Política18/12/2015

Duran, a Mas: "Un polític no s'escull per posar-se al davant de les manifestacions ni fer eleccions cada dos per tres"

Espadaler avisa CDC: "D'experiments molt pocs de la mà de la CUP i menys de la mà de Terra Lliure"

Núria Orriols

BarcelonaSi en el míting central de campanya Josep Antoni Duran i Lleida va pujar el to contra CDC, en el míting final el líder democristià ha entrat directament en el cos a cos amb Artur Mas: "Un polític no s'escull per posar-se al capdavant de les manifestacions ni per convocar eleccions anticipades cada dos per tres, la gent vol estabilitat". Davant d'unes cinc centes persones al poliesportiu de l'Illa Diagonal, a Barcelona, Duran ha carregat contra el president de la Generalitat per abonar "propaganda" i "excessos sentimentals", ja que a parer del democristià després de l'"eufòria" vindrà la "frustració" del país, en al·lusió al procés independentista.

Inscriu-te a la newsletter Què opinen el PSC i Junts de l'estructura B d'ERC?Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

També ha criticat que Mas vulgui "estendre una mà" a Madrid mentre de l'altra vol construir un país amb la CUP. "Nosaltres som els únics que podem fer de pont, entre els independentistes i els immobilistes", ha assegurat, augurant que a partir del dia 21 de desembre a Espanya s'han acabat les majories absolutes i Catalunya tindrà una "oportunitat" per redefinir el seu encaix.

Cargando
No hay anuncios

Duran fa símils amb la guerra civil

Amb l'objectiu d'acaparar el vot moderat, el líder democristià ha recorregut a la situació política del 36 per agitar la por a les conseqüències d'un pacte entre Junts pel Sí i la CUP. Demanant als assistents que "repassin la història", Duran ha criticat ERC pel seu paper en el govern de la república, carregant contra els republicans per haver "entregat el carrer" a anarquistes i "descontrolats", a diferència del País Basc -ha dit- on governava una força nacionalista. "Que la gent repassi la història i els fets més recents", fent un símil entre la situació actual i la prèvia a la guerra civil.

Cargando
No hay anuncios

Espadaler denuncia "opinadors del règim"

"Hem anat in crescendo, han començat ignorant-nos i han acabat insultant-nos. Hi ha hagut una cohort mediàtica i opinadors del règim que han actuat de forma innoble". Així de contundent ha estat el secretari general d'Unió, Ramon Espadaler, a l'hora de referir-se a CDC.

Cargando
No hay anuncios

Espadaler, en un discurs abrandat, s'ha abonat a les crítiques dels seus exsocis per a les negociacions que mantenen amb l'esquerra anticapitalista: "D'experiments molt pocs de la mà de la CUP i menys de mà de Terra Lliure", ha assegurat en al·lusió al manifest dels històrics de l'independentisme a favor de formar un govern. "Nosaltres mai ens jugaríem el model de país per tenir la independència", ha dit Espadaler, denunciant "insults" a través de les xarxes socials i augurant que es comença per això i s'"acaba donant bufetades als mítings".

Pel que va ser candidat d'Unió el 27-S, això és un signe del "nerviosisme" a les files de Convergència per les expectatives dels democristians -malgrat que les enquestes no els donen representació. Espadaler ha cridat al vot moderat que va optar a Junts pel Sí per fer un "president fort" i ara es troba amb un "president agenollat" davant de l'esquerra independentista.

Cargando
No hay anuncios

L'estratègia de campanya

Després de quedar-se sense representació el 27-S, el partit de Josep A. Duran i Lleida esperava enfilar la remuntada el 20–D. La seva estratègia passa per treure rèdit de les dificultats entre Junts pel Sí i la CUP per arribar a un acord i les suposades “cessions” que CDC pugui fer a l’esquerra independentista a canvi de la investidura d’Artur Mas. Duran s’ha passat tota la campanya abonant la por entre el vot moderat per les conseqüències de l’entesa amb l’esquerra anticapitalista.