Escalada d'acusacions entre el govern Sánchez i el PP per la política migratòria
El president espanyol acusa Feijóo d'utilitzar la immigració irregular "com a excusa per escampar odi i xenofòbia"
MadridLa crisi que les Canàries viu amb la saturació de migrants menors desatesos i a l'espera de poder ser traslladats a altres comunitats autònomes ha coincidit amb la gira africana de Pedro Sánchez a Mauritània, Gàmbia i el Senegal, tres països d'origen de la ruta que condueix per mar a l'arxipèlag. El juliol va començar amb un xoc entre el govern espanyol i el PP pel repartiment dels joves i l'agost acaba amb una escalada d'acusacions sobre la política migratòria. "La migració ordenada ens convé a tots i ens vacuna de qui fa de la migració irregular un negoci, com fan les màfies, i de qui l’utilitza com una excusa per estendre l’odi i la xenofòbia en les societats", ha deixat anar el president del govern espanyol en la seva última compareixença del viatge. Ha sigut un dard implícit a Alberto Núñez Feijóo, que va iniciar la polèmica dimecres recriminant a Sánchez un suposat "efecte crida" i que "promocioni Espanya com a destinació".
De manera interessada, el PP ha originat una picabaralla de curta volada amb la Moncloa en funció dels missatges que a cada lloc volia llançar Sánchez. El primer dia, dimarts a la nit a Nouakchott (Mauritània), va posar l'accent en la migració "regular i ordenada" i va considerar que és una "necessitat" també per a Espanya, perquè els nouvinguts poden ser mà d'obra que a la llarga contribueixi al sosteniment de les pensions. La crítica del PP no va arribar per aquesta visió utilitarista de la migració, sinó que Feijóo va criticar a Sánchez que no anés a l'Àfrica a "combatre les màfies" que trafiquen amb persones que busquen una vida millor a Europa. El líder del PP posava el dit a la nafra ignorant que una pota fonamental de la gira del cap de l'executiu de l'Estat és, també, reforçar la resposta de seguretat dels països d'origen per evitar que surtin pasteres cap a Espanya. Per això, va visitar dimecres els membres de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional destinats a Banjul (Gàmbia). "Sou imprescindibles", els va traslladar.
Però el PP, de la mà del seu portaveu al Congrés, Miguel Tellado, ja havia anat dos passos més enllà i havia defensat des del programa de Federico Jiménez Losantos a esRadio que calen "deportacions massives", en la línia del que defensa l'extrema dreta a Europa i no només, perquè el canceller alemany, Olaf Scholz, ha adoptat postulats similars arran de l'atemptat reivindicat per l'Estat Islàmic a Solingen, a l'oest del país. Així, diversos ministres del govern espanyol van replicar al PP que "l'únic efecte crida és el de Vox cap al PP", en paraules de Félix Bolaños, i van lamentar el discurs "xenòfob" dels dirigents del PP. Amb més o menys encert, va semblar que Sánchez anava a remolc de la polèmica quan aquest dimecres al vespre va posar l'èmfasi en les deportacions. "És imprescindible el retorn de qui ha arribat a Espanya irregularment, perquè trasllada un missatge desincentivador, nítid, clar i contundent a les màfies", defensava. Aquest nou missatge ha servit en safata al PP intentar fer veure que Sánchez ha canviat el seu posicionament en política migratòria i ha demanat una "disculpa" a tothom qui ha acusat el partit conservador de "fatxa" i "xenòfob".
Un canvi de posicionament?
La política migratòria de la Moncloa no ha canviat en qüestió d'hores, tal com suggereixen els conservadors. Pel que fa als retorns, el primer trimestre del 2024 es van expulsar 2.515 persones a tercers països, segons dades d'Eurostat. Al llarg de tot l'any 2023 van ser 6.285. Per exemple, amb Mauritània hi ha un acord des del 2003 que preveu les deportacions de migrants irregulars i, per tant, en aquesta gira no s'havia de crear cap nou marc jurídic per a això perquè ja hi és. El que hi ha hagut en les últimes hores és un accent diferent en cada compareixença de Sánchez. En l'última, aquest dijous al migdia des de Dakar, el president espanyol ja no ha parlat dels retorns. "La migració no és un conte de fades. És necessària i convenient, per als països d’origen i de destí. I subratllo, de nou, la migració ordenada. La irregular és un infern que porta a situacions de desigualtat, explotació i té associat un risc de mort per als joves que cauen presos per les màfies que trafiquen amb persones", ha destacat.
Com a balanç, Sánchez ha volgut recordar els tres objectius de la gira: mostrar la disposició d'Espanya de crear noves oportunitats a aquests tres països en diversos sectors econòmics, especialment amb formació per a joves i també de connectivitat; reforçar policialment la lluita contra les màfies i oferir alternatives amb els programes de migració circular, que ja existeixen amb el Senegal i el Marroc a l'Àfrica i amb l'Argentina, l'Uruguai, l'Equador, Colòmbia i Hondures a l'Amèrica Llatina. Consisteix en contractar en origen persones que vagin a treballar a l'Estat de manera temporal i, després, que retornin als seus països.
S'havia mantingut al marge de la polèmica, però un cop finalitzada la gira també hi ha volgut dir la seva la vicepresidenta segona del govern espanyol i líder de Sumar, Yolanda Díaz. "Seguir les mateixes receptes en migració que la dreta és un fracàs i un error. Les nostres polítiques han de ser d'acollida i de solidaritat, no de deportacions massives", ha piulat, i ha apostat per la regularització d'estrangers que viuen a Espanya que ja s'està tramitant al Congrés.