una eina que cal reconstruir des del consens de les principals forces de l’independentisme.
Van facilitar la investidura de Torra però no van arribar a un acord programàtic, i ara sí. Quina diferència hi ha?
— Veníem d’una repressió que encara ens marca però que en aquell moment era molt present. No teníem un programa compartit, però davant la repressió no volíem ser un impediment perquè no hi hagués un Govern que aixequés el 155. Ara, amb la crisi, hem de combinar l’acumulació de forces i la confrontació democràtica que passa per un nou referèndum i per garantir drets bàsics que l’Estat nega.
¿A la CUP li és més fàcil investir un president d’ERC que un de Junts?
— Sí, a priori. També és evident que tots dos han compartit govern i han aplicat les mateixes polítiques. Per tant, no és només una qüestió de pensament o ideologia sinó també de pràctica política.
Què passa si es modifica el preacord?
— N’haurem de parlar internament.
¿Tots els punts del preacord són intocables?
— Per a nosaltres sí, i aquest és el compromís d’ERC.
¿Això vol dir que l’educació concertada ha d’anar desapareixent?
— Lamentablement això no és a l’acord. Ja ens agradaria, però ERC tampoc està en contra de l’escola concertada. El preacord parla que es vagin integrant a la xarxa pública, com ja s’està fent.
I suprimir la Brimo?
— Aquest punt tampoc hi és, perquè no l’hem pogut abordar en la negociació. ERC s’hi va negar des del primer moment.
¿S’ha aprovat acabar amb les bales de foam?
— S’ha acordat la suspensió de les bales de foam mentre els protocols no siguin públics, i fa mesos que ho haurien de ser.
Per què no han entrat al Govern?
— No hem entrat o no hi entrem de moment perquè un Govern que aposta per una taula de diàleg no pot comptar amb la CUP, perquè no la comparteix.
N’espera fruits?
— No, però no la utilitzarem per donar o retirar el suport al Govern. La confrontarem perquè no dona cap fruit, perquè ni es reuneix.
Què hauria de passar perquè entressin al Govern?
— La CUP està disposada a assumir les responsabilitats que siguin si hi ha un gir a l’esquerra, i aquest acord és un primer pas per anar consolidant les confiances.
¿Han quedat enrere els recels a les institucions?
— Ser als ajuntaments ja és participar del sistema polític, no hi ha una gradació, fa molts anys que ho fem.