Espanya recorda a Mèxic que és el seu segon principal inversor i rebutja "rotundament" les declaracions de López Obrador

El ministre d'Exteriors veu "injustificades" les paraules del president mexicà

2 min
El ministre d'Exteriors espanyol, José Manuel Albares, a Brussel·les.

Brussel·lesResposta contundent del govern espanyol a les declaracions del president de Mèxic, Andrés Manuel López Obrador, que aquest dimecres va afirmar que Espanya veu Mèxic com una "terra de conquesta i de saqueig" i va plantejar posar en pausa les relacions diplomàtiques entre els dos països. En declaracions als mitjans a Brussel·les, el ministre d'Exteriors, José Manuel Albares, ha qualificat les declaracions de López Obrador "d'injustificades" i les ha rebutjat "rotundament". També ha recordat que Espanya –les empreses espanyoles– és el segon inversor més important del país americà, amb una inversió que ja supera els 70.000 milions d'euros.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Albares ha fet referència als "importants llaços humans, històrics i econòmics" entre dos països que comparteixen la mateixa llengua i ha dit que davant un context de relació comercial i empresarial cada vegada més fructífera, el que no han de fer els respectius governs és posar bastons a les rodes, sinó tot el contrari, "acompanyar-les i reforçar-les". Però el president de Mèxic insisteix que hi ha hagut abusos per part d'algunes empreses espanyoles i, si bé ha matisat que no es tracta d'una "ruptura" diplomàtica, sí que ha repetit que una "pausa" seria positiva: "El que vaig dir ahir és que pel bé dels nostres pobles hauríem de fer una pausa, no vaig parlar de ruptura, sinó d'asserenar les relacions, que ja no s'estigui pensant que saquejaran Mèxic impunement, això ja va passar i és una falta de respecte".

López Obrador, doncs, manté que l'Estat ha abusat econòmicament del país que presideix, i això és el que el govern espanyol considera unes declaracions completament "injustificades". I, si bé des del govern d'Espanya insisteixen en parlar de la importància de cuidar i mantenir els "profunds" llaços entre tots dos països, Albares ha avisat que "ningú s'ha d'enganyar: el govern espanyol defensarà sempre els interessos dels espanyols i l'honorabilitat d'Espanya". Albares ha fet aquestes declaracions des de Brussel·les, on s'ha reunit amb el secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg; el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, i els vicepresidents de la Comissió, Valdis Dombrovskis i Margaritis Schinas.

stats