CANVI DE CICLE
Política27/05/2015

Sobiranistes d'ICV, EUiA, sindicats i ex del PSC s'organitzen per vincular l'esquerra alternativa al procés

Al juny es presentarà una associació que aglutinarà independentistes de diverses formacions d'esquerres per dotar de contingut social el full de ruta cap a la República Catalana i eixamplar-ne el suport

Roger Tugas
i Roger Tugas

BarcelonaL'auge de l'esquerra alternativa el 24-M ¿és un element positiu o negatiu per al procés? L'alcaldia de Barcelona per a Ada Colau ¿afavoreix o perjudica l'escenari d'una eventual independència? Els sobiranistes que li donen suport ho tenen clar, segons explica a l'ARA Francesc Matas, coordinador del consell polític d'EUiA i portaveu de l'Aurora –formació sobiranista que integra EUiA–: "El resultat del 24-M és un gran suport al procés". "Cauen les teories del cavall de Troia que representaria Barcelona en Comú, ja que Ada Colau va votar sí-sí el 9-N i el seu número 2 [Gerardo Pisarello] està d'acord a impulsar un procés constituent cap a la República Catalana", recorda.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i això, Matas i altres sobiranistes de formacions d'esquerres han fet un senzill càlcul: mentre 1,9 milions de persones van votar sí-sí el 9-N i 235.000 van votar sí-no, tan sols 1,4 milions van votar CiU, ERC i la CUP el 24-M. Què significa això? Que "grans sectors de gent necessiten veu [en el procés català]", argumenta, i per aquest motiu avança que al juny es constituirà una associació que farà una crida a "donar-los veu i dinamitzar el procés i fer al·legacions al full de ruta sobiranista", instant a sumar-hi "entitats i militants de partits amb diputats o sense per completar el full de ruta i permetre que el puguin firmar ICV, EUiA, la CUP, Podem, Procés Constituent, sindicalistes de CCOO, UGT i CGT, MES, Avancem, Catalunya Socialisme Llibertat o Súmate". D'aquesta manera, la nova associació –que no es constituiria com a partit i seria compatible amb les militàncies polítiques respectives– "ha de ser una mena de 'think tank' que agrupi membres d'aquestes formacions de l'esquerra i que faci propostes encarades a pressionar perquè el procés cap a la República Catalana inclogui la vessant social i que l'esquerra alternativa i sindical hi torni a enganxar-se".

Cargando
No hay anuncios

Un 'think tank' per tibar a l'esquerra el procés

Entre els promotors de l'associació hi hauria Francesc Matas i Josep Ferrer (els representants d'EUiA a la taula de partits de l'ANC i Òmnium), Antoni Morral (exalcalde de Cerdanyola per ICV), Teresa Mira (ICV) i Sílvia Ruiz (provinent d'ICV), els quals ja tenen un esquema de proposta de full de ruta i de crida i esperen comptar amb el suport de diputats com Sara Vilà (ICV) o David Companyon (EUiA). Aquest grup treballa informalment des de principis d'any, però durant l'acte d'Ara és l'Hora al Palau Sant Jordi van prendre la decisió en ferm d'impulsar l'associació i des de fa 15 dies es reuneixen formalment per impulsar una mena de "'think tank' de gent de diverses organitzacions per fer propostes que puguin ser assumides per les pròpies formacions, per garantir la vessant social potent del procés i per pressionar per la República Catalana". No és la primera plataforma àmplia de l'independentisme d'esquerres, ja que Esquerres per la Independència ja aglutina nombrosos partits i entitats, tot i que els seus objectius són bàsicament pedagògics per sumar suports a la independència amb arguments socials.

Cargando
No hay anuncios

En essència, la reivindicació de la nova associació –encara sense nom– és que, arran dels resultats del 24-M, "el full de ruta ha de canviar, la vessant social és imprescindible", ja que, segons Matas, "no reeixirà el procés si no s'hi inclouen sectors socials socialistes alternatius i de barris que van donar suport a Colau". Així, recorda que "s'ha declarat fins a cinc cops l'estat català i res de res", atès que és imprescindible el suport social per fer-ho efectiu.

"Cal que el lideratge passi a l'esquerra"

Cargando
No hay anuncios

Per això, assegura que "cal un tomb en l'hegemonia social, cal un viratge a l'esquerra", i és que "CiU no para de caure elecció rere elecció". "El cabal de la marea sobirana vindrà per la il·lusió de tot un poble", insisteix, i és que, en la mesura que "es vegi com a inclusiva, la independència rebrà nous suports, però Artur Mas és percebut com a excloent". "Cal que el lideratge passi a l'esquerra el 27-S", conclou. Ara bé, ¿significa això que, si CiU guanya i segueix governant, l'esquerra alternativa es despenjarà definitivament del procés? No ben bé, sinó que reclamen esmenes per concretar els compromisos socials intrínsecs a la República Catalana per seduir els indecisos: "En el full de ruta no hi poden haver aquests pressupostos, cal un mínim de contingut social, i les eleccions ja diran qui governa".

En el terreny pràctic, els impulsors de l'associació no veuen clara la proclama d'una declaració unilateral d'independència de bon principi, a la qual no li veuen contingut i exclouria aquells sectors que no abraçarien la República Catalana sense concreció social. Per contra, defensen aprovar al Parlament una declaració d'inici del procés constituent –tal com recull el full de ruta firmat per CDC i ERC–, en el qual es definiria el model de país cap a on s'ha d'avançar i que es ratificaria en un referèndum final. "La declaració de l'inici del procés constituent té més força que una declaració unilateral d'independència, ja que permet sumar de nou el 80% de la població favorable al dret a decidir, però aquesta majoritàriament no vol retallades", subratlla Matas, que afirma que aquesta fórmula és una aportació d'EUiA durant les negociacions amb la resta de partits. En canvi, argumenta que "el que va fer trontollar l'acord i va excloure ICV [que va ser el primer partit d'aixecar-se de la taula de negociació] va ser el suport d'ERC als pressupostos del 2015", ja que "amb retallades no es farà la independència". En definitiva, afirma que "el debat no és entre independència sí o no, sinó que és entre una independència impossible amb retallades o un procés constituent cap a un país social".

Cargando
No hay anuncios

Més contingut social per sumar nous suports

Amb un procés constituent obert i participatiu, els impulsors de la nova associació creuen que la majoria a favor de la República Catalana es podria eixamplar i fer-la real. "El problema és quan construeixes legalitat pròpia i fas la desconnexió, un moment que el poble ha de sentir seu, també el que parla castellà", argumenta Matas, que celebra que, tot i que "l'ANC va començar excloent del seu discurs tot el que no fos la independència, després ha anat reconeixent reivindicacions socials", fins al punt que és un dels objectius centrals del nou president, Jordi Sànchez. De fet, aquest divendres es presenta Reinicia Catalunya, un projecte que agrupa 11 entitats que impulsen iniciatives sobre el model de país independent, entre les quals hi ha l'ANC, Òmnium, Procés Constituent, Súmate i Parlament Ciutadà.

Cargando
No hay anuncios

El viratge del procés a l'esquerra, segons Matas, respondria també al fet que "existeix un increment de l'independentisme, però també hi ha sectors que prioritzen la qüestió social i, en aquest sentit, EUiA va prioritzar el procés constituent a Catalunya [en una conferència política de l'octubre del 2013]", el qual pot culminar amb la independència o no. Considera de la mateixa manera que certs sectors socials i sindicals que van donar suport al 9-N es poden reenganxar al procés depenent "de la mobilització i de la vinculació amb el progrés social i la reivindicació democràtica". Així, defensa que "cal més mobilització, ja que els partits es mouen en els paràmetres de l'Estat", però també per garantir que el 27-S hi hagi eleccions, atès que "Mas fa xantatge a ERC per convocar".

Subordinar el procés català a l'espanyol?

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa a la vinculació del procés constituent català a l'espanyol –el líder de Podem, Pablo Iglesias, condiciona el dret a decidir a una reforma de la Constitució–, Matas considera que "aquells que pensin que el procés espanyol no determina el català s'equivoca, i viceversa", motiu pel qual remarca el suport de Podem i IU al dret a decidir, malgrat que admet que "és una discussió" si s'ha de subordinar el que passi a Catalunya al cicle polític de l'Estat. En aquest sentit, per exemple, recorda que "Colau va dir a Pablo Iglesias durant el míting de campanya a Nou Barris que Catalunya no pot esperar al ritme de les eleccions espanyoles". De fet, una de les condicions de la CUP per negociar una candidatura conjunta amb Podem i Procés Constituent de cara al 27-S és que no se subordini el procés constituent català a l'agenda espanyola.

Pel que fa a les possibilitats que forces no independentistes com ICV o EUiA se sumin a la reivindicació de la República Catalana independent, Matas recorda que "ICV no descarta un procés constituent català si el procés constituent espanyol no tira endavant", segons van aprovar en la seva convenció nacional, una opció que veu probable. Tot i això, els ecosocialistes també obrien la porta a iniciar unilateralment la redacció de la Constitució catalana, com proposa el full de ruta sobiranista, mentre que el seu sector sobiranista pressiona perquè aquest procés no depengui de l'agenda espanyola. Al seu torn, a finals de juny o principis de juliol, EUiA decideix el seu paper al full de ruta en un consell nacional. Segons Matas, aquest paper dependrà "de si es veu com un procés de CiU o si es pot dotar de contingut social", un element en el qual la nova associació transversal que impulsa vol influir.