Espanya es dirigeix cap a una gran crisi constitucional, segons el 'Financial Times'
El rotatiu britànic obre la seva web amb un article que destaca que els comicis anticipats obren el camí cap a un referèndum independentista
BarcelonaEl diari britànic 'Financial Times' obre aquest dimarts al vespre la seva edició digital amb un article que explica, sota el títol 'La crisi secessionista agreuja el dolor d'Espanya", l'avançament de les eleccions que ha anunciat aquest dimarts el president de la Generalitat, Artur Mas. "Espanya trontollava cap a una descomunal crisi constitucional mentre Catalunya anunciava unes eleccions anticipades que potencialment obren camí perquè la regió econòmicament més important del país declari la independència de Madrid", diu l'article.
La votació probablement durà a un referèndum d'autodeterminació, segons el rotatiu, que destaca que l'agitació política a l'estat es produeix mentre Madrid bull amb protestes i Espanya és a punt de demanar el rescat.
"Pot Espanya sobreviure sense la joia de la corona?", a 'The Independent'
Un altre diari britànic, el 'The Independent', destaca les condicions econòmiques de Catalunya i atribueix a la crisi, juntament amb el dèficit fiscal i raons històriqeus, el "creixement del sentiment nacionalista". El diari diu que Rajoy hauria de parar atenció "més que mai", i que "perdre un tros tan gran de l'economia i quedar-se amb les regions amb pitjors resultats al sud seria "una tragèdia" per a l'estat i, a més, crearia un precedent "perillós" en una Europa ja poc unida. En aquest sentit, l'article crida el president del govern espanyol a "reformular la seva relació amb la joia més preuada de la corona".
'Le Monde' diu que Catalunya vol més autonomia per recaptar impostos
El diari francès 'Le Monde' també es fa ressò de la convocatòria d'eleccions anticipades. "Antic motor econòmic del país, Catalunya, poblada amb 7,5 milions d'habitants, és ara la regió més endeutada d'Espanya", diu l'article, que afegeix que Catalunya ha hagut de demanar el rescat a Madrid. "Però segons el govern català, els problemes financers provenen en gran part del sistema de repartició dels ingressos fiscals entre les regions espanyoles. Els nacionalistes reclamen, doncs, una autonomia més gran que els permetria, especialment, recaptar els impostos".