Partits

Erra demana a Madaula que deixi la mesa

La presidenta de la cambra convida la diputada que va denunciar "violència masclista" al Parlament a "reflexionar" sobre la seva continuïtat, però ella s'hi nega

BarcelonaDesprés del malestar dins el grup parlamentari de Junts, la presidenta del Parlament, Anna Erra, s'ha reunit aquest dijous amb la diputada Aurora Madaula per abordar la seva continuïtat a la mesa de la cambra, tal com va avançar ahir l'ARA. ¿I quin ha estat el resultat? Segons expliquen fonts parlamentàries, la presidenta de la cambra ha demanat a la diputada juntaire que "reflexioni" sobre la seva continuïtat a l'òrgan rector de la cambra davant la "desconfiança mútua" entre elles i també de la majoria del grup parlamentari. Madaula, però, d'entrada s'hi ha negat. La diputada no vol fer declaracions, però fonts coneixedores asseguren que la juntaire considera que, després d'haver denunciat "violència masclista", se l'ha de protegir. Fonts parlamentàries defensen, en aquest sentit, que s'està produint una "revictimització" de la diputada.

Inscriu-te a la newsletter El pacte entre Mazón i Feijóo per no enfonsar el PPUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La situació del grup parlamentari de Junts, doncs, és problemàtica. Madaula, al ple de les dones, va assenyalar actituds "masclistes" cap a ella per part dels seus "companys i companyes" de grup. Una acusació que ha generat malestar entre la majoria de diputats de Junts perquè consideren que no està fonamentada. Entre les diputades més molestes hi ha la presidenta de la cambra, Anna Erra, i la portaveu, Mònica Sales. 22 dels 32 diputats del grup van signar una carta queixant-se del discurs de la diputada, desencadenat per una discrepància amb la direcció del partit sobre una resolució favorable a una activista andorrana pel dret de l'avortament. Aquests mateixos diputats han iniciat una campanya pública contra la diputada: "La discrepància política no és violència, és democràcia", ha piulat el responsable de política municipal i diputat de Junts, de l'entorn més directe del secretari general, Jordi Turull. També les diputades Anna Feliu o Irene Negre s'han pronunciat: "Discrepar no és en cap cas un atac, ni un acte de violència cap a ningú i cal dir-ho sense complexos: se'n diu democràcia!". De fet, l'enuig és tan profund entre els diputats que fins i tot ja parlen de "congrés extraordinari".

Cargando
No hay anuncios
Cargando
No hay anuncios

Batalla de sectors

Malgrat que la majoria de diputats juntaires es van sentir incòmodes amb les paraules de Madaula, també hi ha una minoria al grup de Junts –afí a la presidenta del partit, Laura Borràs–, que creu que no s'està actuant correctament i que tot plegat es tracta d'una cacera de bruixes en contra dels borrassistes. Ho comparen, de fet, amb el cas del diputat Francesc de Dalmases, apartat al seu dia de vicepresident del partit –Madaula també ho és– després d'escridassar la subdirectora del programa FAQS. En aquest sentit, critiquen el comportament d'Erra, ja que consideren que hauria de mantenir un paper més neutral. Madaula també ha rebut el suport en les últimes hores de diputades d'Esquerra, la CUP i els comuns, que demanen que se l'escolti després d'haver parlat, visiblement afectada, davant de tots els diputats i diputades de comportaments "masclistes" la setmana passada.

Cargando
No hay anuncios

Anna Erra, en tot cas, ha fet aquesta reunió amb Madaula perquè va ser una petició del secretariat permanent de Junts. Diumenge, que es va reunir de forma extraordinària per abordar el seu cas, va acordar que seria la presidenta de la cambra qui li transmetria la "manca de confiança" d'una majoria de diputats del grup. També es va acordar elevar el discurs de Madaula al comitè de garanties del partit per una "vulneració del codi ètic" –els diputats es queixen que l'acusació de violència no té fonaments– mentre que alhora es va activar el protocol contra les violències masclistes de la formació a petició dels borrassistes.