Ernest Urtasun: "L'única manera de defensar la consulta és que sigui legal i acordada"
El portaveu d'ICV veu amb bons ulls que Miquel Iceta defensi la via canadenca i afirma que "dins el PSC el debat sobre la consulta no està mort"
BarcelonaEl portaveu d'ICV, Ernest Urtasun, creu que un referèndum unilateral d'independència (RUI) a Catalunya no és viable ni té les "majories suficients" per optar per aquesta via. "La via unilateral no només no és viable sinó que queda reduïda a un espai que no és prou gran per fer avançar les coses", afirma en una entrevista concedida a Europa Press.
Urtasun posa en dubte que el resultat d'un RUI "tingui una translació en termes d'efectes jurídics i immediats", per la qual cosa no veu garanties que els seus organitzadors puguin garantir el compliment de la decisió presa. A més, assegura que no comptaria amb el suport internacional.
El portaveu ecosocialista sosté que el "més normal" és que, davant d'un eventual RUI, C's i PP faran una crida a no participar, fet que generaria que una gran part de la ciutadania catalana no legitimés el procés. "Això fa molt difícil explicar la consulta. L'única manera d'explicar-la és que sigui legal i acordada i això vol dir guanyar el combat de la consulta a l'Estat i a Europa", defensa també l'eurodiputat, que reconeix que es necessita temps per desenvolupar-ho, però que aquest factor no farà defallir la seva fermesa.
El consens fracturat sobre el dret a decidir
Per a Urtasun, la proposta que genera les majories més àmplies és la del dret a decidir que inclou els defensors d'una consulta acordada amb l'Estat i els independentistes, però lamenta que aquesta segona opció hagi dividit els defensors d'una consulta: "Crec que el consens del dret a decidir ja es va fracturar el 27-S, en què se'ns van plantejar unes eleccions plebiscitàries, tot i que molts de nosaltres no vam acabar de veure que fos la via; aquí es va trencar una majoria que teníem".
L'eurodiputat també lamenta que després de les eleccions catalanes es va dibuixar un full de ruta que més tard no es va traslladar a la dinàmica parlamentària, on el pacte entre J×Sí i la CUP es va trencar després que l'executiu no aconseguís tirar endavant els pressupostos del 2016.
Malgrat la fractura del consens al voltant del dret a decidir, Urtasun segueix veient en la consulta pactada la sortida al conflicte i en el PSC un possible aliat més per assolir-la. En aquest sentit, recorda que els socialistes catalans han portat la consulta en el seu programa i Miquel Iceta "la va introduir tímidament a través de la via canadenca dient que era una opció".
El portaveu recorda que en el moment en què els sectors més catalanistes del PSC van abandonar el partit, el diàleg sobre la consulta entre els socialistes catalans estava acabat per a molta gent, per la qual cosa considera que el fet que Iceta introduís el concepte en la seva ponència política és positiu: "Dins el PSC el debat sobre la consulta no està mort". Amb tot, reconeix que aquest debat "és un cristo dins la família socialista". Així i tot, el fet que segueixi viu l'encoratja a aspirar legítimament a reobrir el debat amb el PSC en un determinat moment.
Urtasun també ha considerat que el RUI és "en certa manera un 9-N" perquè creu que el procés no es faria amb totes les garanties d'un referèndum ni el resultat tindria efectes jurídics immediats", ha dit també referint-se al cens. L'eurodiputat posa com a exemple el Brexit i assegura que al Parlament Europeu s'ha debatut sobre si s'havia d'aplicar o no el resultat de la consulta a la Gran Bretanya. Segons la seva opinió, el Regne Unit té "l'obligació d'aplicar-lo", tot i que ell s'ha mostrat contrari a la sortida dels britànics de la Unió.