Política11/11/2020

El 60% dels espanyols empitjoren la seva valoració del govern de Sánchez arran de la pandèmia, segons el CIS

Un de cada dos ciutadans millora l'opinió sobre la Guàrdia Civil, l'exèrcit i la Policia Nacional

Ot Serra
i Ot Serra

MadridLa gestió del coronavirus passa factura als governs. La ciutadania ha empitjorat la seva valoració sobre el govern espanyol i el de la seva comunitat autònoma arran de la pandèmia, segons el baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS) publicat aquest dimecres. Un 59,9% en el cas de l'executiu de l'Estat i un 47,1% en l'autonòmic. Només un 18,2% han millorat la seva opinió del govern espanyol i un 26,9% del de la seva respectiva comunitat autònoma. En canvi, els governs municipals sobreviuen: un 31,2% els veuen amb millors ulls i un 34,9% pitjor. Per la seva banda, la percepció sobre la Unió Europea és ara pitjor per a un 37,5% dels enquestats i millor per a un 25%.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D'entre els votants del PSOE, de fet, gairebé hi ha tants enquestats a una banda com a l'altra: el 35,3% tenen una imatge millor del govern espanyol i el 37,7% pitjor, mentre que en els d'Unides Podem les xifres són 45,2% i 26,3%. Passa al revés en el cas dels votants dels comuns: gairebé el 50% de votants dels comuns valoren pitjor ara l'executiu de coalició i només un 34,1% millor.

Cargando
No hay anuncios

Pel que fa als governs autonòmics, és interessant comparar l'opinió dels votants de JxCat i Esquerra a les eleccions generals del 10 de novembre passat: si bé un de cada dos dels primers té una percepció millor del Govern –l'enquesta es va fer poc després que Quim Torra fos inhabilitat de la presidència– i un 35,5% pitjor, entre els votants republicans són completament diferents (17,5% millor i 61,4% pitjor).

Les entitats o institucions que més reputació guanyen per a la societat són les ONG i associacions d'ajuda (60,5%), però just al darrere ja arriben els cossos i forces de seguretat. Punt amunt punt avall, un de cada dos ciutadans millora la seva percepció de l'exèrcit (52%), la Guàrdia Civil i la Policia Nacional (54,8%) i la policia municipal (50%). En aquestes xifres es mou també el personal docent (54,6%) i el sistema nacional de salut, que engloba metges, infermeres, auxiliars, personal de neteja, etc. Un 49,4% han millorat la seva valoració sobre aquest àmbit i el 34,1% l'han empitjorat. En canvi, només un 35,3% han vist millorar la imatge de les policies autonòmiques –això no exclou que pogués ser bona abans, tenint en compte que només un 9,5% n'han empitjorat la seva valoració.

Cargando
No hay anuncios

Preocupació per la salut

En aquest baròmetre elaborat entre el 23 i el 30 d'octubre es posa especial èmfasi en els efectes del coronavirus i com han canviat les rutines dels ciutadans per la pandèmia. Al 93,5% dels consultats els preocupa "molt" o "bastant" la situació general del covid i, especialment, els efectes negatius per a la salut. En el CIS publicat aquest dimecres un 29,2% sostenen que la seva preocupació principal són les conseqüències sobre la salut física i un 17,5% la salut i benestar emocional. Els efectes sobre l'economia i la feina són la principal preocupació per al 21,2% dels enquestats. La tendència canvia en els joves, que situen aquesta última com la seva principal preocupació, per sobre de les relacionades amb la salut.

Cargando
No hay anuncios

Amb tot, i a diferència del baròmetre anterior, el CIS no pregunta per la voluntat dels ciutadans de vacunar-se. Un 43,8% van respondre fa un mes que no ho farien immediatament i un 40,2% que sí. Sí que pregunta als ciutadans sobre si han pensat que podien ser una de les víctimes mortals causades pel coronavirus i un 58.4% ha dit que sí, mentre que un 40,6% que no.

El confinament de la primavera i la segona onada han fet que els ciutadans s'estiguin moltes més hores a casa i, fins i tot, que fora de l'horari laboral també trepitgin menys el carrer. El 78% dels enquestats confirmen que ara passen més temps a casa que abans del coronavirus. A més, si bé el 61,6% de la gent sortia al carrer entre dues i quatre hores en temps d'oci, ara el 74,7% ho fa entre menys d'una hora i dues hores. Les restriccions en diferents sectors com la restauració i activitats culturals o esportives hi han ajudat.

Cargando
No hay anuncios

El teletreball ha sigut un altre dels fenòmens que ha comportat el coronavirus. Un 53% dels enquestats pel CIS asseguren que teletreballen i un 36,6% han començat a fer-ho arran del coronavirus. Un 34,9%, en canvi, han seguit acudint presencialment al lloc de treball. Dels que s'hi han estrenat, la gran majoria n'han quedat satisfets. Un 75,7% creuen que és una bona manera d'organitzar i realitzar la feina i a un 62,6% li agradaria teletreballar quan la pandèmia hagi passat.