Política17/02/2016

Quan el govern espanyol cuidava l'acció exterior de la Generalitat: Carod revela que tenia "passaport diplomàtic"

En una entrevista a RAC1, l'exvicepresident del Govern explica que el govern de Zapatero li va expedir un document per representar l'executiu català a l'exterior

Ara
i Ara

BarcelonaUn passaport diplomàtic. És el que encara guarda com a "document històric" l'exvicepresident del Govern Josep-Lluís Carod-Rovira. Es tracta d'un document signat pel rei Joan Carles I en el qual, segons Carod, hi posa "molt clarament": "En representació del govern de Catalunya. Vicepresident". En declaracions a RAC1, Carod ha contrastat la judicialització constant del govern espanyol del PP en relació amb l'acció exterior amb la mà estesa que assegura que va viure el Govern del tripartit quan a l'Estat governava José Luis Rodríguez Zapatero (PSOE). Ahir el Tribunal Constitucional va suspendre cautelarment la conselleria d'Afers Exteriors que pilota Raül Romeva. Aquest mateix dimecres a la tarda, Carod-Rovira ha mostrat el document al programa 'Divendres' de TV3.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, el govern espanyol no només permetia, sinó que "facilitava" l'acció exterior de la Generalitat. Almenys això és per al que serveix, segons la pàgina web del ministeri de l'Interior, un passaport diplomàtic. En concret, és un document que expedeix el ministeri d'Afers Exteriors per facilitar l'exercici de l'acció exterior de l'Estat a "altes personalitats de la nació, membres de la carrera diplomàtica i consular i altres càrrecs".

Cargando
No hay anuncios

Tenen dret a tenir aquest document, que té una validesa de tres anys, ampliable a cinc, els membres de la casa reial, els presidents del govern espanyol, del Congrés i del Senat, els ambaixadors, els funcionaris de la carrera diplomàtica, el personal del ministeri d'Exteriors i altres càrrecs que "facin, amb caràcter temporal, missions oficials a l'exterior que per les seves característiques el requereixin". En aquest últim grup és on se situaria Carod, que ha dit que és un document "exactament igual" que el que tenien els representants del govern del Quebec al Canadà o els del govern de Flandes a Bèlgica.

Segons ha relatat ell mateix, l'aleshores ministre d'Exteriors, Miguel Ángel Moratinos, li va concedir un passaport diplomàtic a ell, al llavors president de la Generalitat, José Montilla, i a la seva mà dreta, Rosa Clavell. L'exdirigent d'ERC, com a vicepresident, tenia entre les seves competències la política exterior de la Generalitat. Així ho van acordar ell i Moratinos en una reunió, el 31 de gener del 2007, en què els dos governs van pactar mantenir una relació "sense recels, amb col·laboració i lleialtat" en relació amb l'acció exterior. De fet, Carod va reclamar a Moratinos poder participar en les reunions del govern espanyol amb els socis prioritaris de Catalunya, com Andorra, França, Portugal i el Marroc.

Cargando
No hay anuncios

Ja aleshores, el PP va anunciar que demanaria explicacions del ministre, sobretot en referència als "pactes" a què estava disposat a arribar el govern de Zapatero a canvi del suport d'ERC al Congrés.

Unes negociacions "discretes" amb Moratinos

Cargando
No hay anuncios

Carod ha explicat que el govern de Montilla va crear "amb discreció" el comissionat d'Afers Exteriors i de Cooperació, el titular del qual tenia rang institucional de viceconseller. "No era una conselleria explícita, però vam posar l'arquitectura institucional del que volíem que fos un veritable ministeri d'Afers Exteriors", ha concretat. Tot plegat, ha recordat que va ser el resultat d'unes negociacions amb Moratinos. "Era el màxim a què podíem aspirar, perquè érem una simple comunitat autònoma", ha puntualitzat.

Pel que fa a la suspensió de la conselleria de Romeva, Carod ha dit que és una "pura utilització del marc legal vigent". "Els que s'omplen la boca de dir que Espanya és un estat federal, que mirin què fan al Canadà o a Bèlgica i veuran de què va", ha etzibat.