Els cartells contra els Maragall

Sergi Sabrià no aclareix si s'ha donat de baixa d'ERC

En cas que ja no sigui militant el partit explica que tancaria el seu expedient sobre els cartells contra Maragall

BarcelonaArran de l'escàndol dels cartells contra els Maragall destapat per l'ARA, Esquerra va obrir una investigació interna per intentar dirimir-ne responsabilitats. El 12 de juliol, l'executiva va aprovar l'obertura de quatre expedients a l'exviceconseller d'Estratègia i Comunicació del Govern, Sergi Sabrià; l'exvicesecretari de Comunicació del partit, Marc Colomer; l'exdirector de comunicació, Tolo Moya, i el militant de l'Anoia que va encarregar els cartells. Dos mesos després, el partit encara no ha tancat una investigació en la qual un dels expedientats (Moya) es juga l'expulsió del partit i un altre (el militant de l'Anoia) la suspensió de militància durant dos anys. A Sabrià i Colomer, tot i tenir el rol dirigent en l'estructura B del partit, se'ls haurien obert dos expedients lleus que comporten un advertiment. En tot cas, diverses fonts consultades per l'ARA apunten que algun dels quatre podria haver-se donat de baixa com a militant. Les fonts apunten directament a Sabrià que, consultat per l'ARA, ha rebutjat donar explicacions sobre la seva militància. Què implicaria això? El partit arxivaria el seu expedient i no prosseguiria la investigació, segons explica Esquerra. En tot cas, el partit no confirma la seva baixa com a militant ni tampoc si l'expedient segueix en marxa.

Cargando
No hay anuncios

El procés es troba ara en mans de la comissió de garanties, que ha de resoldre els recursos que podien presentar les parts implicades en el cas. Els estatuts estableixen que aquesta comissió té 20 dies per resoldre'ls. El termini per presentar-los es va acabar a finals de juliol i fonts del partit apunten que el mes d'agost és inhàbil i que, per tant, a hores d'ara s'estaria dins del termini per estudiar els recursos. Ara bé, diversos dels expedientats no han rebut ni tan sols l'expedient contra ells, per la qual cosa no han pogut fer al·legacions, expliquen fonts del partit.

La comissió de garanties hauria de confirmar o no les sancions proposades en l'informe elaborat pel responsable de la instrucció, Xavier Mombiela, aprovat per l'executiva del partit al juliol. La portaveu d'Esquerra, Marta Vilalta, deia dilluns passat en roda de premsa que la direcció havia demanat a la comissió de garanties la "màxima celeritat" per tancar el procés intern: "Esperem que pugui ser al més aviat possible". Ara bé, després que l'ARA publiqués novetats sobre com funcionava l'estructura B d'ERC, d'on van sortir els cartells dels Maragall, el partit no ha ampliat la investigació i, de fet, la direcció continua negant que existís una estructura paral·lela com ha comprovat l'ARA.

Cargando
No hay anuncios

La dimissió de Sabrià i l'acomiadament de Moya

Pocs dies després que aquest diari publiqués la informació sobre el cas dels cartells, Sergi Sabrià va dimitir com a viceconseller del Govern tot i que va assegurar que no era "culpable de res", però que marxava perquè considerava que era la "millor aportació" que podia fer a ERC. Tolo Moya va ser acomiadat al juliol després que la direcció l'acusés d'haver filtrat una gravació en què s'escoltava l'equip de comunicació del partit i del Govern i també el gerent del partit intentaven traçar una estratègia per encobrir el cas dels cartells contra els Maragall.