Política21/09/2017

Escorcolls minuciosos a la recerca de proves

Agents de paisà apareixen coordinadament a les 8 h a les cases de molts dels detinguts

Albert Solé
i Albert Solé

BarcelonaBen d’hora al matí va començar ahir el macrooperatiu policial que ha fet saltar pels aires l’autonomia de Catalunya. Poc abans de les vuit, agents de la Guàrdia Civil van entrar a les seus de diferents departaments de la Generalitat -l’alarma va saltar quan es va saber que havien entrat a la conselleria d’Economia-, a més de domicilis particulars d’alts càrrecs i tècnics del Govern. L’acció va provocar la reacció instantània de milers de ciutadans que es van plantar a les portes d’aquests edificis per protestar per l’acció policial i mirar d’impedir la sortida dels agents. La concentració principal, allà on les entitats sobiranistes van voler reunir tots esforços, va ser a la cantonada entre la rambla Catalunya i la Gran Via, davant de la seu de la conselleria d’Oriol Junqueras. Al tancament d’aquesta edició, la manifestació a les portes d’Economia no s’havia dissolt.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segurament, la intervenció de la Guàrdia Civil més important del dia, que tenia per objectiu desarticular el referèndum, va ser la que van fer al polígon industrial Can Barri, de Bigues i Riells (Vallès Oriental). El ministeri de l’Interior va informar al migdia que havien trobat en una nau industrial d’aquest polígon 10 milions de paperetes i material per a les meses electorals. Abans que els agents en poguessin sortir, ja s’hi havien concentrat milers de veïns de la zona per impedir-ho. Finalment, la intervenció dels Mossos d’Esquadra va permetre a la Guàrdia Civil marxar del polígon amb les paperetes.

Cargando
No hay anuncios

On es van viure, però, moltes escenes familiars tenses va ser als domicilis particulars, quan poc abans de les 8 del matí agents de la policia de paisà van aparèixer coordinadament per detenir alguns membres de l’anomenat “nucli dur” de l’organització del referèndum. Una d’aquestes escenes va ser a Rubí, a casa del director general de Patrimoni de la Generalitat, Francesc Sutrias. La seva dona, Anna Sancho, va lamentar que els agents li llegissin els drets “davant” les seves “tres filles”. L’escorcoll va durar unes set hores, i mentrestant un centenar de persones es van concentrar a les portes de casa seva. El mateix va passar a Sabadell, on un grup nombrós de persones es va concentrar a les portes de la casa de Joan Ignasi Sànchez, un alt càrrec de Governació, a qui també van escorcollar la casa i es van endur detingut.

Vidal i Viver Pi-Sunyer

Sense tanta expectació, també van escorcollar la casa de Josuè Sallent, responsable d’Estratègia del CTTI i dirigent d’ERC; la de Josep Maria Jové, número 2 d’Oriol Junqueras a Economia i home fort del referèndum, i la de Mercè Martínez, tècnica del departament de Vicepresidència i vinculada a la nau de Bigues i Riells, a qui van detenir davant dels seus fills, que es van posar a plorar. També van entrar al domicili de l’exsenador d’ERC Santi Vidal. L’exjutge és l’únic d’ells que no va quedar detingut després de l’escorcoll, tot i que és l’origen de tota l’operació policial, arran de les seves conferències.

Cargando
No hay anuncios

Una altra de les persones en el punt de mira de la justícia des del primer dia per l’organització del referèndum és el director de l’Institut d’Estudis de l’Autogovern, Carles Viver i Pi-Sunyer. En aquest cas, la policia no va entrar a casa seva, però sí que va escorcollar el seu despatx. L’únic escorcoll fet fora de Catalunya va ser a Madrid, al despatx de la directora general de sistemes de la companyia T-Systems, Rosa María Rodríguez. Aquesta empresa alemanya treballa sovint amb la Generalitat i, per exemple, es va encarregar del sistema informàtic del 9-N.