Política09/05/2019

Colau i Maragall tenen quinze dies per desempatar a Barcelona

El CIS dona a BComú el 23% dels vots i el 22,9% a ERC, i només un pacte entre ells sumaria majoria

Aleix Moldes / Maria Ortega
i Aleix Moldes / Maria Ortega

BarcelonaAra fa quatre anys, l’aleshores alcalde, Xavier Trias, va assumir el cos a cos que li plantejava l’aspirant Ada Colau per eliminar de la partida la resta de rivals. Les enquestes ja pronosticaven que la victòria se la disputarien l’un o l’altre, i Barcelona en Comú es va anar fent tan gran que va acabar passant per davant de CiU. El 2019 Colau és la rival a batre i les enquestes li pronostiquen un nou frec a frec, ara amb l’aspirant d’Esquerra, Ernest Maragall. L’alcaldessa no vol cometre el mateix error que Trias i ha decidit que la millor estratègia per guanyar el 26 de maig passa per intentar fer créixer els rivals de l’aspirant. Dijous, mentre el baròmetre del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) publicava que la distància entre Colau i Maragall era només d’una dècima, la líder dels comuns debatia a la SER amb la número 2 de Junts per Catalunya, Elsa Artadi, i de moment la dinàmica dels comuns passarà per minimitzar les opcions d’ERC.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La cuina del CIS atorga un lleuger avantatge a Barcelona en Comú, que podria revalidar els 11 regidors que va aconseguir el 2015, però amb ERC disputant-li la foto finish. “La victòria es decidirà a l’últim minut i per ben pocs vots”, admeten en privat fonts de les dues candidatures. Amb un marge d’error del 3,6%, l’enquesta dona el 23% als comuns i el 22,9% als republicans. I Maragall sí que intentarà repetir l’estratègia que li va funcionar a Colau contra Trias. “Fa pocs dies ens van proposar fer un cara a cara amb Ada Colau. Vaig dir que sí. L’alcaldessa va dir que no. Prefereix debatre amb aquelles forces que no li disputen realment l’alcaldia, perquè sap que això va de Colau o Maragall”, va criticar l’alcaldable d’Esquerra a Twitter. Els republicans, amb el vent a favor des de les generals, arriben a les municipals amb la confiança que els va faltar ara fa quatre anys. I, internament, l’efecte Maragall hi ha tingut molt a veure.

Cargando
No hay anuncios

Pactes imprescindibles

Amb l’excepció del breu període que va compartir amb el PSC, Ada Colau ha governat Barcelona els últims quatre anys amb onze regidors dels quaranta-un que hi ha al consistori. Més que cap altre dels alcaldables, ella és conscient de les dificultats que genera una minoria tan absoluta a l’Ajuntament, i ja ha ofert públicament un acord a ERC i al PSC, semblant al que hi va haver al capdavant de la ciutat -amb ICV-EUiA- entre el 1999 i el 2007. Però el context no s’assembla gens al que hi havia aleshores, i republicans i socialistes no estan disposats a compartir el govern municipal.

Cargando
No hay anuncios

El baròmetre només apunta a un pacte amb opcions de mantenir un govern aritmèticament estable: precisament entre BComú i ERC, que sumaria entre 19 i 22 regidors, al voltant dels 21 que es necessiten per a la majoria absoluta. Maragall, que considera que Colau és “el passat”, també s’ha ofert a pactar amb ella, però afegint-hi JxCat a l’equació. Ni el PSC si hi entra ERC, ni JxCat si hi entren els comuns, estan disposats a aliar-se.

Un hipotètic acord entre les forces independentistes d’ERC, JxCat i la CUP no sumaria (16-20). Tampoc entre les formacions unionistes del PSC, el PP i Cs (13-16), ni la reedició del pacte entre els comuns i el PSC (16-18).

Cargando
No hay anuncios
Set grups al consistori

Des del PSC no renuncien a la possibilitat que la pugna a dos acabi sent finalment a tres. Els socialistes van ser segons a la ciutat de Barcelona en les últimes eleccions generals -només superats per Esquerra- i el CIS els dona el 12,7% dels vots, amb possibilitats de passar dels 4 regidors actuals a una forquilla d’entre 6 i 7. Però com a les generals, el creixement dels socialistes quedaria eclipsat pel d’Esquerra, perquè Maragall doblaria els 5 regidors d’Alfred Bosch.

La gran davallada a l’Ajuntament seria la de JxCat, formació hereva de CiU, que fa quatre anys es va quedar a només 18.000 vots de Barcelona en Comú. La presència d’un pres polític al capdavant, Joaquim Forn -que ja va ser regidor i tinent d’alcalde amb Trias-, no seria suficient per evitar que perdessin la meitat dels suports al consistori, quedant-se amb menys del 12% dels vots i entre 5 i 6 regidors.

Tant el PP com la CUP superarien la barrera del 5% necessària per accedir a l’Ajuntament i obtindrien entre 2 i 3 regidors, amb Josep Bou per davant de la cupaire Anna Saliente. No aconseguirien superar el tall ni Vox, ni el Pacma ni tampoc la candidatura que encapçala Jordi Graupera.

ERNEST MARAGALL

EL 2015 ERC va ser la quarta força a Barcelona, amb cinc regidors. Ara les enquestes situen Ernest Maragall disputant-li l’alcaldia a Colau. Reforçats pels resultats de les generals, els republicans aspiren a guanyar el 26-M.

JOAQUIM FORN

La llista que encapçalen Joaquim Forn i Elsa Artadi (JxCat) s’ho juga tot en la campanya electoral per intentar reflotar els mals resultats que els pronostiquen les enquestes. El 2015 van ser segona força amb deu regidors.

JOSEP BOU

Tot i que algunes enquestes deixaven el PP sense representació a l’Ajuntament, les últimes són més positives per al projecte de Josep Bou. El CIS els atorga dos o tres regidors, cosa que suposa mantenir-se o perdre un regidor.

ELS ASPIRANTS A L’ALCALDIA DE BARCELONA

ADA COLAU

L’actual alcaldessa té el repte de repetir els resultats del 2015 i revalidar l’alcaldia. Vol una aliança amb partits d’esquerres, com ERC i el PSC, per poder governar. Les enquestes la situen en el cos a cos amb Ernest Maragall.

JAUME COLLBONI

Els resultats de les generals a Barcelona i la complicitat amb el govern de Pedro Sánchez han reforçat el PSC. Els de Jaume Collboni volen impedir que el 26-M vagi de Colau o Maragall. El CIS els situa com a tercera força.

MANUEL VALLS

L’expectativa generada pel moviment de l’ex primer ministre francès Manuel Valls per intentar assaltar l’Ajuntament amb Cs queda desdibuixada en les últimes enquestes. El CIS atorga a Cs uns resultats similars als del 2015.

ANNA SALIENTE

La CUP aspira a mantenir els tres regidors que va obtenir en les últimes municipals, quan va aconseguir per primer cop entrar a l’Ajuntament. El CIS atorga dos regidors a la llista que encapçala Anna Saliente.