Política08/05/2020

Espanya, l'estat de la UE més denunciat per Brussel·les per incomplir el dret europeu

El 2019 va rebre 6 denúncies i un total de 20 els últims cinc anys

Ara
i Ara

BarcelonaEspanya és l'estat de la Unió Europea (UE) amb més procediments d'infracció oberts el 2019 per Brussel·les, sis en total. En els últims cinc anys l'estat espanyol ha acumulat fins a vint casos nous al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) per presumpte incompliment del dret europeu, també el que en té més. Així ho recull l'anuari del TJUE publicat aquest divendres i recollit per l'ACN. En aquest rànquing de procediments d'infracció oberts en els últims cinc anys, Espanya és seguida per Grècia (17), Alemanya (16) i Itàlia (15).

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'informe també repassa quants dels procediments que ja s'han tancat han acabat amb infracció per no respectar el dret comunitari. Espanya ha sigut condemnada nou vegades des del 2015 i, en aquest cas, no encapçala la classificació. Ho fa Grècia amb divuit, seguida de Polònia i Alemanya, amb tretze cadascuna. El quart lloc el comparteixen Espanya i Portugal, que empaten a nou.

Cargando
No hay anuncios

L'informe inclou la sentència del cas Junqueras entre les resolucions més destacades de caràcter institucional de la UE del 2019. Recorda que li va reconèixer que tenia immunitat des del mateix moment en què va ser elegit eurodiputat, malgrat que el Suprem no l'ha deixat sortir mai de la presó per exercir com a tal. L'informe insisteix que s'hauria d'haver aixecat a Junqueras "qualsevol mesura de detenció provisional". Però el document es limita a constatar la sentència, sense entrar a valorar que, en definitiva, no s'hagi posat en pràctica. El Suprem va al·legar en el seu dia que, com que quan el TJUE es va pronunciar ja hi havia dictada la sentència de l'1-O, no considerava que la immunitat seguís en vigor.

Cargando
No hay anuncios

D'altra banda, Espanya és el tercer estat de la UE que més preguntes va fer al TJUE el 2019. En concret, va presentar 64 qüestions prejudicials al tribunal amb seu a Luxemburg, només per darrere d'Itàlia (70 preguntes) i Alemanya (114). L'any passat el TJUE va registrar el nombre més gran de casos nous de la seva història, gairebé mil. Amb els del Tribunal General de la UE, el nombre de casos arriba a 1.905.

El president del TJUE, Koen Lenaerts, ha reconegut que la preocupació a la UE aquest 2019 pel respecte a la democràcia i l'estat de dret té o tindrà en el futur "un impacte directe sobre els casos presentats" a Luxemburg. També ho preveu per a qüestions com el Brexit, el canvi climàtic i la crisi migratòria.