El cas de l'espionatge a les Delegacions de la Generalitat arriba a Westminster

El diputat gal·lès Hywel Williams eleva una queixa per la vigilància a membres dels Comuns

Quim Aranda
11/07/2019
3 min

LondresEl diputat Gal·lès al Parlament de Westminster Hywel Williams, del Plaid Cymru, ha elevat aquest migdia una queixa formal a la Cambra dels Comuns per demanar aclariments i una resposta institucional sobre el presumpte espionatge per part de l'estat espanyol de què haurien estat víctimes membres del Partit Conservador, del Partit Nacional Escocès i del mateix Plaid Cymru.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Williams s'ha referit a la informació coneguda fa dos dies sobre les activitats de control per part de les ambaixades espanyoles a les Delegacions del Generalitat en diversos països de la Unió Europea (UE), com una part més de l'acció de combat contra l'independentisme català. Els diputats afectats ho són en tant que membres del Grup Interparlamentari sobre Catalunya (APPG, en les sigles en anglès), que aplega tant membres de la Cambra dels Comuns com de la Cambra dels Lords.

En la intervenció, Williams ha recordat els fets: "A partir dels documents lliurats a un tribunal de Barcelona [el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya] pel govern espanyol, sembla que membres d'aquesta cambra del Partit Conservador, de Partit Nacional Escocès i del Plaid Cymru han estat subjectes d'una vigilància encoberta per agents d'aquest govern en relació amb les seves activitats com a membres de l'APPG, incloent-hi [l'assistència a] una intervenció de Josep Costa, vicepresident del Parlament de Catalunya".

Williams ha volgut recordar que la trobada de l'APPG era "pública i no era necessari per als participants, fins i tot per a aquells membres de l'ambaixada espanyola, d'ocultar la seva identitat."

Williams també ha afirmat que a la documentació lliurada al tribunal surten anomenats Eileen Jones, diputada de l'Assemblea de Gal·les; la primera ministra d'Escòcia, Nicola Sturgeon, i altres membres del Parlament britànic, entre els quals el president, John Bercow. L'aparició de Bercow als papers es deu a la resposta a una queixa anterior, també de Williams, en relació amb l'empresonament de l'expresidenta del Parlament de Catalunya Carme Forcadell. Una queixa a què Bercow va donar "una molt favorable resposta", en paraules de Williams.

La intervenció del diputat ha estat amanida amb comentaris crítics dels membres dels Comuns quan Williams ha recordat la "vergonyosa opinió del govern espanyol sobre el [nostre] 'speaker' [president]".

Per tot això, Williams ha demanat el suport de la presidenta en funcions de la Cambra per recordar els principis de llibertat i transparència amb què treballa l'APPG.

Eleanor Laing, la substituta de Bercow en la sessió d'aquest dijous, ha agraït la intervenció de Williams i ha confirmat que la importància dels principis de "transparència i honestedat" dels diferents grups interparlamentaris: "Són el substrat sobre el qual funciona la nostra democràcia i han de ser respectats en tot moment", ha dit.

Eleanor Laing ha aconsellat al diputat Williams que s'adreci per escrit al president de la Cambra dels Comuns perquè sigui aquest qui, també per escrit, deixi fixades aquestes bases, una acció que implicaria una censura implícita i possiblement explícita de les accions del ministeri d'Exteriors espanyol contra les Delegacions de la Generalitat a diferents països de la Unió.

Arran de la informació sobre aquest cas d'espionatges, desvelada per TV3 i 'Eldiario.es', la Generalitat ha demanat aquest dimecres la dimissió del ministre Josep Borrell. L'objectiu del que des de l'executiu català s'ha considerat un espionatge i una "persecució" era demostrar que l'activitat que la Generalitat porta a terme a Europa continua vinculada a la causa independentista i sol·licitar al TSJC, així, que tanqui les delegacions catalanes de Londres, Ginebra i Berlín.

stats