Política09/10/2019

L’Estat veta Catalunya en un fòrum internacional

El Govern no podrà participar en un acte de l’OCDE

Quim Bertomeu / Aleix Moldes
i Quim Bertomeu / Aleix Moldes

BarcelonaEl pols que mantenen el Govern i l’Estat per l’acció exterior que fa la Generalitat ha arribat fins a l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE). El ministeri d’Exteriors de Josep Borrell es va oposar el setembre passat a la presència catalana en un fòrum impulsat per aquest organisme internacional. L’OCDE va convidar la Generalitat a participar en un programa en el qual diverses regions i ciutats del món havien d’intercanviar experiències i bones pràctiques sobre la implementació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), el que es coneix com l’Agenda 2030, enfocada a millorar el planeta i la vida de les persones. La Generalitat ha aprovat recentment els seus 900 compromisos per implementar aquests objectius i veia la seva participació en aquest programa com una oportunitat per projectar-los internacionalment. No ho podrà fer.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’OCDE, una organització d’estats, va recomanar al Govern que es posés en contacte amb l’ambaixada espanyola per comunicar que havien sigut convidats, i aquí és on van començar els problemes. El veto de l’Estat s’ha produït en dos temps. Primer l’ambaixador espanyol davant l’OCDE, Manuel Escudero, es va negar a reunir-se amb el delegat de la Generalitat a França, Daniel Camós, per abordar la participació de la Generalitat al fòrum. A través d’una carta a la qual ha tingut accés l’ARA, Escudero va rebutjar la trobada al·legant que la Delegació de la Generalitat a França ha sigut impugnada davant la justícia pel mateix ministeri, que en demana el tancament. La carta ho reflectia així: “No tindria gaire sentit que jo em reunís amb vostè en tant que cap d’una delegació l’existència de la qual ha sigut recorreguda pel govern que represento”. En la mateixa missiva, Escudero admetia que constitucionalment i estatutàriament la relació entre l’aparell exterior de l’Estat i la Generalitat s’ha de regir per “la col·laboració i la coordinació”, però insistia en negar-se a fer-ho mentre la justícia no decideixi sobre el futur de la Delegació a França.

Cargando
No hay anuncios

Segon intent

La conselleria d’Acció Exterior de la Generalitat va lamentar “la negativa al diàleg” de l’Estat, però no ho va deixar aquí. Es va posar en contacte directament amb el govern espanyol, però llavors va arribar el segon veto. En aquest cas, a través d’una carta firmada per José María Muriel Palomino, de la secretaria general tècnica del ministeri. En la missiva, reconeix que la proposta de la Generalitat de participar en aquest fòrum té “interès”, però que és “prematura” perquè Espanya no té encara definida una estratègia de com es coordinarà amb les comunitats autònomes per aplicar l’Agenda 2030. Fonts de la conselleria d’Exteriors lamenten que “Espanya veti que Catalunya exporti coneixement i bones pràctiques i guanyi una expertesa que millori l’agenda de país en grans reptes mundials com la pobresa, el canvi climàtic i la igualtat de gènere”. Critica especialment aquest veto perquè el fòrum de l’OCDE no està pensat per a estats i, per tant, Espanya com a tal igualment no hi tindria accés. Alguns dels convidats al programa, amb actes previstos aquest novembre i el febrer del 2020, són ciutats com Bonn (Alemanya), Moscou (Rússia) i Kitakyushu (Japó) i regions com Córdoba (Argentina), Viken (Noruega), Flandes (Bélgica) i Paraná (Brasil). Catalunya, però, finalment no hi serà.