La líder d'Espanya Global compara l'1-O amb una violació a Sky News

"El sexe no està prohibit, igual que votar no està prohibit, però no ho pots fer a la força. Has de tenir el permís per fer-ho; si no, és una violació", diu Irene Lozano

Ara
14/02/2019
3 min

Barcelona"El sexe no està prohibit, com votar no està prohibit, però no ho pots fer a la força. Has de tenir el permís per fer-ho, si no és una violació". Són les paraules que ha fet servir la secretària d'estat d'Espanya Global i exdiputada del PSOE i d'UPyD, Irene Lozano, en una entrevista a la cadena britànica Sky News. "És una metàfora que acostumo a utilitzar per explicar aquest tema", ha afegit.

El presentador del canal, Dominic Waghon, li ha preguntat sorprès si estava comparant "un referèndum en contra del govern central amb una violació" i ella ha respost que potser no s'havia expressat adequadament. Tot i així, Lozano ha reiterat la mateixa idea: "Qualsevol acte és diferent si tens permís o si no tens permís. He dit que el sexe està bé, però si no tens permís, és una violació. Votar està bé però si no tens permís es torna un delicte penal".

Davant la polèmica que han generat les seves paraules, Lozano ha admès al migdia en una piulada a Twitter que no va fer “la millor de les comparacions”. “Intentava explicar la diferència entre fer les coses amb o sense consentiment dels afectats”, ha argumentat sense retractar-se de la comparació. Segons ha afirmat en la mateixa piulada el referèndum de l’u d’octubre es va fer “sense l’acord de la meitat de la societat catalana i l’ha deixat dividida”.

PDECat exigeix la dimissió de la secretària d'Estat d'Espanya Global

Com a resposta a les paraules d’Irene Lozano, el Partit Demòcrata (PDECat), ha exigit la dimissió de la secretària d’Estat d'Espanya Global a través d'una moció a la comissió d’Exteriors del Senat. Per la "gravetat" de les seves declaracions, ha demanat el seu cessament de manera "immediata" donat que són "absolutament impròpies d’un càrrec públic de l’administració de l’Estat".

El partit independentista ha denunciat, a més, que les seves paraules "no respecten la presumpció d'innocència dels presos polítics catalans i dels exiliats" i que "pressuposen, falsament, l'existència de violència per part dels votants l'1 d'octubre". A la moció presentada han emfatitzat que les declaracions de la secretària són encara "més greus" si es té en compte "el context de les constants mostres de violència masclista que s'estan produint a l'Estat".

ERC també qüestiona les paraules de Lozano i l'Estat Espanyol al que representa

Al seu torn, ERC també ha criticat les declaracions de Lozano. El diputat republicà, Jordi Salvador, ha formulat a la Mesa del Congrés una sèrie de preguntes demanant al govern espanyol si n'està "orgullós" i, en cas contrari, quines mesures prendrà al respecte.

"Considera el govern espanyol que la directora d'Espanya Global ha deixat en ridícul Espanya o que, contràriament, la representa bé?" ha preguntat la formació independentista. Tot i que la secretària d’Estat per Espanya Global ja ha admès a Twitter que no va fer “la millor de les comparacions”, ERC segueix qüestionant-se, i espera resposta del govern de Sánchez, si les paraules de Lozano transmeten realment una imatge "fidel" del pensament espanyol.

A banda d'això, els republicans han preguntat a l'executiu sobre el sou de Lozano i també sobre quins suplements, dietes o altres drets econòmics se li reconeixen i quant se li ha pagat fins ara en virtut d'aquests conceptes. En el mateix sentit, la formació ha demanat informació dels viatges que Lozano ha fet fins ara i el cost que han tingut, incloent-hi el passatge i l'allotjament, si ha tingut acompanyants i pel cost que ha tingut això en cas afirmatiu.

Andreu Van den Eynde va acusar-la de vulnerar la presumpció d'innocència

L’advocat de l’exvicepresident Oriol Junqueras i l’exconseller Raül Romeva, Andreu Van den Eynde, ja va presentar el passat dimarts durant el judici de l’1-O una altra entrevista de Lozano a la BBC en què parlava dels encausats com a “condemnats”. L’advocat considerava que amb declaracions com aquestes es vulnerava el dret de presumpció d’innocència dels dirigents independentistes. No obstant això, els magistrats del Tribunal Suprem van rebutjar tenir en compte aquest document en la causa.

No obstant això, el president del tribunal, Manuel Marchena, va considerar que l'entrevista no formava part dels fets enjudiciats. "Es rebutja la incorporació d'aquest vídeo entenent que cap membre de la sala l'ha vist i prescindeix de les valoracions que ha fet anticipadament i que s'atribueix de forma injusta als acusats", va valorar.

stats