FINANCES PÚBLIQUES
Política10/05/2013

El govern espanyol descarta premiar les autonomies complidores

Montoro s'imposa a De Guindos en el debat del dèficit asimètric

Joan Faus
i Joan Faus

Madrid.No hi haurà cap premi per a les comunitats autònomes que van complir l'objectiu de dèficit de l'any passat. Així ho ha decidit el govern espanyol, segons han avançat a l'ARA fonts del ministeri d'Hisenda. Això suposa una victòria en tota regla de Cristóbal Montoro sobre les tesis del titular d'Economia, Luis de Guindos, que dimarts va advocar per donar algun tipus d'"avantatge" a aquestes autonomies. És a dir, quan es fixin els límits individualitzats de dèficit per a cada comunitat no hi haurà cap tipus de relaxació per a les onze que van fer els deures el 2012 i van situar els seus números vermells per sota de la meta conjunta de l'1,5% del PIB.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest 2013, per primer cop, hi haurà un repartiment asimètric dels límits de dèficit de les autonomies. El conjunt de les 17 comunitats hauran d'acabar l'any amb un desequilibri pressupostari de l'1,2%, però algunes tindran topalls per sobre d'aquesta xifra i d'altres per sota. Per definir aquests límits diferenciats es tindran en compte diverses variables, com el punt de partida de cada territori, l'esforç d'austeritat fet el 2012, el pes en el PIB estatal o la capacitat de finançament.

Cargando
No hay anuncios

La clau de la polèmica, però, radica en el fet que en cap cas es fixaran objectius per sobre del dèficit registrat l'any passat. És a dir, per exemple Extremadura, que va ser la més complidora, no tindrà una meta superior al 0,69% de saldo negatiu amb què va tancar el 2012. L'opinió d'Hisenda és que permetre un dèficit més alt "seria molt difícil d'entendre a Brussel·les" i podria fer que les comunitats es relaxessin i abaixessin la guàrdia. Per al departament de Montoro, encara que no hi hagi cap premi concret n'hi haurà d'indirectes, com que aquestes autonomies hauran de fer menys ajustos que les incomplidores i hauran guanyat "credibilitat" als mercats. Es tracta d'arguments molt similars als utilitzats dimarts pel president espanyol, Mariano Rajoy.

El mateix executiu reconeix que aquesta decisió provocarà una escalada de la tensió en el si del PP entre les comunitats que van fer els deures (com Extremadura i Madrid) i les que no (el País Valencià o les Balears). I també en relació a Catalunya, ja que tindrà un objectiu superior a l'1,2% de la mitjana autonòmica. De fet, Hisenda espera que el gest serveixi per "rebaixar" una mica la tensió entre la Generalitat i la Moncloa, que per ara no afluixa.

Cargando
No hay anuncios

Segons les mateixes fonts, la distribució exacta encara s'està debatent en un grup de treball entre Hisenda i les autonomies, i els resultats no es coneixeran fins al juny. Per saber quant dèficit podrà tenir Catalunya (i, per tant, quant haurà d'estalviar), caldrà establir primer el topall més baix per garantir que la mitjana conjunta sigui de l'1,2%.