ERC votarà no a la pròrroga de l'estat d'alarma
Els republicans recriminen a Sánchez haver malgastat el seu "vot de confiança"
BarcelonaERC ja ha pres una decisió sobre el que votarà dimecres en el debat de la pròrroga de l'estat d'alarma, i serà que no. Així ho ha decidit la seva executiva en una reunió aquest dilluns a la tarda. "L'estat d'alarma no és el mecanisme adequat", han exposat a través d'un comunicat. El govern espanyol cada cop té menys socis per prorrogar-lo.
Des que va esclatar la pandèmia, el Congrés ha votat tres vegades si calia aplicar aquest mecanisme d'excepcionalitat. En les tres primeres ERC es va abstenir per "responsabilitat", però a la quarta dirà que no. Amb aquestes abstencions els republicans volien donar un "vot de confiança" a Pedro Sánchez i al seu govern i consideren que no ha complert. No ha complert, bàsicament, perquè li recriminen no haver revertit la recentralització de competències, per exemple en matèria de sanitat, que s'ha impulsat des de l'Estat. "No ho han fet. No han escoltat. No podem seguir donant els nostres vots per facilitar aquest estat d'alarma", conclou ERC.
La gota que ha vessar el got dels republicans ha sigut la manera com Sánchez ha afrontat el desconfinament, ja que segueix rebutjant donar plens poders a la Generalitat per prendre les seves pròpies decisions. Per exemple, el govern espanyol no dona l'aval a desconfinar seguint com a límits territorials les regions sanitàries enlloc de les províncies, que és el que demana la Generalitat. "Entrem en la fase del desconfinament i no podem permetre que es tornin a repetir els errors que s'han donat en la primera fase", esgrimeix ERC.
És una decisió reversible?
La decisió està presa, però falten més de 24 hores per al ple. Així doncs, és un no reversible? Fonts de la direcció d'Esquerra consultades per l'ARA asseguren que sempre estan "oberts a negociar, a parlar i que es puguin fer canvis", però avisen que aquesta vegada no hi veuen "marge". "Estem clarament en el no", insisteixen. Els republicans porten almenys una setmana gestant aquesta evolució. El seu líder a Madrid, Gabriel Rufián, dimecres passat ja va demanar "finiquitar l'estat d'alarma i retornar competències". A més, a través de Twitter, Rufián ha defensat que el govern espanyol pot mantenir les mesures socials que ha impulsat sense necessitat de mantenir en vigor l'estat d'alarma. És a dir, pot mantenir el millor que ha fet i suprimir el pitjor, la recentralització.
Fa temps que Esquerra no ha vist cap gest de Sánchez, i això els ha portat de l'abstenció al no. A Esquerra li pesa que el president espanyol no hagi fet cap moviment malgrat que els vots republicans van ser decisius el gener passat per investir-lo en el càrrec. "Quant li importa la legislatura? El que no pot fer Sánchez és actuar com si tingués majoria absoluta", critica una altra veu republicana consulta per l'ARA. Els republicans van assumir a principis d'any el cost d'investir-lo i el que van aconseguir a canvi, la taula de diàleg Estat-Generalitat, està paralitzada pel covid-19. Ja no tenen incentius per continuar donant-li crèdit parlamentari.
Rovira assenyala el camí i Tardà en discrepa
Abans de la reunió, la secretària general del partit, Marta Rovira, ja havia començat a ensenyar les cartes. En una entrevista aquest matí a Ràdio 4 ha admès que, tot i que encara no estava decidit, ella opinava que s'havia "d'aturar" aquest estat d'alarma. Per a ella la gestió que ha fet el govern espanyol del coronavirus ha "aprofundit" el conflicte polític amb Catalunya, ja que, entre altres qüestions, ha suposat aquesta recentralització de competències. La seva tesi és que ha sigut "l'atac més fort" que han viscut les institucions després de l'aplicació del 155.
Durant el matí s'ha sentit una altra veu rellevant del partit, sense càrrec orgànic ni institucional però sempre amb ressò. L'exdiputat al Congrés Joan Tardà havia demanat que ERC apostés per una abstenció que, a la pràctica, permetés prorrogar l'actual període d'excepcionalitat. Ell considerava que s'ha de mantenir "l'actuació responsable" que ha tingut el partit. És a dir, "criticar" quan calgui, però també "proposar i negociar". No serà així.
Si la situació no fa un gir de 180 graus, Esquerra dirà que no a Sánchez. Ho farà al costat de la CUP i de JxCat, que han anunciat que votaran el mateix. La investidura de Sánchez va dividir els tres partits independentistes al Congrés. La quarta pròrroga de l'estat d'alarma els tornarà a unir.