EUSKADI

Erkoreka es reforça com a segon d’Urkullu i el PSE guanya pes

Idoia Mendia, líder dels socialistes, ocuparà una vicepresidència

Erkoreka es reforça com a segon d’Urkullu i el PSE guanya pes
Oskar Bañuelos
07/09/2020
3 min

VitòriaAndoni Ortuzar va jugar a la distracció quan la setmana passada va assegurar que en el nou govern d’Iñigo Urkullu gairebé no hi hauria canvis. Sí que n’hi ha. Pel que fa a l’estructura departamental, només Hisenda es queda igual i el PSE guanya pes tant en termes pressupostaris com en persones. Fins a cinc consellers desapareixen i d’altres, com Josu Erkoreka, reforcen la seva posició. Erkoreka serà el nou vicepresident primer i conseller de Seguretat, de manera que es consolida com el segon del nou executiu, encara que ja no serà portaveu, funció que ara recau en el conseller de Cultura i Política Lingüística, Bingen Zupiria.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El nou gabinet d’Iñigo Urkullu -que inaugura la seva tercera legislatura, el primer amb majoria absoluta- celebrarà la seva primera reunió demà i està format per vuit consellers del PNB i tres socialistes, amb cinc dones i set homes, incloent el lehendakari. Per primera vegada des dels temps de José Antonio Ardanza, comptarà amb dos vicepresidents: Erkoreka i la secretària general del PSE, Idoia Mendia. L’oposició ja ha mostrat els seus recels per un més que possible increment de la despesa corrent derivat d’aquestes noves estructures.

El PSE comptarà amb tres àrees de gestió: Ocupació i Treball, que inclou el pagament de la renda de garantia d’ingressos; Comerç i Turisme, i Habitatge i Transports, i passarà a controlar al voltant del 15% del pressupost, el triple del que tenia fins ara, però encara molt lluny del seu pes parlamentari: compta amb 10 parlamentaris i el seu soci amb 31. La resta serà cosa dels jeltzales. Especial menció a dos canvis. La nova cartera d’Igualtat, Justícia i Polítiques Socials que liderarà Beatriz Artolazabal incorpora les polítiques de memòria històrica i el futur traspàs de presons, que segueix sense materialitzar-se. I l’entrada d’Olatz Garamendi, que dirigirà les àrees que deixa vacants Erkoreka. Ella serà l’encarregada de les negociacions amb Madrid per completar l’Estatut de Gernika.

Si els canvis d’estructura són importants, també són rellevants els relleus de persones i que es produeixen en les conselleries. Urkullu ha optat per canviar les responsables dels serveis bàsics que han estat en el centre de la lluita contra el coronavirus. D’aquesta manera, surten Nekane Murga de Salut i Cristina Uriarte d’Educació. El lehendakari ha defensat de tots els atacs l’actuació de Murga i d’Uriarte fins al final de la legislatura, però no més enllà. D’altra banda, encara que continua a l’executiu, el socialista Iñaki Arriola ja no estarà al capdavant de Medi Ambient, sinó de Transports i Habitatge. La seva responsabilitat en l’ensorrament de l’abocador de Zaldibar que va acabar amb la vida de dos treballadors -causa que s’instrueix en un jutjat de Durango- li ha passat factura. Aquesta àrea passarà al PNB i formarà part de la política industrial que dirigeix Arantza Tapia.

Perfil polític

Urkullu reforça el caràcter polític del seu govern respecte als dos anteriors, que mantenien un perfil més tècnic. Aquest increment no només es produeix per la presència de dos vicepresidents polítics, sinó també per la incorporació, per exemple, de Jokin Bildarratz, fins ara portaveu del PNB al Senat, al departament d’Educació. El primer foc que haurà d’apagar Bildarratz, una persona de la màxima confiança del lehendakari i d’Andoni Ortuzar, serà la convocatòria de vaga a l’educació no universitària prevista per al dia 15. Una aturada, convocada per tots els sindicats, en contra de les mesures adoptades contra el covid-19 en la tornada a les aules, que trenca la imatge social i dialogant de l’aliança Urkullu-Mendia. Es posa en marxa un govern marcat per la pandèmia, amb majoria absoluta i que tindrà al carrer la seva contestació més gran.

stats