Estrella Galán, l'activista que va anar a 'Atrapa un millón' per salvar una ONG

L'aposta de Yolanda Díaz el 9-J és una desconeguda per gran part de l'opinió pública amb més de 25 anys d'experiència en la defensa dels drets humans

2 min
Estrella Galán, candidata de Sumar el 9-J, en un acte de campanya

MadridEl 2013, en plena crisi migratòria i econòmica, la llavors directora general de la Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat (CEAR) va sorprendre participant en el concurs televisiu Atrapa un millón d'Antena 3. L'organització va recórrer a aquesta "via enginyosa" per contribuir a salvar l'ONG de l'extinció, a la qual es veia abocada pel deute de 700.000 euros que tenien amb ella diverses administracions públiques. Estrella Galán (Madrid, 1971), ara cap de llista de Sumar a les eleccions europees, va aconseguir endur-se 20.000 euros. La xifra no va eixugar el deute, però la iniciativa va ajudar a difondre la "situació crítica" de l'organització, que va aconseguir sobreviure.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Una anècdota que demostra el caràcter "intrèpid", el "compromís", "coherència" i "tenacitat" de la número u de Sumar el 9-J. Així ho va reivindicar Yolanda Díaz en la presentació que va fer de Galán en un esmorzar informatiu fa un parell de setmanes, on va assegurar tenir "cada dia més clar" que ha triat "la millor persona" per encapçalar la seva candidatura al Parlament Europeu, per molt que sigui una desconeguda per a gran part de l'opinió pública. En els actes electorals, Díaz posa en valor la trajectòria laboral de la candidata, que ha estat "més de 25 anys treballant pels drets humans".

Des del 2011 fins al moment que va decidir acceptar la proposta de Díaz, Galán ha estat la principal responsable de la CEAR, organització referent en el dret a l'asil i l'atenció de persones refugiades a la qual ha estat vinculada des del 1999. Fonts de la candidatura de Sumar expliquen que va rebre la proposta amb sorpresa, però que va tenir clara la resposta. "Ho veu una manera de donar continuïtat al que ha fet sempre. Fer la mateixa feina a favor dels drets humans des d'un lloc diferent", subratllen.

"Sap el que és negociar amb institucions a vegades molt complexes, com el ministeri de l'Interior", va argumentar Díaz. La CEAR va denunciar a principis d'any, quan encara la dirigia Galán, la situació de col·lapse que van patir fa uns mesos les sales d'asil de l'aeroport de Barajas que abocaven les persones migrants que hi acudien a estar-hi en situacions d'insalubritat. Un assoliment del qual se sent especialment orgullosa és haver aconseguit com a exdirectora de l'entitat incorporar a la llei d'asil la persecució sexual i la violència de gènere, expliquen les mateixes fonts. Un bagatge que la fa "idònia per prendre les decisions importants que s'adoptin a l'Europarlament", creu la líder de Sumar.

D'origen madrileny, va estudiar antropologia i treball social. Abans de CEAR, va treballar amb menors en risc d'exclusió a l'associació Semilla. És amant de la poesia i de Federico García Lorca en particular. Va triar el Romancero gitano com a regal quan va contraure matrimoni amb el seu company. Té una filla adolescent i un gos que es diu Golfo. També és aficionada al flamenc, el teatre i el cine. "Tot en ella és veritat, és passió" i té "enormes dosis de sensibilitat", reivindica la responsable que hagi fet el salt a la política.

stats