CRÒNICA

Una esquerra abertzale de disseny

Un home passa davant d'un cartell d'EH Bildu en un barri perifèric de Bilbao.
13/04/2024
3 min

Sant SebastiàPassejant aquests dies per Euskadi calia fixar-s'hi molt, per trobar cartells electorals. A diferència de Catalunya, la seva col·locació està molt limitada, a una mena de cavallets que es col·loquen a les places o rotondes. Als bars amb prou feines es parla de política. En un d'ells, situat a Oñati, a Guipúscoa, un grup de parroquians de la Reial Societat critiquen els fastos de la celebració de l'Athletic mentre beuen zuritos, tot i que al final un d'ells reconeixeria que ja li hauria agradat a ell celebrar un títol. Però si rasques una mica apareix com una tensió soterrada generada per la gran pregunta: guanyarà EH Bildu? El sociòleg Javier Elzo es reconeix com a simpatitzant del PNB i recorda que el candidat jeltzale, Imanol Pradales, va ser alumne seu, però està convençut que l'esquerra abertzale pot guanyar per primer cop. "Estan fent una campanya molt intel·ligent i també l'han encertat amb l'elecció del candidat, que és un científic", afirma des del seu domicili de Sant Sebastià.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En efecte, Pello Otxandiano és enginyer en telecomunicacions i expert en noves tecnologies amb un rostre de nen assuavit per unes ulleres de pasta que recorda els membres de The Big Bang Theory o algú com Íñigo Errejón. Un candidat peluix que contrasta amb el perfil dur d'històrics de l'esquerra abertzale com Jon Idígoras, Karmelo Landa o el mateix Arnaldo Otegi. Aquesta nova esquerra abertzale de disseny ha renunciat a qualsevol signe extern que transmeti agressivitat o radicalitat. El verd de Bildu és pistatxo per fer-lo més tènue i la seva arma principal és la capil·laritat i la capacitat d'arribar a tots els pobles.

Uns joves passant per davant d'una pintada al centre de Sant Sebastià

Dins l'esquerra abertzale, però, no tothom es refia de les enquestes. Martxelo Otamendi, exdirector del diari Berria, creu que al final hi haurà un repunt de vot al PNB que barrarà el pas a Bildu. "A última hora hi ha un vot útil als penabistes per impedir la victòria de l'esquerra abertzale. Calculo que seran uns dos escons extra", afirma. "El gran actiu del PNB és la imatge de partit seriós i fiable, que era el perfil d'Íñigo Urkullu, que crec que ha estat un bon lehendakari", subratlla Elzo. Així i tot, el sociòleg és crític amb algunes polítiques socials del govern i escàndols de corrupció com el cas De Miguel, que han esquitxat el PNB els darrers anys, i considera que en un sistema democràtic és bo que ningú s'eternitzi en el poder. Les enquestes indiquen que el vot al PNB és cada vegada més envellit i que entre els menors de 45 anys EH Bildu és àmpliament majoritari. "Abans es pensava que quan et feies gran i tenies una hipoteca havies de votar el PNB, però ara ja no és així", explica Otamendi.

L'euskera i Bildu

El periodista, ara jubilat, també destaca un fet que té implicacions contradictòries: el mapa de l'ús de l'euskera coincideix cada cop més amb el de vot a Bildu. "Això es nota especialment en llocs com Àlaba, que abans era castellanoparlant i on, gràcies a l'escola, ha augmentat l'ús de l'euskera", precisa. Una de les preocupacions dels abertzales és la irrupció de GKS (Gazte Koordinadora Sozialista), un grup neocomunista internacionalista que defensa l'abstenció i que està fent forat entre els joves, especialment entre fills de gent de Bildu, partit que creuen que s'ha moderat massa. La majoria de pintades que es poden veure als carrers bascos aquests dies són d'ells. "Són tots euskalduns, però no independentistes", comenta Otamendi. Un dels seus líders és Peru Iparraguirre, poeta i fill de dos etarres prominents com Mikel Albisu, Mikel Antza, i Soledad Iparaguirre, Anboto.

La conclusió de la conversa amb Otamendi i Elzo és que hi ha una part de l'electorat del PNB que comença a veure que la seva hegemonia, encara que es mantingui al govern, pot acabar-se diumenge vinent. I a l'esquerra abertzale hi ha qui espera amb esperança aquest moment, però no s'ho creurà fins que passi. "Sort que poden guanyar, però no hauran de governar", acaba rient Otamendi.

stats