Deixar lliure Junqueras, imposar-li llibertat vigilada o mantenir-lo empresonat: la decisió de Marchena
El viatge a Estrasburg o a Brussel·les el podria haver de fer sota vigilància policial
BarcelonaUn cop s'han pronunciat totes les parts sobre la immunitat de Junqueras, ara s'espera la decisió final del jutge del Tribunal Suprem Manuel Marchena. El Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) va dictaminar fa dues setmanes que el líder d'ERC, Oriol Junqueras, tenia immunitat parlamentària i que, per tant, el Tribunal Suprem li hauria d'haver permès sortir de la presó per recollir l'acta d'eurodiputat. L'última part en pronunciar-s'hi ha sigut l'Advocacia de l'Estat, que aquest dilluns ha demanat al Suprem que li permeti exercir d'eurodiputat, però que li suspengui la immunitat com més aviat millor.
Segons els experts consultats per l'ARA, Machena té damunt la taula bàsicament tres escenaris: mantenir Junqueras a la presó, deixar-lo en llibertat fins que el Parlament Europeu es pronunciï sobre el suplicatori –que prèviament ha de demanar el Suprem– o permetre només que prengui possessió de l'acta d'eurodiputat i després torni a la presó –a l'espera del posicionament de l'Eurocambra.
La Fiscalia considera que la sentència del TJUE no ha canviat res, però l'Advocacia de l'Estat ha demanat aquest dilluns que Oriol Junqueras pugui exercir com a eurodiputat i, tot i que no arriba a demanar la llibertat del dirigent d'ERC, sí que reclama que s'adoptin les "mesures d'assegurament adequades" perquè Junqueras pugui prendre possessió de l'acta d'eurodiputat. Entre d'altres, que pugui anar a la Junta Electoral Central (JEC) a fer el jurament que estableix la llei electoral espanyola i que després pugui volar a Brussel·les o Estrasburg perquè pugui formalitzar tots els tràmits. Però com ho hauria de fer?
Prendre possessió de l'acta d'eurodiputat sota vigilància policial
Marchena podria permetre que Junqueras sortís de la presó per anar a prendre possessió de l'acta d'eurodiputat sota vigilància policial, però que no exercís d'eurodiputat fins que l'Eurocambra no es pronunciés sobre la seva immunitat. De fet, aquest és l'escenari que ja preveia la sentència del TJUE per a la situació de presó provisional, superada des de la sentència del 14 d'octubre. "Si el Tribunal estima que s'ha de mantenir la mesura de presó provisional després de l'adquisició per l'interessat de la condició de membre del Parlament Europeu, ha de sol·licitar amb la major brevetat al Parlament Europeu que en suspengui la immunitat", fixa la sentència del tribunal europeu.
En aquest supòsit, segons el catedràtic de dret processal de la Universitat de Barcelona (UB) Jordi Nieva, Junqueras hauria d'anar a la JEC vigilat per la policia, tot i que és un tràmit "estètic perquè el TJUE ja va assegurar que no calia". L'advocat penalista Miguel Capuz, amb tot, posa en dubte que Junqueras hagi de passar per la JEC perquè recorda que la sentència del TJUE no ho veu un pas obligatori i, per exemple, l'expresident Carles Puigdemont i l'exconseller Toni Comín no ho han fet. Sigui com sigui, on sí que hauria d'anar obligatòriament Junqueras és al Parlament Europeu sota una "vigilància policial discreta", segons Nieva. Allà es podria trobar dos anys després de l'última vegada amb Carles Puigdemont i Toni Comín, que han engegat en paral·lel els tràmits per acreditar-se com a eurodiputats.
Això es traduiria, segons el catedràtic, en el fet que un o dos agents de la policia espanyola el vigilessin fins a la frontera amb França i després fossin els agents d'aquest país –o de Bèlgica, si va a la seu del Parlament Europeu de Brussel·les– els que n'assumissin la custòdia. Un cop a l'eurocambra, Nieva recorda que el Parlament Europeu té els seus propis serveis de seguretat i, per tant, els policies de Bèlgica o França no podrien accedir-hi. Però Capuz avisa que aquesta mesura no significaria posar en llibertat Oriol Junqueras. "Si està en llibertat, no pot anar acompanyat d'agents policials perquè això és una mesura que s'imposa quan una persona està en presó provisional", explica. Precisament, fonts del Parlament Europeu asseguren que tot plegat ho haurà de determinar el Suprem, però d'entrada si Junqueras té immunitat no hauria d'anar custodiat.
Llibertat a l'espera del suplicatori o nul·litat de la condemna del Suprem
Per tant, si Marchena es decanta per la llibertat de Junqueras, caldria deixar-lo sortir de la presó perquè prengués possessió de l'acta i també perquè exercís d'eurodiputat fins que el Parlament Europeu es pronunciï sobre el suplicatori que, prèviament, hauria demanat el mateix Tribunal Suprem. En aquest escenari, Junqueras podria anar pel seu propi peu a la JEC i també al Parlament Europeu.
De tota manera, el catedràtic de dret penal de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), Josep Maria Tamarit, creu que l'única manera de respectar la posició del TJUE és anul·lar la sentència del Tribunal Suprem. Un escenari que demana la defensa d'Oriol Junqueras. "Es va dictar quan ja era eurodiputat i no s'havia demanat el suplicatori", argumenta. D'aquesta manera, assegura, es respectaria la immunitat que el Tribunal Suprem no va tenir en compte en el moment de dictar la sentència del Procés.