La imatge d’Espanya com un país “autoritari” creix a Europa
La resposta al Procés mina la reputació internacional de l’Estat
BarcelonaEl Procés ha minat la reputació internacional d’Espanya en l’últim any, fins al punt que, segons un baròmetre difós ahir pel Real Instituto Elcano -un 'think thank' presidit honoríficament per Felip VI i que compta amb expresidents espanyols i exministres entre els membres del patronat-, més de la meitat dels ciutadans alemanys, belgues, britànics i italians pensen que el govern espanyol que liderava Mariano Rajoy va ser “massa autoritari” en la resposta al moviment independentista català. Una afirmació contundent que, segons el mateix informe, també comparteixen més del 40% dels ciutadans de Suècia, Polònia, Holanda, França i Portugal.
No és l’únic aspecte en què surt malparada l’actuació del govern espanyol durant l’últim any respecte a Catalunya. La mateixa enquesta -basada en 3.790 entrevistes fetes durant el mes de setembre a ciutadans de nou països europeus- evidencia que entre la comunitat internacional s'ha estès la imatge d’un executiu estatal “poc dialogant”. Fins a un 63% dels alemanys i un 59% dels belgues opinen que el govern de Rajoy no va fer prou per buscar una solució dialogada. De fet, només a França (48%) i Portugal (45%) la xifra se situa per sota del 50%. Tot plegat en un context en què, com es pot apreciar en el gràfic que acompanya aquesta informació, el nivell de coneixement de l’existència d’un moviment independentista a Catalunya es dispara arran del referèndum de l’1-O i es mou en xifres que van d’un 77% al Regne Unit a un 95% a Portugal.
Entre els enquestats predomina també la idea que l’independentisme català és “un problema” -pràcticament vuit de cada deu opinen així-, i és percebut amb especial gravetat a Polònia, Portugal i Alemanya -on entre un 61% i un 56% de les persones entrevistades consideren que es tracta d’un “problema greu”. El mateix baròmetre admet que es detecta un “augment de la consideració d’Espanya com a país conflictiu a Itàlia, França, el Regne Unit i, amb més força, a Alemanya”, una evolució de la qual els autors de l’estudi responsabilitzen directament el Procés i “la internacionalització del conflicte després de la fugida de Carles Puigdemont i altres polítics catalans i el resultat de les ordres europees de detenció”.
L’informe elaborat pel Real Instituto Elcano, doncs, confirma les paraules del ministre d’Exteriors, Josep Borrell, quan admetia aquest setembre que la imatge internacional de l’estat espanyol està “seriosament danyada sobretot a Europa i el món anglosaxó”, un fet que el socialista atribuïa aleshores “a la propaganda del moviment independentista català amb el suport actiu de les institucions de la Generalitat” i pel qual, segons va explicar, el seu ministeri es veu obligat a “dedicar part del seu temps i energia a corregir aquest missatge i recompondre la imatge” de l’Estat.
Perspectives de futur
Pel que fa al futur de Catalunya, la majoria dels enquestats opinen que seguirà formant part d’Espanya. Així, mentre la xifra dels que pensen que no hi haurà independència se situa entre el 56% de Portugal i el 44% de Bèlgica i França, la dels que opinen que Catalunya serà un nou estat oscil·la entre el 33% de Polònia i el 25% del Regne Unit. Respecte al possible impacte en la UE d’una eventual independència, només a Portugal hi ha una majoria clara (52%) que considera que seria una mala notícia per al conjunt de la UE. Als altres països les opinions estan dividides entre els que creuen que seria negatiu per a la UE i els que pensen que no tindria cap efecte evident. Només una minoria, però, creu que tindria algun efecte positiu.
Més enllà del que passi en el futur, el que els poders de l’Estat ja saben de primera mà és que la seva gestió del Procés els ha passat factura a escala internacional.