La nova legislatura catalana

Junts carrega contra el pacte: "Illa és el més favorable a la repressió i el menys compromès amb el català"

El PP creu que Sánchez "ha enganyat" ERC mentre els socis del govern no es comprometen a votar la reforma del finançament al Congrés

3 min
L’expresident Carles Puigdemont ahir a l’acte de Junts als Banys i Palaldà, a la Catalunya Nord.

BarcelonaL’acord entre el PSC i Esquerra, que dibuixa un nou model de finançament per a Catalunya, necessita com a mínim una reforma de la llei de finançament del règim comú al Congrés dels Diputats. Un requisit que fa imprescindibles els socis d’investidura de Pedro Sánchez, és a dir, Junts per Catalunya. Per això és rellevant la reacció que els de Carles Puigdemont han fet aquest dimarts després d’analitzar en detall la lletra petita de l’entesa entre socialistes i republicans per investir Salvador Illa. A través d’un comunicat –no han convocat roda de premsa– els juntaires consideren que l’entesa no implica la "sobirania financera" per a Catalunya, i es queixen de manca de garanties del compliment del pacte. D'una banda, diuen, dependrà de la voluntarietat de Salvador Illa; i, de l’altra, lamenten que Esquerra no condicioni l’estabilitat del govern espanyol i els pressupostos del 2025 a l’establiment efectiu del nou model de finançament. En tot cas, allarguen la mà als republicans per fer un front unitari a Madrid per arrencar compromisos a Pedro Sánchez.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Que l’Agència Tributària pugui recaptar i liquidar tots els impostos però el govern de Catalunya no tingui el poder sobre els diners recaptats no és sobirania i no evita els incompliments de l’Estat en matèria d’inversions i, si fos el cas, en matèria d’ordinalitat", resumeixen. I critiquen directament Illa: "És el més favorable a la repressió a l'independentisme, el menys compromès amb la llengua catalana i el que no ha expressat mai cap interès ni voluntat d'influir dins el seu partit per acabar amb el maltractament econòmic i nacional per part de l'Estat".

Aquest matí Junts ha reunit l’executiva de la formació i, segons les fonts consultades, per primer cop s’hi ha connectat l’expresident Carles Puigdemont, que no hi participava, de fet, ni quan era president de la formació. En aquesta reunió s’ha abordat com ha anat la negociació amb els republicans, que no ha fructificat –Jordi Turull liderava les converses amb Marta Rovira–, però no s'ha pogut analitzar en profunditat la lletra petita del pacte perquè no era públic. Per aquest motiu, Junts ha tornat a reunir la cúpula aquesta tarda per pactar el posicionament definitiu, crític. També la CUP s’ha mostrat en les últimes hores contrària a l'entesa, i ha assegurat que si ERC investeix Illa donarà la presidència de la Generalitat al PSC "més de dretes i espanyolista de la història". L'ANC, per la seva banda, a través del seu president, Lluís Llach, ha demanat a l'independentisme mobilitzar-se en contra de la investidura d'Illa.

La reforma de la Lofca

Del que no han parlat els juntaires ha estat de què farien en cas que el nou model de finançament s’hagués de votar al Congrés dels Diputats, on els de Carles Puigdemont són imprescindibles. Només han criticat que Esquerra ho fia tot a futures reformes legislatives "incertes" i "sense consens". En aquest sentit, JxCat no és l’únic actor que haurien de seduir socialistes i republicans. Els diputats de Compromís, però també els de la Chunta Aragonesista o Més Madrid, que formen part de Sumar al Congrés, poden ser claus en una futura modificació del finançament de les comunitats autonòmiques i ja han expressat els seus dubtes. Aquest dimarts Àgueda Micó, representant del partit valencianista, ja ha avisat que "si s’enceta el meló del finançament al Congrés, s’ha de comptar amb una solució per als problemes d’infrafinançament del País Valencià", i Jorge Pueyo, del partit aragonès, diu que només donarà "suport a la reforma del finançament si l'Aragó s'hi veu generosament recompensat". El BNG també ha demanat el concert econòmic per a Galícia, i que va pactar a la investidura de Sánchez que tindria els mateixos avenços que Euskadi i Catalunya en autogovern.

Els bascos també són claus, però s’hi han mostrat ja oberts. El lehendakari, Imanol Pradales (PNB), considera "positiu" l'acord del PSC i ERC perquè "permet avançar en la línia que Catalunya exigia", ja que permet als catalans "avançar en termes d'autogovern".

El PP parla d’"engany" perquè és "impossible"

Per la seva banda, el Partit Popular, més enllà de qualificar d'insolidari el "concert econòmic solidari" anunciat per Esquerra, i de considerar "comprada" la investidura d'Illa en un exercici de "corrupció política i econòmica", no ha anunciat cap acció concreta ni ha fet grans escarafalls, perquè creu que Pedro Sánchez està "enganyant" Esquerra amb una "promesa impossible". Ho ha dit el portaveu de la formació al Congrés, Miguel Tellado: "Creiem que Sánchez va mentir a Junts amb l'amnistia, que no ha tingut l'abast que volia, i ara fa el mateix amb Esquerra", ha manifestat des de la cambra baixa, en la mateixa línia que Feijóo a les xarxes socials. "El marc de la nostra Constitució no ho permetria", ha continuat.

stats