L’esquerra valenciana encara amb tensió un pacte per governar
L’avançament de Puig ha provocat l’enuig de Compromís
ValènciaAmb desconfiances i retrets, però condemnats a entendre’s. Així és com van acabar la nit electoral al País Valencià el Partit Socialista, Compromís i Unides Podem-Esquerra Unida, i així és com les tres formacions encaren les negociacions per reeditar el pacte del Botànic, el mateix amb què han governat els últims anys. Al capdavant dels emprenyats hi havia la líder valencianista, Mónica Oltra, que diumenge a la matinada, i amb la tensió que va suposar comprovar que la majoria d’esquerres s’havia salvat només per 40.000 vots, no es va mossegar la llengua: va qualificar la coincidència de les eleccions generals i les autonòmiques “d’experiment amb gasosa”. La queixa tenia un únic i clar destinatari, el seu soci al Consell i secretari general dels socialistes, Ximo Puig.
Conscient de l’enuig generat, però amb l’aplom de qui ha apostat i ha guanyat, el president valencià, que dimarts va ser rebut entre aplaudiments per l’executiva nacional del PSPV, ha garantit que, tot i el seu clar triomf, els socialistes “negociaran sense supèrbia”. Ho hauran de fer, entre altres motius, perquè no disposen de cap alternativa, atès que la suma del PSPV i Ciutadans -malgrat els recels entre Puig i Toni Cantó- es va quedar a 4 dels 50 diputats que atorguen la majoria. També perquè Puig és coneixedor de la irritació que regna a Compromís, que han vist com el bon resultat de Ciutadans els ha convertit en quarta força. Els valencianistes responsabilitzen del seu retrocés la invisibilitat generada per la simultaneïtat entre les convocatòries electorals, i, seguidors de la màxima que propugna que no hi ha millor defensa que un bon atac, s’han conjurat per aconseguir el millor resultat possible als comicis municipals per “tornar-li” així la jugada al PSPV.
L’entrada de Podem
L’altre obstacle que haurà de superar Ximo Puig serà la decisió d’Unides Podem-Esquerra Unida de reclamar més protagonisme i poder a la Generalitat. Amb aquest objectiu, ja han avançat que volen formar part del Consell. Ara fa quatre anys van rebutjar aquesta opció perquè aspiraven a “superar el PSOE” a escala estatal i esdevenir el partit socialdemòcrata “de referència”, i un possible pacte al País Valencià hauria allunyat aquesta possibilitat. Així ho ha explicat en diferents ocasions el ja ex secretari general de Podem al País Valencià, Antonio Montiel. D’aquella decisió, els dirigents de la formació lila se n’han penedit reiteradament, com no han dubtat a reconèixer públicament.
Tot i que els programes del PSPV i d’Unides Podem-Esquerra Unida mantenen importants diferències, dimarts Ximo Puig no va mostrar cap objecció a l’entrada de les dues formacions d’esquerres al govern valencià. Per al líder socialista, la presència al Consell de la coalició no canvia res, perquè la idea és “mantenir el rumb de la fórmula que ha funcionat aquests quatre anys [Podem ha proporcionat suport parlamentari]”. Això sí, va matisar que el pacte “tindrà unes tonalitats diferents”, perquè s’ha de tenir en compte que el PSPV va ser la força més votada tant en les eleccions autonòmiques com en les estatals al País Valencià. Segons el líder socialista, la conseqüència més positiva de la nova victòria del bloc progressista és que es concatenen “dues legislatures de progrés”, un patrimoni que per al polític valencià cal preservar ‘”interpretant adequadament el que han expressat els ciutadans”.
Esperant municipals
Tot i que el calendari per a la tria del nou president de la Generalitat Valenciana s’engegarà el 16 de maig, amb la constitució de les Corts, els passos per configurar el nou Consell quedaran marcats per les eleccions municipals del 26 de maig. Ho ha admès el mateix Ximo Puig, que ha explicat que no serà fins a la primera quinzena de juny quan es concretarà el segon pacte del Botànic. I és que el líder socialista no té pressa. Al cap i a la fi, ja sap que ell serà el president.