Cas Pegasus

ERC veu "molt tocada" la relació amb Sánchez però li dona marge per moure's

Robles compareixerà dimecres a la comissió de defensa del Congrés

BarcelonaEl vot en contra d'Esquerra al decret d'Ucraïna encara no suposa el trencament definitiu amb el PSOE, malgrat que les relacions hagin quedat "molt tocades" arran del Catalangate. Aquesta és la fotografia que queda l'endemà de l'ajustada votació al Congrés que el govern espanyol va poder salvar tot i no tenir els vots dels republicans. La secretària general adjunta d'Esquerra, Marta Vilalta, ha explicat aquest divendres que el seu rebuig al decret va ser un "toc d'atenció" al govern espanyol i que està a les mans de Pedro Sánchez recosir la majoria de la investidura.

Inscriu-te a la newsletter La setmana horribilis de Pedro SánchezUna mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

ERC intenta espolsar-se la pressió de sobre; és a dir, intenta guanyar temps abans de decidir definitivament si dona per trencat l'acord d'investidura amb els socialistes. No és un acord fàcil de trencar, ja que inclou la taula de diàleg, el principal emblema de l'estratègia de negociació que defensen els republicans. Així, Vilalta ha defensat que el seu partit no és el responsable de respondre si la relació amb el PSOE està tocada de mort: "Ara la pilota és a la teulada del govern espanyol", ha explicat a Catalunya Ràdio.

Cargando
No hay anuncios

Per tant, abans de fer cap pas irreversible, els republicans volen esperar a veure si Sánchez va més enllà a l'hora de prendre mesures per esclarir el Catalangate. El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha insistit aquest divendres que no n'hi ha prou amb la convocatòria de la comissió de secrets oficials al Congrés. "Allà el nivell de la informació és molt bàsic i no permet entrar en els detalls necessaris que hem de saber del cas", ha exposat en declaracions a Telecinco.

Cargando
No hay anuncios

Per saber si la legislatura espanyola té vida caldrà deixar passar uns dies; prou dies per mesurar si el PSOE fa algun gest que satisfaci ERC i tot torna una certa normalitat, o per veure si realment els socialistes troben una majoria alternativa al Congrés per governar prescindint dels vots dels republicans. Amb el decret d'Ucraïna, el govern espanyol té dues certeses: que pot aprovar lleis sense ERC, però també que això l'aboca a votacions d'infart a l'últim minut. Esquerra ho sap i aquest dijous Vilalta li ha recordat que queden "moltíssimes votacions" per acabar la legislatura.

Pressions en direccions oposades

Mentre s'aclareix si la legislatura espanyola té algun futur, ERC segueix sent el centre de les pressions. Pressions de qui, com JxCat, vol que doni per liquidada qualsevol relació amb el govern espanyol, o dels qui, com el PSC, reclamen que no doni l'esquena a decrets com el de dijous, que contenia mesures "d'esquerres" com la rebaixa del preu de la benzina o la contenció dels preus dels lloguers. Des de la direcció d'ERC admeten que "no va ser una decisió fàcil" votar-hi en contra, però que va pesar més l'enuig per l'espionatge.

Cargando
No hay anuncios

El govern espanyol, però, segueix sense respondre a les exigències dels republicans. La ministra de Defensa i màxima responsable política del CNI, Margarita Robles, no ha estat cessada i no hi haurà comissió d'investigació al Congrés. El nou gest del PSOE és que la ministra comparegui a petició pròpia a la comissió de defensa del Congrés, però això està lluny de complir amb les expectatives d'ERC. A més, la ministra està tan poc disposada a les concessions –com va demostrar dimecres al Congrés amb la intervenció que va enervar l'independentisme–, que ni tan sols ha demanat comparèixer per parlar del cas d'espionatge. Vol anar a la cambra per parlar de la política de defensa europea, però inevitablement el Catalangate serà el protagonista.