ERC avisa el PSOE: no tindrà nous pressupostos si no compleix els actuals

Els republicans volen fiscalitzar el pacte pressupostari firmat el 2020

La secretària general adjunta d'ERC, Marta Vilalta, aquest dilluns.

Barcelona / MadridLa temporada estiu-tardor en les relacions entre la Generalitat i el govern espanyol promet ser intensa i ja té dues cites clau: la reunió de la Comissió Bilateral Generalitat-Estat del 2 d'agost i la taula de diàleg del 13 de setembre. Ara, però, se li ha d'afegir una tercera variable: la negociació dels pressupostos generals de l'Estat del 2022. Els vots d'Esquerra podrien tornar a ser claus perquè hi hagi comptes públics a l'Estat, i torna a situar els republicans en el radar del PSOE i la seva recerca permanent de socis parlamentaris. ERC reconeix obertament que està en disposició de negociar-los, però primer exigeix que es compleixi punt per punt el pacte de pressupostos que va firmar amb els socialistes el novembre de l'any passat i que va servir per aprovar els comptes que hi ha vigents actualment. "Per treballar en els de l'any que ve és necessari que es compleixin els acords", ha advertit aquest dilluns la secretària general adjunta republicana, Marta Vilalta.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El balanç del compliment del pacte del 2021 no és positiu. Amb l'acord a la mà, s'han complert algunes qüestions com l'aixecament del control financer del ministeri d'Hisenda a la Generalitat, però la llista d'incompliments és més llarga: Catalunya no té garantida la cogovernança dels fons europeus antipandèmia; no ha rebut cap senyal que l'Estat estigui disposat a transferir-li la gestió de l'ingrés mínim vital; segueix empantanegada la qüestió de les beques, i no hi ha notícies que la Generalitat pugui entrar en la gestió del consorci de la Zona Franca. Tampoc hi ha cap certesa que s'acompleixi el punt estrella d'aquell acord: que les inversions i transferències de l'Estat a Catalunya ascendissin als 2.339 milions d'euros aquest any.

Preveient que fer complir l'acord seria un dels cavalls de batalla dels mesos següents –"Sánchez és capaç de tot", lamenta una veu republicana–, ERC va incloure en el pacte que una comissió hauria de fer seguiment de si el govern espanyol complia o no amb els compromisos. En concret, la Comissió sobre Inversions Estatals, prevista per l'Estatut i que amb representació tècnica dels dos governs s'havia de reunir "amb caràcter quadrimestral". Set mesos després del pacte, no s'ha reunit ni un sol cop. Vilalta aquest dilluns s'ha mostrat confiada que es pugui reunir "aviat". "Exigim el seu compliment", ha dit. Sense això, assegura ERC, no hi haurà comptes el 2022.

El gruix de la negociació

De moment el PSOE ja ha informat formalment ERC del tret de sortida a l'elaboració dels pressupostos, però encara no hi ha hagut contactes formals. El ministeri d'Hisenda preveu el gruix de la negociació al setembre. En el consell de ministres de la setmana que ve s'aprovarà previsiblement el sostre de despesa, eina bàsica per a l'elaboració dels comptes, però no caldrà que es voti al Congrés abans de les vacances. Tradicionalment aquesta votació era un bon baròmetre de la relació de forces de cara a la negociació, però Sánchez té la sort que Brussel·les ha suspès per segon any consecutiu els objectius d'estabilitat. L'any passat ja es va votar al Congrés la seva suspensió, i ara el govern espanyol dubta sobre si s'ha de repetir o no la votació. Sigui com sigui, en cas que es voti serà al setembre, apunten a l'ARA des del ministeri. Llavors enllaçaria ja amb el preàmbul de la taula de diàleg i la presentació de l'avantprojecte de pressupostos prevista per a finals de mes, ja que Sánchez va dir que es tramitarien "dins el termini i en la forma escaient". La titular d'Hisenda, María Jesús Montero, no serà l'única interlocutora en la negociació. Hi ha entrat el ministeri de Política Territorial, amb la nova portaveu de la Moncloa, Isabel Rodríguez, al capdavant, que aquest dilluns ha advertit que l'independentisme "hauria d'haver après la lliçó" i ha demanat un gest en la direcció del "diàleg".

stats