Cas Pegasus

Esperanza Casteleiro, l'espia "que ho sap tot del CNI"

La nova directora de l'organisme, fins ara número 2 de Robles, va ser-ne secretària general entre 2004 i 2008

MadridLluny de castigar el lideratge polític de Margarita Robles sobre el CNI, el govern espanyol reforça la influència de la ministra de Defensa sobre els serveis d'intel·ligència. Una persona de la seva màxima confiança, la fins ara secretària d'estat de Defensa –la seva número 2–, Esperanza Casteleiro, serà la nova directora de l'organisme en "substitució" de Paz Esteban, tal com ho ha volgut anomenar Robles aquest dimarts en roda de premsa. La ministra ha parlat d'una "nova etapa", un "nou impuls" i una "modernització" que pilotarà una veterana funcionària d'intel·ligència. Casteleiro, nascuda a Madrid i amb orígens al Ferrol, de 65 anys, "ho sap tot del CNI".

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Llicenciada en Filosofia i Ciències de l'Educació per la Universitat Complutense de Madrid, va entrar al Centre Superior d'Informació de la Defensa (CESID) el 1983, amb 27 anys. La seva antecessora també hi havia ingressat el mateix any, però a diferència d'ella, Casteleiro ha sigut espia de camp a l'exterior, tant abans que el CESID es convertís en el CNI el 2002 com després. De les destinacions que se li coneixen, destaquen l'Havana i Lisboa. En l'àmbit intern, ha ocupat diverses posicions de responsabilitat com la de cap de la divisió de contraintel·ligència i la de l'àrea de recursos humans. La més destacada, però, va ser de secretària general de la institució entre 2004 i 2008, sota la direcció d'Alberto Sáiz, triat pel llavors ministre de Defensa José Bono.

Cargando
No hay anuncios

Casteleiro va ser rellevada abans de la dimissió de Sáiz –assenyalat per un presumpte desviament de fons– i va tornar a fer missions a l'exterior fins al 2014. Sota el govern del PP i amb el CNI dirigit per Félix Sanz Roldán adscrit al ministeri de Presidència de Soraya Sáenz de Santamaría, Casteleiro va capitanejar la unitat d'intel·ligència del CNI al Centre d'Intel·ligència contra el Terrorisme i el Crim Organitzat (CITCO) fins al 2018. Amb l'arribada del PSOE a la Moncloa, aquell any va fer el salt al ministeri de Defensa de la mà de Robles i es va convertir en la seva cap de gabinet, un càrrec de plena confiança.

Una aposta continuista

Després de les eleccions de novembre del 2019 i la configuració del govern de coalició amb Unides Podem, el seu nom apareixia a les travesses com a possible directora del CNI, atès que Paz Esteban estava al càrrec en funcions després de la sortida de Sanz Roldán. Tanmateix, Robles va apostar per mantenir Esteban i situar Casteleiro a la secretaria d'estat de Defensa, un lloc que passa ara a mans de María Amparo Valcarce, fins ara subsecretària del ministeri. L'aposta de la ministra, doncs, és continuista i allunyada de la "depuració de l'organisme" que demanen els seus socis de govern.

Cargando
No hay anuncios

"És una dona del CNI. Té tots els valors dels funcionaris, ha fet renúncies i mai ha volgut protagonisme", ha destacat Robles, que s'ha mostrat "encantada" amb el relleu. Tot i el context del cas Pegasus, Robles ha parlat de les amenaces en ciberseguretat i ciberintel·ligència com el principal desafiament actual per al CNI, cosa que ja estava a l'agenda del mandat de Paz Esteban. De fet, la directora sortint, en una de les poques aparicions públiques que va fer, havia pronunciat una conferència al respecte el 2019.

Com a número 2 de Defensa, en canvi, Casteleiro ha hagut de comparèixer davant la comissió del Congrés. Un dels seus integrants anota un tracte "correcte" amb ella. L'última vegada va ser l'octubre passat per exposar el pressupost del ministeri. Encara sense guerra a Ucraïna, apuntava les dificultats perquè els comptes de Defensa suposessin el 2% del PIB, un increment que ara l'OTAN reclama amb urgència. Probablement, la pròxima compareixença de Casteleiro al Congrés serà ja a porta tancada a la comissió de secrets oficials, allà on Paz Esteban va escriure el seu últim capítol com a directora dels serveis d'intel·ligència. Va explicar que 18 persones van ser espiades amb autorització judicial. Pot ser que la dona "que ho sap tot del CNI" sàpiga qui va espiar les més de quaranta persones que queden per esclarir?