TRIBUNALS

Els escenaris finals de la batalla judicial a l'exili

La possibilitat de recuperar la immunitat donaria garanties a Puigdemont per intentar tornar

NÚRIA ORRIOLS GUIU
i NÚRIA ORRIOLS GUIU

BarcelonaLa decisió del Tribunal de Sàsser de suspendre l’extradició de Carles Puigdemont deixa en mans de Luxemburg el futur de l’expresident de la Generalitat. I ho fa per partida doble, ja que va dictaminar que el procés a Itàlia quedava en stand by fins que es resolguessin, per una banda, el recurs sobre la immunitat presentat per l’eurodiputat de Junts i per l’altra les qüestions prejudicials que ha interposat el Tribunal Suprem espanyol sobre quin és l’abast de les euroordres arran del rebuig de l’extradició de l’exconseller Lluís Puig a Bèlgica. És a dir, fins a quin punt els estats de la Unió Europea (UE) poden denegar l’extradició d’una persona a un altre estat membre. Ara bé, què passarà un cop resolgui Luxemburg? Quin ventall d’escenaris s’obren per a l’expresident exiliat? N’hi ha algun en què sigui factible tornar a Espanya?

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

No hi ha una única resposta a aquestes preguntes, ja que estan condicionades al contingut de les decisions que prengui el tribunal europeu -els matisos que es poden introduir en una sentència són de llarg abast-, però el que està clar és que la victòria o la derrota de l’equip de Puigdemont dirigit per l’advocat Gonzalo Boye en aquests procediments determinarà si hi ha extradició o, fins i tot, si l’expresident té opcions de tornar a Espanya sense ser detingut. Analitzem a continuació els escenaris que té sobre la taula l’equip del 130è president de la Generalitat.

Cargando
No hay anuncios

Triomf de Llarena

Si Puigdemont perd tots els plets, l’extradició serà plausible

Cargando
No hay anuncios

En quin escenari tindria possibilitats de guanyar la partida el Tribunal Suprem? L’entorn de Puigdemont creu que l’extradició a Espanya només té opcions de prosperar si l’expresident perd tant la carpeta de la immunitat al Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) com la de les prejudicials que va sol·licitar el jutge instructor, Pablo Llarena, al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), on la seva defensa també hi ha dit la seva. És a dir, en el cas que perdés tots els fronts oberts al tribunal de Luxemburg, un escenari que el seu equip jurídic considera improbable.

En aquest supòsit, Bèlgica reprendria el procés contra l’expresident i hauria de decidir si l’entrega en consonància amb les bases que hauria fixat el TJUE en les qüestions prejudicials. Itàlia, paral·lelament, hauria d’activar el procés que va deixar en suspens dilluns, tot i que fonts jurídiques creuen que la carpeta italiana acabaria en res perquè no es pot extradir una persona que no és en un territori ni hi resideix -Puigdemont viu a Bèlgica-. De fet, el Regne Unit ja va arxivar el cas de l’eurodiputada Clara Ponsatí després del Brexit perquè la parlamentària de Junts va deixar de viure a Escòcia.

Cargando
No hay anuncios

Victòria de Puigdemont

La immunitat donaria garanties a l’expresident per intentar tornar

Cargando
No hay anuncios

L’escenari antitètic a l’anterior és que Puigdemont guanyés tots els plets que té a Luxemburg. La carta guanyadora de l’expresident seria recuperar la immunitat. Si així ho decidís el Tribunal General de la Unió Europea -seria un fet insòlit perquè tombaria la decisió de l’Eurocambra de retirar-l’hi- no podria ser detingut en cap estat membre i, segons els advocats de l’expresident, s’obriria la possibilitat de retornar a Espanya. O, almenys sobre el paper, ja que l’Estat hauria de complir la sentència de Luxemburg i si no ho fes seria difícil argumentar per què. Les mateixes fonts apunten que totes les sentències del Tribunal de Justícia són vinculants per als estats membres i que hi ha mecanismes per fer-les complir per part de la Comissió Europea -una altra cosa és si la CE els activaria arribat el cas-. Aquesta setmana els lletrats de Puigdemont tenen la mirada posada a Polònia perquè creuen que els podria servir de precedent. “La forma com la UE respongui i actuï davant d’aquesta crisi marcarà el futur de la Unió. La seva autoritat i credibilitat estan en joc, no només a Polònia”, deia Puigdemont dijous a Twitter. L’estat polonès ha rebut una sentència de Luxemburg censurant les reformes judicials del país i de moment el govern polonès no està fent marxa enrere. De fet, el Tribunal Constitucional de Polònia ha dictaminat que diversos articles dels tractats europeus són inconstitucionals i que el dret nacional preval al dret europeu. La Comissió Europea ha amenaçat amb actuar: la seva presidenta, Ursula von der Leyen, va dir divendres que faria servir “tots els poders” al seu abast per garantir que Polònia respecta la supremacia del dret de la UE i que estudiarà què fer.

Fonts especialistes en dret europeu puntualitzen, però, que en el cas de Carles Puigdemont caldria determinar què vol dir exactament incomplir la sentència per part de l’Estat. “Mantenir l’euroordre no seria suficient per defensar l’incompliment, s’hauria de produir la detenció”, considera aquest expert, que admet que és difícil pronosticar què pot passar.

Cargando
No hay anuncios

Escenari intermedi

Si Puigdemont guanyés les prejudicials no seria entregat

Cargando
No hay anuncios

L’escenari intermedi per a Puigdemont seria perdre la immunitat i, en canvi, guanyar les qüestions prejudicials al Tribunal de Justícia de la Unió Euopea. Això voldria dir que l’expresident no tindria la protecció per viatjar per tots els països de la UE sense ser detingut -tot i continuar sent eurodiputat-, però difícilment seria extradit. Un dels objectius de l’advocat Gonzalo Boye en les prejudicials al TJUE és, entre d’altres, qüestionar la competència del Suprem per demanar l’extradició i que Luxemburg reconegui que un cop rebutjada l’entrega d’un ciutadà europeu per part d’un estat membre, la resta de països han de fer-se seu el veredicte. Si el tribunal ho assumís, voldria dir que els exiliats que han guanyat en una jurisdicció podrien moure’s lliurement sense témer noves causes.