PRESSIÓ JUDICIAL
Política22/10/2015

El nou escorcoll a CDC sacseja l’inici de la legislatura

La Guàrdia Civil deté el tresorer del partit i Mas es defineix com a “objecte de caça major” en ple procés

Oriol March / Núria Orriols
i Oriol March / Núria Orriols

BarcelonaPassaven uns minuts de les deu del matí quan agents de la Guàrdia Civil conduïen com a detingut Andreu Viloca, tresorer de Convergència, a la seu del partit. Poc després començava l’escorcoll a l’edifici que la formació liderada per Artur Mas té al carrer Còrsega de Barcelona. És la segona vegada en tres mesos que la seu de CDC és examinada de dalt a baix a la recerca de proves sobre el presumpte finançament irregular a través del cobrament de comissions del 3% per l’adjudicació d’obres públiques. L’ombra de la corrupció torna a aparèixer al voltant dels nacionalistes, i aquest cop ho fa en un moment decisiu: només a quatre dies que es constitueixi un Parlament que tindrà la tasca d’articular el mandat independentista del 27-S.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En essència, l’operació policial d’ahir, anomenada Petrum III, i coordinada pels fiscals Fernando Bermejo i José Grinda i executada per una trentena d’agents de Barcelona i de Madrid, és la segona part de l’escorcoll de finals d’agost. La diferència és que aquest cop s’han produït detencions. Són, a banda de Viloca, dos empleats més del partit, sis empresaris i el director general d’Infraestructures.cat, la companyia pública que gestiona les adjudicacions de l’administració. També hi va haver escorcolls als ajuntaments de Sant Fruitós de Bages i d’Olot. Comandades pel jutjat del Vendrell, les operacions neixen arran del vincle entre l’empresa Teyco i l’Ajuntament de Torredembarra.

Cargando
No hay anuncios

L’escorcoll, de dotze hores, va centrar-se en els despatxos dels detinguts -segons el coordinador de règim intern de CDC, Francesc Sànchez- i les parts “comunes”, dedicades als afers administratius. Els agents, segons fonts de CDC, van tenir una actitud “xulesca”. “Ens hem assabentat de tot pels mitjans”, expliquen. Els dirigents del partit van intercanviar missatges i reunions al llarg de la jornada.

Què es van endur de la seu de CDC? Segons Sànchez, la comptabilitat del partit -la mateixa que ja està en mans del Tribunal de Comptes- en un disc dur i els “mateixos papers” que es van emportar en l’escorcoll de la CatDem el 28 d’agost. Ara bé, fonts coneixedores de la investigació asseguren que, a diferència d’aquella vegada a la seu de CDC, en què es va entrar només per examinar el despatx de l’administrador de la fundació, aquest cop el “fil conductor” de la investigació els ha portat a buscar més enllà.

Cargando
No hay anuncios

Viloca, que després de l’escorcoll va ser conduït cap a casa seva per comprovar si hi havia documents compromesos, passarà a disposició judicial en els pròxims dies. També ho faran els altres dos empleats de CDC detinguts -el secretari del patronat de la CatDem i exgerent del partit, Carles del Pozo, i una administrativa, Anna Benítez-, que ahir van ser traslladats a la comandància de la Guàrdia Civil a Tarragona. En total es van realitzar 21 escorcolls durant tota la jornada, cinc dels quals continuaven en curs passades les onze de la nit. No es descarta que hi hagi noves detencions.

El vessant polític

Cargando
No hay anuncios

La Fiscalia va voler aclarir en un comunicat que l’escorcoll es va limitar “escrupolosament” als elements d’investigació referits als següents delictes: suborn, blanqueig de capitals, prevaricació, finançament il·legal de partit, alteració de preus en concursos i subhastes públiques i falsedat en document mercantil. En l’anterior operació, CDC va denunciar que la policia s’havia endut material polític de la seu.

L’inici de l’operació policial va produir-se poques hores abans que el president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, signés el decret de constitució del nou Parlament, que tindrà la seva sessió inicial dilluns vinent. En la línia de les valoracions habituals dels presumptes casos de corrupció -un total de sis, des del Palau de la Música fins als que afecten la família Pujol- que esquitxen el partit, Mas va vincular l’operació al procés sobiranista i es va autodefinir com a “objecte de caça major” -un apel·latiu que va estendre al global de CDC- arran del camí cap a la independència. Mas vol comparèixer demà al Parlament per donar explicacions sobre els processos d’adjudicació d’obra pública, que ahir va defensar.

Cargando
No hay anuncios

Josep Rull, coordinador general del partit i encarregat d’encaminar la refundació -motivada, entre altres coses, pels casos de corrupció-, va denunciar un “escarni” per “abatre una peça clau” del procés. “Totes les donacions són legals, auditades i transparents”, va considerar des d’un local de Convergència a l’Eixample de Barcelona, on es va celebrar la roda de premsa perquè la seu principal estava tancada. Coses d’una jornada que impacta de ple en els pròxims passos del procés.